logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór nowych sterowników do maszyn - Melsec Fx0n-XXMR-DS vs Schneider Electronic czy OMRON?

rasgan 29 Mar 2021 10:17 1200 12
  • #1 19348064
    rasgan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam,

chciałem się poradzić o dobór sterowników. Obecnie mamy kilka maszyn opartych o Fx0n-XXMR-DS firmy melsec. O ile sam GX Developer nie jest jakiś kompletnie zły, to już sama dostępność tych sterowników na rynku pozostawia wiele do życzenia. Chciałbym by firma poszła w coś nowego i tutaj moje pytanie: w co?

Na pewno ze względu na ceny nie interesuje nas Siemens z TiA Portal. Myślałem nad Schneider Electronic albo o sterownikach firmy OMRON.

Czego konkretnie szukam? Sterowników w miarę tanich, najlepiej z niedrogim oprogramowaniem do pisania programów (a darmowa wersja to już bajer). Zasilanie koniecznie 24VDC. Liczba wyjść nie większa niż 40. Nie potrzebuję wejść enkoderowych. Wejścia analogowe to bajer, ale nie wymagane.

W sumie nic skomplikowanego na tych sterownikach nie ma. Głównie kontrole surowców, sterowanie do piły czy też nadzór nad pewnymi procesami. Chciałbym się po prostu pozbyć wysłużonych Fx0n na rzecz czegoś nowszego. Czy możecie mi pomóc coś wybrać?
  • #2 19348168
    szorterek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Kwestia w czym się będziesz uczył programować, chyba że od tego masz ludzi. Z wymienionych firm Omron z nie wymienionych Wago. Jak to przy sterownikach przemysłowych ceny zbliżone, możliwości też. Różnice na cenie softu ale też nie przewrócą firmy. Wago miało fajne centrum szkoleniowe, teraz wiadomo only zdalnie. Robiłem u nich szkolenie z wizualizacji procesowej było sympatycznie i chociaż projekt nie był kontynuowany (nie z mojej winy) to miło wspominam współprace i nieraz do nich dzwonię bo akurat w firmie używamy Wago serii 750.
  • #3 19348229
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19348382
    rasgan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    To wszystko maszyny wewnątrz firmy. Głównie starsze, które automatyzujemy i odnawiamy. Ja je programuję i ogólnie przerabiam schematy by z tysiąca styczników zrobić coś na PLC. Większość z nich już jest na Fx0n albo na serii Q z Melsec. Seria Q u nas się nie sprawdza z powodu baterii. Seria F owszem, jest super, ale jak coś pada to mamy problem kupić i wymienić. Dlatego chciałem nowe postawić na czymś nowszym.
  • #5 19348405
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19348930
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 52
  • #7 19355468
    adi19887
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Byćmoże kolegę zainteresuje marka ABB. Mam na mysli sterowniki PLC SC500-eco lub do większych maszyn AC500. Oprogramowania jest darmowe (oferuje w tej wersji wszystko co potrzeba do normalnej pracy). Wielką zaleta tych sterowników jest oprogramowanie codesys i tryb CFC. Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi. Osobiście często używam takiej zabawki: PM564.

Link do opisu hardware: AC500 hardware
  • #8 19357022
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Jeżeli ograniczeniem byłaby liczba wejść/wyjść na jednej instancji to Siemens Logo byłoby dobrym rozwiązaniem.

Genialne FBD to tworzenia programu (chyba najlepsze jakie miałem okazję testować u różnych producentów), jest też drabinka.

Praca w chmurze, sieciowa, bardzo proste wejście dla początkującego w programowanie pod panele HMi lub nawet prezentacja działania programu i parametrów że sterownika na komputerach w firmie. Wystarczy wejść na adres internetowy sterownika.

Program Logo Soft Comfort - licencja około 160 złotych.

Moduły od 400 złotych.

Program LWE do tworzenia strony internetowej prezentującej wyniki pracy sterownika bezpłatny.
  • #9 19359001
    m0ng0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Delta ma dobra dostępność, cena sterownika i moduł tej nie jest wygórowana, program ISPSoft jest darmowy, program do HMI DOPSoft również. W Polsce sprzedany jest jest przez Induprogress, mają też bardzo dobre wsparcie techniczne ( szybko pomagają i wiedzą jak ).
  • #10 19359082
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    Przem188 napisał:
    Jeżeli ograniczeniem byłaby liczba wejść/wyjść na jednej instancji to Siemens Logo byłoby dobrym rozwiązaniem.

Genialne FBD to tworzenia programu (chyba najlepsze jakie miałem okazję testować u różnych producentów), jest też drabinka.

Praca w chmurze, sieciowa, bardzo proste wejście dla początkującego w programowanie pod panele HMi lub nawet prezentacja działania programu i parametrów że sterownika na komputerach w firmie. Wystarczy wejść na adres internetowy sterownika.

Program Logo Soft Comfort - licencja około 160 złotych.

Moduły od 400 złotych.

Program LWE do tworzenia strony internetowej prezentującej wyniki pracy sterownika bezpłatny.

Ty tak poważnie że najlepsze co testowałeś?
    Bo ja większego badziewia nie widziałem.
    Nawet ElPiast ma lepszy soft.
    Pokaż że Logo pozwoli na tworzenie własnych bloków FB.
  • #11 19359099
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Siemens Logo! nie jest formalnie sterownikiem.
    Oficjalna nazwa to :"programowalny przekaźnik"
  • #12 19376519
    bzyk69
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    rasgan napisał:
    T Seria Q u nas się nie sprawdza z powodu baterii.

A co jest nie tak z baterią w Q? U mnie na zakładzie od paru lat pracuje kilka Q i nie mamy żadnych problemów. Ewentualna wymiana baterii jest banalnie prosta.
  • #13 19393386
    el2010tmp
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Fatek - tanio i darmowy soft (WinProladder) a możliwości całkiem spore.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nowych sterowników do maszyn, obecnie korzystając z Melsec Fx0n-XXMR-DS, ale z powodu problemów z dostępnością i chęci modernizacji rozważa alternatywy, takie jak Schneider Electric i OMRON. Wskazano na potrzebę sterowników 24VDC, z maksymalnie 40 wyjściami, bez konieczności wejść enkoderowych. Uczestnicy dyskusji polecają różne modele, w tym MELSEC iQ-F, sterowniki Schneider Electric z serii M221 do M262, ABB AC500 oraz Delta, zwracając uwagę na dostępność oprogramowania i wsparcie techniczne. Pojawiły się również sugestie dotyczące Siemens Logo oraz Fatek, które oferują darmowe oprogramowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA