logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebiesko-biały dym z traktorka kosiarki Viking MT785 z silnikiem B&S 17.5km - możliwe przyczyny

Marcin459000 11 Maj 2021 20:39 3192 9
REKLAMA
  • #1 19428454
    Marcin459000
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam. Mam traktorek vikinga z 2008r. u mnie może od 6-7 lat z silnik B&S 17.5km 1cylinder..Wszystko fajnie do dzisiaj kosze nim spora działkę trzeci raz w tym sezonie. W trakcie pracy nagle zakopciło na niebiesko biało spora chmura to zgasiłem. Po chwili odpalił normalnie 5 min. koszenia i znowu chmura dymu. Już jej nie paliłem trzeci raz. Olej świeży na bagnecie max. filtr nowy przegląd na wiosnę. Co mogło się stać od czego zacząć sprawdzanie nie mam pojęcia pierścień pękł? Proszę o info od czego zacząć z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19428653
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 761
    może wjechałeś na jakąś pochyłość, skoro max oleju, to mogło zaciągnąć odmą, odłącz wężyk odmy od gaźnika i odpal i wtedy zobacz czy dymi
  • REKLAMA
  • #3 19428703
    Marcin459000
    Poziom 10  
    Pochyłość bym odrzucił nigdy tego nie miałem a koszę już tak kilka dobrych lat. Jutro sprawdze odme wyczytałem w poradnikach że mogła się przytkać oby...

Dodano po 9 [godziny] 29 [minuty]:

Okazuje się że dolot powietrza jest cały mokry od oleju, przez odme mi ten olej w rzucało to oznacza ze tylko odma do wymiany czy silnik się kończy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19429056
    michal_rybka
    Poziom 35  
    to oznacza, że albo za dużo oleju i go jakoś wychlapało tam, albo, że kompresja ucieka do miski, ale dziwne, że tak nagle. Może po prostu się ten olej tam zbierał i zbierał w tym filtrze aż go zassało

odmy nie musisz podłączać do filtra, dla silnika to będzie nawet lepiej, że tego syfu ssać nie będzie, to jest eko-oszołomowy wynalazek, kiedyś normalnie rurka odmy szła w powietrze. oczywiście dziurkę po wężyku w filtrze powietrza trzeba zatkać, żeby silnik nie ssał brudu/kurzu itp

Sprawdź jak będzie chodził bez odmy i czy z odmy mocno dymi/chlapie, jak chlapie olej to daj kawałek wężyka w górę, żeby olej po tym wężyku ściekał, a spaliny wylatywały

Tak czy inaczej silnik raczej się kończy, co nie oznacza, że on się tak kończyć może jeszcze dłuuuugo, ja tak parę lat kosiłem takim dymiącym silnikiem i nie rozleciał się, ale było go już coraz trudniej zapalić i miał po prostu coraz mniej mocy, ale mi się to akurat bardzo podobało że tak pięknie dymił na niebiesko, jak za dawnych czasów :D
  • #5 19429065
    Marcin459000
    Poziom 10  
    Dzięki Michał. zdjąłem węży od odmy co idzie do dolotu i na pracującym silniku to dmuchało z niego ale olejem nie chlapało raczej taka mgiełka. Poziom oleju mam na miarce max od kilku lat leje 10W40. Właśnie już tak myślałem żeby przedłużyć ten Wężyk i gdzieś puścić bokiem. A tak z innej beczki opłacalne jest remont takiego silnika tak z ciekawości pytam póki będzie pali i kosił to nie będę grzebać ale jakie to mogą być koszta?
  • Pomocny post
    #6 19429094
    michal_rybka
    Poziom 35  
    jeśli sam zrobisz, to opłacalny, jeśli niema rys na cylindrze to wystarczy w zasadzie tylko pierścienie wymienić, dobrze przehonować cylinder honowniczką na wiertarkę. jeśli nie cyka panewka to to też nie trzeba ruszać, choć obejżeć stopkę korbowodu warto czy niema rys.

olej 10w40 to takie niezbędne minimum, całe szczęście, że nie 15w40, ale ogólnie do silników chłodzonych powietrzem najlepiej lać oleje sportowe np 10w60, gdyż chłodzone powietrzem silniki osiągają większe temperatury niż 95st
  • REKLAMA
  • #8 19429269
    michal_rybka
    Poziom 35  
    daj dłuższy wężyk gdzieś do góry i do tyłu, potem końcówkę możesz wsadzić w jakąś niedużą buteleczkę, tak żeby spaliny uciekały a kropelki oleju zostawały jeśli się będą pojawiać (trochę na pewno) i tyle

Sprawdzaj tylko stan oleju częściej, bo pewnie będzie go więcej ubywać, te silniki nie mają pompy oleju, są smarowane rozbryzgowo taką zębatką w środku, więc niski stan oleju jest dla nich BARDZO szkodliwy (wtedy właśnie zaciera się korbowód i go urywa robiąc dziurę w bloku)
    ale i takie coś da się naprawić, naprawiłem tak jeden rozwalony silnik kosiarkowy (wał przeszlifowałem papierem ściernym, blok posklejałem klejem 2 składnikowym, założyłem nowy korbowód i działa do dziś :) )
  • #9 19429518
    Marcin459000
    Poziom 10  
    A powiedz jeszcze Michał jeśli się okaże że wszystko w porzadku z panewkami to pierścienie kupić nominał czy z lekkim plusem.? A i jeszcze traktorek ma ciężko silnik obrócić jak by aku słabe jak ruszy to już kręci normalnie zawsze odpali tylko tak się męczy, tak ma odkąd ja mam to pewnie odpreżnik na wałku rozrządu tak.,? Też bym od razu to wymienił jak uważasz dobra diagnoza?
  • #10 19429604
    michal_rybka
    Poziom 35  
    a to zobaczysz czy cylinder ma próg czy w zasadzie niema, jak w zasadzie niema to nominał

nigdy nie widziałem, żeby odprężnik się zepsuł sam z siebie, w tym silniku co korbowód się urwał to rozwaliło odprężnik jedynie ;)
    słabe kręcenie to może być też słaby rozrusznik, słabe już aku, lub ogólnie słabe styki - zobacz jak kręci na samochodowym akumulatorze bezpośrednio podpiętym solidnymi kablami pod śrubę rozrusznika i masę na śrubę którą przykręcony jest rozrusznik do silnika

a co do odprężnika to jak rozpołowisz silnik to będziesz wiedział

jak będziesz silnik rozpoławiał to wyszoruj wystającą część wału papierkiem ściernym do czysta, bo inaczej będzie Ci bardzo ciężko zdjąć miskę oleju i poniszczysz dolną panewkę, przy okazji wymień sobie dolny simering

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z traktorkiem kosiarką Viking MT785 z silnikiem B&S 17.5 km, który nagle zaczął wydobywać niebiesko-biały dym podczas pracy. Po sprawdzeniu poziomu oleju, który był na maksymalnym poziomie, oraz wymianie filtra, użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być zatykanie odmy. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak nadmiar oleju, ucieczka kompresji do miski olejowej, a także konieczność wymiany pierścieni tłokowych. Użytkownik rozważa również remont silnika, który może być opłacalny, jeśli cylinder nie ma rys. Wskazówki dotyczą także przedłużenia wężyka od odmy oraz sprawdzenia stanu akumulatora i rozrusznika, co może wpływać na trudności w uruchamianiu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA