logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus mk1 1.6 - Zmiana rozmiaru opon i zmiana felg

barzwiszc93 25 Kwi 2021 18:35 1416 5
REKLAMA
  • #1 19400469
    barzwiszc93
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam. Posiadam ford focus MK1 hatchback na fabrycznym zawiasie. Teraz tak. Jako że dostałem od kolegi felgi wraz z oponami- opony prawie nowe, postanowiłem założyć je do auta. Teraz tak. Felga 15 czyli taka jak miałem ale 2 pytania.

Fabrycznie idzie rozmiar 185/65 r15. Tutaj mam 195/65 r15. Koło jest trochę szersze i trochę wyższe niż przewiduje producent. Czy nie wpłynie to znacząco na uszkodzenie zawieszenie lub układu kierowniczego.

Druga rzecz trochę większy problem. Rozstaw śrub się zgadza 10 i 8 mm natomiast on nie wie jakiego samochodu są to felgi. Felga pasuje na piastę natomiast jest bardziej wystająca od fabrycznej. Około półtora centymetra wychodzi za nadkole. Nie ociera przy skręcaniu mi się nie dzieje pomijam kwestie prawne wiem że tak nie wolno jeździć natomiast czy to wpłynie na przedwczesne zużycie elementów zawieszenia i układu kierowniczego. Dodam że samochód prowadzi się lepiej w zakrętach.

Normalnie pewnie bym tego zestawu nie zakładał gdyby nie to że dostałem go za darmo nie będę musiał kupować opon do auta które za trzy najdalej cztery lata pójdzie na złom
  • REKLAMA
  • #2 19400561
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    barzwiszc93 napisał:
    Czy nie wpłynie to znacząco na uszkodzenie zawieszenie lub układu kierowniczego.

Nie powinno to negatywnie wpłynąć na zawieszenie.
    barzwiszc93 napisał:
    pomijam kwestie prawne wiem że tak nie wolno jeździć

Jeżeli wiesz że to jest prawnie zabronione, to po co kombinować. Za mandaty które mogą się posypać kupisz nowe opony, oczywiście w najlepszym przypadku. Gorzej jak Ci karzą zabrać auto na lawetę, co wtedy zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 19400576
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 251
    Oczywiście że im większe i szersze koła wpływają na nieco szybsze zużywanie się zawieszenia bo siły są większe ale nie bedzisz w stanie tego zauważyć przy normalnym i prawidłowym eksploatowaniu samochodu, oczywiście i tak. Nie możesz używać tych kół wskaźnik ET nie jest dostosowany do tego samochodu. A te koła nie są jakoś dużo większe niż masz orginalne więc nie przejmuj się takim aspektem
  • REKLAMA
  • #4 19400684
    barzwiszc93
    Poziom 15  
    Czyli najmądrzejszym pomysłem jest złomowanie felg skoro to jakieś chińczyki niewiadomego pochodzenia z nie wiadomo jakiego autami po wzorze widać że mają co najmniej 20 lat a te opony dać na oryginalne felgi
  • REKLAMA
  • #5 19933502
    barzwiszc93
    Poziom 15  
    Felgi zezłomowane. I tak zauważyłem pęknięcie na jednej. Opony zostały.
  • #6 21030187
    barzwiszc93
    Poziom 15  
    Samochód już też na złomie ;)
REKLAMA