logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja dysku NVMe na starszej płycie głównej

Edward Pudaś 24 Kwi 2021 08:44 6462 10
REKLAMA
  • #1 19397480
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    W związku z tym, że mam już zajęte wszystkie 6 slotów SATA na dyski, a nie są one na tyle stare żeby je wymieniać, postanowiłem wykorzystać wolne złącze PCI Ex4 i poprzez adapter zamontować dysk M2 typu NVMe. Problem tylko w tym czy na mojej płycie głównej te gniazda są 3 generacji i czy jest możliwość obsłużenia takiego dysku. W instrukcji niestety nie ma wzmianki o tym i nie jestem pewny co do rezultatu. Moja płyta główna to Gigabyte GA-H87-HD3 z BIOS-em F10. Mam ją już kilka lat i prawdopodobnie jest to jakaś pierwotna wersja PCIEx więc nie ma co ryzykować zakupu, skoro nie zadziała albo i zadziała ale nie z takimi parametrami jakie można by oczekiwać. Jest jeszcze opcja normalnego dysku 2.5" SSD podłączonego też przez adapter ale z wyjściem SATA3. Co byłoby lepszym rozwiązaniem?
    Dysk nie ma być użyty jako systemowy ale dla symulatora, gdzie jest potrzeba szybkiego doczytywania danych. Do tego jest to wielka ilość plików niewielkich rozmiarów a z takimi nie każdy dysk sobie dobrze radzi.
  • REKLAMA
  • #2 19397488
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h87-hd3rev_10#sp
    Cytat:

1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
    * The PCIEX4 slot shares bandwidth with all PCI Express x1 slots. All PCI Express x1 slots will become unavailable when a PCIe x4 expansion card is installed.
    * When installing a x8 or above card in the PCIEX4 slot, make sure to set PCIE Slot Configuration in BIOS Setup to x4.
    1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
    (The PCIEX16 slot conforms to PCI Express 3.0 standard.)
    * For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.
    2 x PCI Express x1
    (Złącza PCIEX4 i PCI Express x1 odpowiadają standardowi PCI Express 2.0)
    2 x PCI slots

Myślę że warto zapakować pod pci-e i przetestować bo zapowiada się dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 19397563
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Wpisz w google ( m.2 ssd to pcie x1 adapter ) zobacz ile masz mozliwości.

Testy Link_ Testing M.2 NVME SSD to PCIe Adapters X1, X4, X16
    * odp. na problemy Link
    Testy z rezultatami Link_ AMD AM4 _ Intel LGA1151_ on PCIe
    - zazwyczaj 4y linie w PCIe 2.0. sa wystarczające
    - w PCIe x1 szybkośc zblizona do SATA2 lub mniej czyli ok. 250 MB/s
    Spoiler:
    The Core i7-3770k has its own PCI-E lines implemented through the north bridge (which is directly in the processor), not through the south bridge. They are faster, so something that requires speed and responsiveness will not hurt to put in a slot that is output to the processor, and not the motherboard chipset.
    In the slot version 3.0 (and the chipset lines of boards under Sandy/Ivy Bridge-2.0), the theoretical transfer rate over the line is 1 GB/s, and 2.0 — only 0.5 GB / s, which is similar to SATA 3, and as a result, the PCI-E drive is of little use.

p.s
    na dwa dyski SSD adapror to PCIex1 kosztuje ok. 15-17 funów (Link)
    Instalacja dysku NVMe na starszej płycie głównej

Moim zdaniem lepiej uzyć .. po USB3.0
    lub na kol. płycie adapter pod
    * PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
    !! tylko wtedy ( All PCI Express x1 slots will become unavailable when a PCIe x4 expansion card is installed.)
  • Pomocny post
    #4 19399990
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Z tego co @enhanced napisał można podłączyć przejściówkę do złącza x4, pod warunkiem że nie korzystamy z żadnego innego urządzenia pod PCI-E x1. Wtedy dysk będzie działać na łączu x4 PCI-E 2.0. (3.0 na tej platformie i tej płycie jest tylko w złączu x16, tam gdzie zazwyczaj podłączona jest karta graficzna).

Obsługą samego dysku zajmie się system, więc skoro nie chcesz rozruchu z tego SSD to niczym się nie musisz przejmować, no chyba że trafisz na jakiś przypadek braku kompatybilności płyty z dyskiem.

