domsat napisał: Do autora tematu - czy te ciężkie meble drewniane widoczne na fotce zostały skradzione, czy inne ? Czy ślady wskazywały na wyniesienie łupu na centralną alejkę i dalej do głównego wyjścia czy w stronę ogrodzenia i tam zostały przerzucone przez płot ? Czy wielkość / objętość łupu wskazywała na użycie auta przez złodziei ?
Serio? Co to wnosi do tematu?
domsat napisał: Twój wpis jest z soboty - czy meble zostały właśnie wystawione z altany na podest, bo już zaczął się sezon czy też przezimowały na zewnątrz, bo ich nie schowałeś ? Jak daleko w minutach dojazdu autem od Twego miejsca zamieszkania jest ta działka.
Jak wyżej.
domsat napisał: To są wszystko istotne kwestie w ochronie dobytku na działkach
Dobre, w jakim sensie? Czy płot jest wysoki i czy można po "łup" podjechać autem?
domsat napisał: Nigdy nie miałem zlecenia na montaż kamer w takich miejscach, ale już o system alarmowy byłem proszony i po wizji lokalnej odradziłem to klientowi.
Ciekawe dlaczego.
domsat napisał: Na marginesie - montaż kamer i alarmu w dowolnym miejscu powinien być wykonany przez specjalistę. On ma doświadczenie i po wizji lokalnej i ustaleniu potrzeb zleceniodawcy zrobi profesjonalny montaż. A Ty chcesz po forumowych poradach bawić się w majsterklepkę ?
Może najpierw przejrzyj setki tematów na Forum gdzie ogarnięty "majsterklepka" z pomoca Forumowiczów potrafi nie tylko założyć jedną kamerę ale i wykona okablowanie i uruchomić i prawidłowo skonfigurować nie jeden system alarmowy.
domsat napisał: Owszem - zdarzają się całoroczni mieszkańcy altanek, ale to margines społeczny lub ludzie w dramatycznej sytuacji życiowej, która pozbawiła ich normalnych mieszkań. Takim alarm jest całkowicie zbędny
No tak - znów zero pojęcia. Rzeczywiście - na działkach zamieszkuje sama patologia która tylko zbiera złom... A Ci ludzie którzy zamieszkują tam całorocznie, mający tam meldunek(jeśli pozwala na to regulamin zarządu i przepisy) rzeczywiście nie mają tam żadnego dobytku który zabezpieczają...
domsat napisał: Być może są jakieś wyjątki porządnych całorocznych i stale zamieszkałych domków na działkach, ale ja takich nie spotkałem, choćby dlatego, że nie ma tam m.in. kanalizacji. Chyba, że ktoś lubi Toi-Toi - w zimie ... brr.
No tak, bo nie można wkopać szamba, pomijam fakt że część jest podpięta pod kanalizację miejską bądź gminną...
domsat napisał: Znana mi SMA nie przyjmuje zleceń do monitorowanie altanek, no bo nawet to jak by tam wjechali. Główne wejście jest zamykane. Bzdura.
Kwestia przekazania pilota do bramy...
domsat napisał: Czyli autem wjechali na teren działek i ukradli tylko Twoje meble = to w/g mnie była kradzież na zlecenie.
Znów bajdurzenie...
domsat napisał: Widzisz, mnie poza techniką interesują pozostałe kwestie ochrony mienia pomijane prze wielu zajmujących się tematem alarmów i kamer.
W którym miejscu pomijane?
domsat napisał: W Twoim przypadku - dojazd 10 min. - pokusiłbym się o prosty alarm zintegrowany z kamerą i rejestracją na kartę, ale zleć to dobremu fachowcowi.
Oczywiście alarm z powiadomieniem.
Dobre, sam sobie zaprzeczasz
domsat napisał: ale już o system alarmowy byłem proszony i po wizji lokalnej odradziłem to klientowi
Mam nieodparte wrażenie że nie masz pojęcia o działaniu systemów zarówno alarmowych jak i monitoringu wizyjnego, o działaniu AO nie wspominając.
Co Cie interesuje jak wynieśli fanty i czy przyjechali autem?
Zamiast dopytywać o rzeczy o których sam Autor nie ma pojęcia może łaskawie coś zaproponujesz na podstawie przedstawionych danych?