logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Almera N15 1.4 Brak iskry przy kręceniu rozrusznikiem

RapLooKas 21 Mar 2021 16:34 1188 3
REKLAMA
  • #1 19332627
    RapLooKas
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie złote rączki. Mój problem polega na uruchomieniu silnika.
    Na podwórko przyjechał o własnych siłach. próbuję go odpalić gdzieś po około 5 miesiącach i nic. Kręci nie odpala. nie ma iskry w ogole na żadnej świecy. Lecz gdy jest na zapłonie i wypinam i wpinam (przy wyciągnietych świecach) wtyczkę od aparatu zapłonowego ( na 6 pinów)
    iskra się pojawia na jednej świecy ( na tej na której jest palec w aparacie). co może być przyczyną tego?

Z tego co rozumiem to układ zapłonowy powinien być w porządku. to musi być coś co steruje iskrą. i przy kręceniu jej nie podaje.
    Ktoś już tak miał? ktoś wie? Byłbym wdzięczny za naprowadzenie mnie na trop.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19332698
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3603
    Sprawdź dwie rzeczy: czy aparat się kręci oraz czy nie znika + na cewce podczas kręcenia rozrusznikiem, jeśli te dwie rzeczy będą ok, to do wymiany moduł w aparacie zintegrowany z czujnikiem
  • REKLAMA
  • #3 19332906
    RapLooKas
    Poziom 8  
    Aparat się kręci ponieważ sprawdzałem. Jak sprawdzić czy nie znika napięcie w cewce multimetrem?
  • #4 19334914
    RapLooKas
    Poziom 8  
    carrot napisał:
    Sprawdź dwie rzeczy: czy aparat się kręci oraz czy nie znika + na cewce podczas kręcenia rozrusznikiem, jeśli te dwie rzeczy będą ok, to do wymiany moduł w aparacie zintegrowany z czujnikiem
    czujnik w cewce był uszkodzony. wymiana aparatu pomogła. dzięki wielkie przyjacielu.
REKLAMA