logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nissan Almera n16 1.5 benzyna nie odpala - brak iskry po remoncie

pan_lasu 14 Sty 2024 19:48 1080 6
REKLAMA
  • #1 20909633
    pan_lasu
    Poziom 5  
    Nissan Almera n16 1.5 benzyna polift
    Mam problem z nissanem, wykonałem w nim remont silnika na co składa się wymiana rozrządu na remont głowicy. Niestety po złożeniu okazało się że nie odpala. Szybko zweryfikowałem, że cewki nie dają iskry, sprawdzałem na każdej z cewek. Rozrząd na pewno dobrze ustawiłem. Próbowałem podmieniać czujniki wału i wałka, przeczyściłem wszystkie wtyczki od czujników i bez efektu. I teraz pytanie, jakie mogą być przyczyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20910403
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20910417
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    Ta... Niedługo to remont silnika będzie polegał na wymianie oleju z filtrem. Bo jakoś wymiana rozrządu obowiązkowa przy naprawie głowicy. W remont nie wchodzi.
    A ty autorze zobacz jest raz co zapomniałeś przy składaniu. Nie podłączona wtyczka czy przytrzaśnięcie kabelka. A tym samym drugie do sprawdzenia bezpieczniki.
    Potem czy widzi synchronizację czujników i obrót przy kręceniu rozrusznikiem.
  • REKLAMA
  • #4 20912396
    pan_lasu
    Poziom 5  
    Dzięki. Poskładałem wszystko dokładnie tak jak było, miałem zapisaną każdą czynność i porobione zdjęcia. Bezpieczniki są ok. Myślałem, że jest może jakiś schemat którym można się posłużyć, aby namierzyć przyczynę.
  • #5 20929368
    pan_lasu
    Poziom 5  

>>20910417
    Czy możliwe jest, że brak iskry wynika z źle ustawionego rozrządu?
  • REKLAMA
  • #6 20929387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20931250
    pan_lasu
    Poziom 5  
    Dałem samochód do elektryka, problem był gdzieś w kabelkach. Działa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Nissanem Almera N16 1.5 benzyna, który nie odpala po remoncie silnika, obejmującym wymianę rozrządu i remont głowicy. Po złożeniu silnika stwierdzono brak iskry na cewkach. Użytkownik sprawdził zasilanie cewek, czujniki wału i wałka, a także wtyczki, jednak problem nie został rozwiązany. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie zasilania ECM, bezpieczników oraz synchronizacji czujników. Ostatecznie użytkownik oddał samochód do elektryka, który zidentyfikował problem w okablowaniu, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA