logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wycieki oleju z miski i skrzyni biegów w Sprinterze 906 315 CDI 2009r po wymianie silnika

Kronos1986 25 Kwi 2021 12:59 2172 6
REKLAMA
  • #1 19399693
    Kronos1986
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Posiadam sprintera 906 2009r 315 CDI. Kupiłem go niedawno i padł mi silnik. Wstawiony został nowy silnik po kapitalnym remoncie, z regenerowany mi turbinami. Wtryski sprawdzone. Wszystko działa poprawnie. Przed tym zanim padł mi silnik zrobiony został serwis automatycznej skrzyni tj. zmiana oleju i filtra plus uszczelka itd. Problem polega na tym żemam drobne wycieki oleju i teraz tak: każdego dnia przed wyjazdem wycieram wszystko od spodu i po dojechaniu do pracy kładę się i sprawdzam gdzie pojawia się olej. Mogę śmiało stwierdzić że napewno miska olejowa jest źle uszczelniona gdyż nigdzie wyżej nie widzę oleju tylko w dwóch miejscach na misce. Zrobili ja na silikon a w serwisie mi powiedzieli że musi być uszczelka w tym modelu. Więc wydaje mi się że misja do zrzucenia. Drugie pytanie to niestety po większej ilości km również na skrzyni są krople czerwonego oleju i dziwne to dla mnie bo przed zmianą silnika wszystko uszczelnione itd. Myślicie że przy zmianie silnika mechanicy coś nie dokręcili przy odpowietrzenia skrzyni? Macie jakieś sprawdzone sposoby na konkretne zdiagnozowanie wycieków? Może jakims talkiem wszystko zasypać i po kilku km zobaczyć gdzie znika talk czy coś? Proszę was o jakieś porady gdyż cała akcja kosztowała kupę kasy i chce mieć sucho pod spodem po wymianie silnika
  • REKLAMA
  • #2 19399708
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Silnik po remoncie więc masz gwarancję także nie ma problemu żeby ci usunęli wyciek uszczelniacz lepszy od uszczelki. A skrzynia biegów ma swój przebieg więc w każdej chwili mogłaś rozszczelnić.
  • REKLAMA
  • #3 19399766
    Kronos1986
    Poziom 2  
    Jeżdżę już do nich kilka razy i się tylko denerwuje... Jedyne co wymienili narazie to uszczelkę czujnika oleju bo ciekła. Pojeździłem trochę i znowu zapocenia na misce oleju i patrzę w dwóch miejscach leci. Skoro uszczelniacz lepszy to źle uszczelnili skoro leci. Dziwne że po uszczelnieniu skrzyni nawet 1000 km nie zrobione i się rozszczelniła. Może przy zakładaniu silnika do skrzyni coś powinno być zmienione żeby nie ciekło? Jest tam jakieś uszczelnienie silnik skrzynia czy coś? Masz pomysł jak dokładnie zdiagnozować te wycieki? Talk? Czy coś?
  • #4 19399772
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Tu nie ma pomysłu. Myjesz i patrzysz. A dziennych rzeczy to ja nie widzę. Tylko ty się doszukujesz sam nie wiesz czego.
  • REKLAMA
  • #5 19400241
    Kronos1986
    Poziom 2  
    Niedoszukuje sie tylko sprawdzam kazdego dnia i wycieram i sprawdzam. Nie chce zeby mi sie spierd... znowu i tyle hajsu w bloto. Widze teraz tylko jakies czerwone krople na maglu i belkach poprzecznych, miska od skrzyni sucha narazie i teraz nie wiem czy to ze wspomagania czy skrzyni. Wyzej wyglada sucho
  • #6 19400549
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3600
    Przyznam, że nie bardzo tu widzę temat do dyskusji na forum. Robota spierniczona, olej się leje i tyle. A skąd się leje to już nieistotne. Czasami człowiek decyduje się na naprawę skuszony niższą ceną, nie biorąc pod uwagę, że jakość naprawy również będzie niższa. Czasami lepiej "przetrzepać" opinie okolicznych fachowców żeby wybrać tego droższego, i w dalszej odległości, ale który ma dobrą opinię i daje gwarancję na usługę. A nie "byle do bramy".
    "Biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy". Znasz takie przysłowie?
  • REKLAMA
  • #7 20277553
    Kronos1986
    Poziom 2  
    Problem rozwiaxalo sprzedanie auta🙃

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Sprintera 906 315 CDI z 2009 roku, który po wymianie silnika wykazuje wycieki oleju z miski oraz skrzyni biegów. Po remoncie silnika i serwisie automatycznej skrzyni biegów, zauważył drobne wycieki oleju, szczególnie w dwóch miejscach na misce olejowej, co sugeruje niewłaściwe uszczelnienie. Użytkownik zastanawia się nad koniecznością demontażu miski oraz przyczynami wycieków z skrzyni biegów, które pojawiły się po niewielkim przebiegu. W odpowiedziach podkreślono, że uszczelniacz powinien być lepszy od uszczelki, a także zasugerowano, że problemy mogą wynikać z jakości wykonania naprawy. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na sprzedaż pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA