logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana akumulatorów w trójkołowcu ZTECH ZT-95 dla zwiększenia zasięgu

Vuko3231 22 Mar 2021 11:40 1269 6
  • #1 19334309
    Vuko3231
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam. Mam pytanie odnośnie trójkołowca ZTECH ZT-95. Pojazd został kupiony dla niepełnosprawnej osoby. Niestety okazało się ze zasięg tego pojazdu jest bardzo mały, mianowicie 40-50 km( duże podjazdy itd). Właściciel wpadł na pomysł aby dołożyć agregat który ładował by aqu w trakcie jazdy. Dla mnie ten pomysł jest średni że względu na to ze prostownik musiał by wytrzymać obciążenia powstające w trakcie jazdy. Dla mnie najbardziej sensowna była by wymiana akumulatorów na większe. Czy ktoś przerabiał takie pojazdy pod kątem zasięgu i mógłby coś doradzić?
  • #2 19334349
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    Mamy akumulatory kwasowo-ołowiowe (możliwe że AGM) w układzie 72V 45 Ah. Co daje 3240 Wh (3,2 kWh). Wymiana na Li-ion spadnie masa i rozmiar (można ich wsadzić więcej). Minusy przerobienie ładowarki plus koszt licząc że pakiet musi mieć minimum 324 szt (żeby uzyskać 3,2 kWh a powinno być ich więcej) to najtańsza opcja po 8 zł/szt z używane 18650 z demontażu daje 2592 PLN. Z tego co wiem li-ion taniej się nie da. A tylko sam koszt baterii. przydała by się obudowa ,BMS ,ktoś to musi zgrzać w pakiet/ty oraz przerobienie ładowarki. Co do rozmiaru spokojnie wchodzi przeważnie 2x tyle ogniw Li-ion. Gotowe baterie Li-ion na ali to jakieś 1200 PLN za 72 V 10 Ah czyli potrzeba 3 minimum.

PS pojazd jest nowy/używany może porządny serwis akumulatorów. Doładowanie pojedynczych osobno i sprawdzenie oraz dolanie wody destylowanej już poprawiło by sytuację. Szczególnie że piszesz że pojazd użytkowany w ciężkich warunkach.
  • #3 19334367
    Vuko3231
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    Mamy akumulatory kwasowo-ołowiowe (możliwe że AGM) w układzie 72V 45 Ah. Co daje 3240 Wh (3,2 kWh). Wymiana na Li-ion spadnie masa i rozmiar (można ich wsadzić więcej). Minusy przerobienie ładowarki plus koszt licząc że pakiet musi mieć minimum 324 szt (żeby uzyskać 3,2 kWh a powinno być ich więcej) to najtańsza opcja po 8 zł/szt z używane 18650 z demontażu daje 2592 PLN. Z tego co wiem li-ion taniej się nie da. A tylko sam koszt baterii. przydała by się obudowa ,BMS ,ktoś to musi zgrzać w pakiet/ty oraz przerobienie ładowarki. Co do rozmiaru spokojnie wchodzi przeważnie 2x tyle ogniw Li-ion. Gotowe baterie Li-ion na ali to jakieś 1200 PLN za 72 V 10 Ah czyli potrzeba 3 minimum.

Też mi się wydaje ze to najbardziej sensowna opcja. Zastanawia mnie tylko ile zabawy było by z przerobieniem prostownika.
  • #4 19334433
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3376
    Tak czy siak 5000-6000 PLN to realna kwota przeróbki jak większość ogarniesz sam. W tej cenie zaczynają się skutery 4 kołowe (Axiam 500cm3 5 km automat - zarejestrowany jako skuter - można jeździć bez prawa jazdy po 18 roku życia).
  • #5 19334470
    Vuko3231
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    Tak czy siak 5000-6000 PLN to realna kwota przeróbki jak większość ogarniesz sam. W tej cenie zaczynają się skutery 4 kołowe (Axiam 500cm3 5 km automat - zarejestrowany jako skuter - można jeździć bez prawa jazdy po 18 roku życia).

To nie moje więc decyzja właściciela.
    Zobaczymy co powie.
  • #6 19344587
    .Grzesiek.
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Trzeba dołożyć drugi taki sam akumulator
  • #7 21899191
    HbridgeLibrarian
    Poziom 2  
    Jakie są wymiary baterii do z tech ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu trójkołowca elektrycznego ZTECH ZT-95, którego fabryczny pakiet akumulatorów kwasowo-ołowiowych/AGM 72 V 45 Ah daje zasięg około 40–50 km w trudnych warunkach terenowych. Rozważano dołożenie agregatu ładującego w trakcie jazdy, jednak uznano to za mało praktyczne ze względu na obciążenie prostownika i układu ładowania. Za najbardziej sensowne rozwiązanie uznano wymianę akumulatorów na większe lub przejście na pakiet Li-ion, co zmniejszyłoby masę i pozwoliłoby zwiększyć pojemność, ale wymagałoby przeróbki ładowarki, zastosowania BMS, wykonania nowego pakietu oraz poniesienia wysokich kosztów. Wskazano też, że przed modernizacją warto wykonać serwis istniejących akumulatorów: doładowanie pojedynczych ogniw, sprawdzenie stanu baterii i uzupełnienie wody destylowanej. Pojawiła się również sugestia dołożenia drugiego takiego samego akumulatora, a także uwaga, że koszt przeróbki może sięgnąć 5000–6000 PLN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA