logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell L501x - Zawieszenie, zero reakcji, głośna praca wentylatora

asdqwerty 24 Kwi 2021 10:25 387 6
REKLAMA
  • #1 19397611
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Dostałem do naprawienia laptopa Dell 501x. Głównym objawem jest zawieszenie się w pewnym momencie pracy, po którym nic nie można zrobić. Do momentu zawieszenia laptop działa całkiem sprawnie. W momencie zawieszenia zaczyna głośno pracować wentylator, ale powietrze, które wychodzi na zewnątrz nie jest nawet ciepłe. Zawieszenie i praca wentylatora trwa, nic oprócz ręcznego wyłączenia go nie przerywa.

Za pierwszym razem zawiesił się już przy ładowania pulpitu, za drugim razem w trybie awaryjnym udało mi się wyłączyć sporo programów z autostartu, za trzecim w normalnym trybie sprawdziłem też dysk programem Crystal Disc Info (33st, stan dobry, żadnych wskazań), temperatura pracy rdzeni procesora (skoki między 45 a 60st) oraz karty graficznej (55st).

Czy problemem może być skruszała pasta na procesorze lub wysłużone termopady na karcie graficznej, ewentualnie zapchane kanały wylotowe?

Dell L501x - Zawieszenie, zero reakcji, głośna praca wentylatora Dell L501x - Zawieszenie, zero reakcji, głośna praca wentylatora Dell L501x - Zawieszenie, zero reakcji, głośna praca wentylatora
  • REKLAMA
  • #2 19397617
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15434
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19397622
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Bios lub ME Region (bo start wentylatora)

Poczytaj o tm modelu ( L501x ( ( Quanta GM6B) ) na tym forum,
    Cytat:
    Fraza: Dell L501x Szukaj na wybranych forach Znaleziono 54 wyników

lub Elvikom
  • REKLAMA
  • #4 19398348
    asdqwerty
    Poziom 21  
    sosarek napisał:

Aktualizację zrobiłem, w pewnym momencie miałem nadzieję, że wszystko jest już ok, ale po kilkunastu minutach znowu zawieszenie i wentylator na dużych obrotach.

lisek napisał:
    Bios lub ME Region (bo start wentylatora)

Przeczytałem kilka tematów, ale mam obawy, aby czegoś nie zepsuć. Czy możesz podać adresy do stron lub do filmów na YT, gdzie jest to dobrze opisane krok po kroku. Wszędzie pokazują, że mają już jakieś gotowe pliki .bin na podmianę (właściwie podmieniane są fragmenty) względem istniejącego (nie wiem gdzie on się znajduje). Mogę to zrobić sam, ale muszę mieć jakiś jasny tutorial.

Skąd pewność, że akurat to jest problemem? Do tej pory laptop (wg właściciela) działał bez zarzutu. Co się właściwie stało, że muszę ingerować w jakby nie patrzeć ustawienia fabryczne laptopa?

Czy to może skończyć się fiaskiem? Pytam, bo nie wiem na ile bezpieczne są dane na dysku twardym.
  • #5 19407855
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Pomoże ktoś czy nie ma chętnych?
  • #6 19408146
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Na samostarującym linux (z USB flash / płyta CD /bez instalacjii) podobne zachowanie ?
  • REKLAMA
  • #7 19412888
    asdqwerty
    Poziom 21  
    lisek napisał:
    Na samostarującym linux (z USB flash / płyta CD /bez instalacjii) podobne zachowanie ?

Sprawdziłem na linux z USB. Po 30 minutach wszystko działa w porządku, laptop cichy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell L501x, który zawiesza się podczas pracy, a wentylator zaczyna głośno działać, mimo że temperatura powietrza wydobywającego się z urządzenia nie jest wysoka. Po przeprowadzeniu kilku testów, w tym sprawdzeniu stanu dysku i temperatury procesora oraz karty graficznej, użytkownik zastanawia się, czy przyczyną problemu może być stara pasta termoprzewodząca, zużyte termopady lub zablokowane kanały wentylacyjne. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację BIOS oraz testowanie systemu na Linuxie, co wykazało, że laptop działa poprawnie w tym środowisku. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących aktualizacji BIOS oraz obawia się o bezpieczeństwo danych na dysku twardym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA