logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie MOC3041 i generatora NE555 do budowy regulatora żarówki

Robot17 02 Maj 2021 11:55 711 3
REKLAMA
  • #1 19411818
    Robot17
    Poziom 12  
    Ocena: 176
    Witam, od razu zaznaczam, że nie jestem fachurą w tej dziedzinie. Chciałbym zmontować układ do regulacji np. żarówki, czyli najprostszy jakiś generator na NE555 + optotriak. I tu pytanie, czy to w ogóle jest możliwe?...
  • REKLAMA
  • #2 19411844
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9221
    Robot17 napisał:
    pytanie czy to wogole jest możliwe..
    Możliwe jest wszystko. Nawet skorzystanie z wiedzy już istniejącej w sieci.
    Robot17 napisał:
    chciałbym zmontować układ do regulacji np. żarówki czyli najprostszy jakiś generator na ne555
    Próbowałeś szukać, czy założyłeś, z góry, że zrobią to za Ciebie inni?
  • REKLAMA
  • #3 19411889
    Robot17
    Poziom 12  
    Ocena: 176
    Tak jak napisałem: -nie jestem elektronikiem. Po prostu lubię coś zmontować ,a w necie owszem kiedy tylko mam trochę czasu staram się samodzielnie szukać. Jest trochę coś tam o tym, ale raz że nie za bardzo "kumam", a dwa, że zawsze temat jest niedokończony. Dlatego chętnych którzy by chcieli mi pomóc,odpowiedzieć i podpowiedzieć na moich parę pytań bardzo z góry dziękuje.

Dodano po 6 [godziny] 54 [minuty]:

A w tym temacie ktoś podpowie mi o szczególach wykonania ?
  • #4 19417144
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Temat przez ciebie wskazany jest jakimś nieporozumieniem sam sobie. Silniki klatkowe inaczej się steruje w celu regulacji obrotów, co zostało w nim wyczerpująco opisane. Zaprezentowany układ ma natomiast szansę pracować z żarówką żarową, grzałką, ewentualnie silnikiem komutatorowym.

Jeżeli rozchodzi się o regulację jasności wspomnianej żarówki, zaznaczmy żarówki żarowej-konwencjonalnej, to sprawa powszechnie została rozwiązana w przeszłości w postaci zwanych ściemniaczy czyli regulatorów fazy ]opartych na triaku lub tyrystorze z mostkiem prostowniczym lub dwóch tyrystorach. Podobny układ z powodzeniem dobrze radzi sobie z regulacją obrotów silników komutatorowych jak w sprzęcie AGD oraz elektronarzędziach (młynki, miksery, odkurzacze , wiertarki , szlifierki kątowe to urządzenia gdzie powszechnie stosuje się takie regulatory :) ).

Pomocne poradniki:

REKLAMA