Poza tym skoro chcesz podłączyć droższy NVMe (którego wydajność i tak ograniczy PCI-E 2.0. No i oczywiście nawet podłączony na PCI-E 3.0 czy 4.0 zazwyczaj w bardzo małej liczbie zastosowań jest zauważalnie szybszy od SATA) tylko dlatego że skończyły ci się porty SATA na płycie... Jest bez sensu. Kup lepiej kontroler SAS/SATA który da się zflashować do IT Mode i problem z głowy.
  • REKLAMA
  • #5 19400122
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedzi i już mniej więcej wiem w czym sprawa. Wygląda, że jednak nie ma większego sensu pakować się w te NVMe dyski a pozostać przy sprawdzonym SATA. Mógłbym co prawda odpiąć napęd DVD, którego i tak już rzadko się używa, ale jak to bywa gdy go nie będzie to znowu okaże się potrzebny. Tak więc wymyśliłem że zakupię normalny dysk 2.5" i do tego kontroler na załacze PCI Ex4 x. Znalazłem nawet kilka:
    https://www.morele.net/kontroler-inline-2x-sa...-873622/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    https://www.net-s.pl/produkt/delock-minipcie-...;20-c-10?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    https://www.net-s.pl/produkt/delock-minipcle-...;20-c-10?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    https://www.conrad.pl/p/port-sata-iii-na-pci-express-wewnetrzny-chipset-marvelle-9128-973698
    Teraz zachodzi pytanie, który wybrać? Niby z papieru wynika, że każdy chyba będzie odpowiedni ale co praktyka to praktyka.
    No i na koniec poproszę o wyjaśnienie co to znaczy to zflaszowanie do IT Mode? Aż tak nie znam się na tych sprawach. Czy chodzi o jakieś dodatkowe sterowniki?
  • Pomocny post
    #6 19400160
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Jeżeli do komputera stacjonarnego ro pierwszy albo ostatni, kiedyś kupiłem taki adapter na aliexpress za około 50zł. Jak czas nie gra dużej roli to według mnie warto poszukać.
  • #8 19400281
    sylweksylwina
    Ten kontroler z Ali i tak będzie ograniczony przez PCI-E 2.0.

IT mode to try w którym mogą pracować kontrolery SATA/SAS RAID np Dell h310. Taki Dell przykładowo zapewnia 8 portów SAS/SATA. Jednak też będzie ograniczony tym razem o połowę mniejszą liczbą linii PCI-E 2.0 8 vs 4.

Te propozycje wcześniejsze kiepskie. 120-160 zł - nie są tyle warte.

Najlepszy się wydaje ten z Ali, ewentualnie zamiennie z tymi wcześniejszymi propozycjami podobny kontroler ale już zauważalnie tańszy: https://allegro.pl/oferta/dwukanalowy-kontroler-2x-sata-iii-pci-expres-6gb-s-9004261909
  • #9 19400365
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Kontroler SATA nie będzie w żadnym stopniu ograniczony przez PCI-E 2.0. Wydajność PCI-E 2.0 x4 to nadal około 2GB/s więc mógłby być ograniczeniem dla dysku NVMe ale nie dla jakiegokolwiek dysku SATA.
  • REKLAMA
  • #10 19400745
    sylweksylwina
    Ale tam jest 5 portów SATA III ;)
    Racja dla pojedynczego urządzenia lub kilku HDD to różnicy nie zrobi. W sumie nawet nie wiemy jakie ilości danych z jakimi prędkościami mają być przesyłane.
  • #11 19426721
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Na razie nie rozwiązałem sprawy gdyż oczekuję na dostawę tego kontrolera z AliEXpress. Ma się zjawić na dniach więc jak tylko go odbiorę to przetestuję i zobaczymy jak to działa. Tymczasowo odpiąłem napęd DVD i korzystam z jego portu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa instalację dysku NVMe na płycie głównej Gigabyte GA-H87-HD3, która ma już zajęte wszystkie porty SATA. Zastanawia się nad użyciem adaptera PCIe x4, ale obawia się o kompatybilność i wydajność, ponieważ płyta obsługuje PCIe 2.0. Użytkownicy sugerują, że podłączenie NVMe może być ograniczone przez starszą wersję PCIe, a lepszym rozwiązaniem może być zakup kontrolera SATA, który umożliwi podłączenie dodatkowych dysków SSD. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakup kontrolera SATA, a tymczasowo korzysta z portu DVD, który odłączył.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA