Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Huawei Sun2000 + licznik Huawei DTSU-666H

Qubus12 07 Mar 2022 14:18 25956 165
Nazwa.pl
    gmacko
    Level 15  
    nie mam akumulatora, od którejś aktualizacji zaczęło mi pokazywać te parametry, jak i na ekranie głównym.
  • Nazwa.pl
    jsw
    Level 14  
    Marcin__24 wrote:
    Ja zauważyłem, że jak przez tydzień, nie było nikogo w domu w miesiącu lutym, nie bylo roznicy, między DTSU666-H, a licznikiem z Taurona. Natomiast już pierwszy dzień po feriach różnice istnieją.

To może wynikać z tego, że DTSU nie bilansuje międzyfazowo (przynajmniej nic o takowym nie wiadomo), a miernik OSD może.
  • Nazwa.pl
    ar_ka
    Level 2  
    Witam, czy u Was na wyświetlaczu licznika moc podawana jest 'odwrotnie' niż w aplikacji?
    Tzn. podczas eksportu produkcji do sieci moc w aplikacji mam dodatnią natomiast na liczniku wyświetla mi się ta sama wartość ale ujemnie. Wieczorem gdy nie ma produkcji i pobieram energię z sieci na liczniku mam moc z wartością dodatnią.
    Dodam że wszystkie pomiary w aplikacji są prawidłowe.
    qrko
    Level 14  
    ar_ka wrote:
    Witam, czy u Was na wyświetlaczu licznika moc podawana jest 'odwrotnie' niż w aplikacji?
    Tzn. podczas eksportu produkcji do sieci moc w aplikacji mam dodatnią natomiast na liczniku wyświetla mi się ta sama wartość ale ujemnie. Wieczorem gdy nie ma produkcji i pobieram energię z sieci na liczniku mam moc z wartością dodatnią.
    Dodam że wszystkie pomiary w aplikacji są prawidłowe.

Nie, my założyliśmy przekladniki zgodnie z instrukcją czyli strzałka w kierunku domu :P

Jeżeli masz ciężki dostęp do nich to można odwrócić je wirtualnie w ustawieniach licznika przez strone www lub chyba przez apke sun2000.

Plants -> device management -> rozwijasz falownik -> obok power sensor ikonka modify -> przycisk switch direction:
    ar_ka
    Level 2  
    Właśnie problem polega na tym że przekładniki mam zgodnie z instrukcją - strzałki w kierunku domu. Także wszystkie połączenia są prawidłowe. W aplikacji wskazania zużycia, produkcji itp - także prawidłowe.
    Jedynie minusy na wyświetlaczu licznika przy energii zamiast wartości dodatniej.
    Przełączałem już tą opcję o której piszesz ale wtedy pokazuje nieprawidłowe wartości w aplikacji. To samo przy zamianie kolejności podłączenia przewodów od przekładników...
    yazo
    Level 11  
    Czy przewód komunikacyjny RS485 puszczaliście zachowując jakieś odległości od przewodów energetycznych ew. w osobnym peszlu ? Jestem właśnie na etapie montażu i chciałem go dołożyć do przeszelka z przewodem energetycznych wychodzącym z falownika do rozdzielni odległość jakieś 5m. Zajrzałem do manuala dołączonego do falownika i zalecają zachowanie odległości. Nie chciałbym się narobić dopychając ten RS485 do jednego przeszla a później i tak go przekładać.
    domelek
    Level 17  
    yazo wrote:
    Czy przewód komunikacyjny RS485 puszczaliście zachowując jakieś odległości od przewodów energetycznych ew. w osobnym peszlu ? Jestem właśnie na etapie montażu i chciałem go dołożyć do przeszelka z przewodem energetycznych wychodzącym z falownika do rozdzielni odległość jakieś 5m. Zajrzałem do manuala dołączonego do falownika i zalecają zachowanie odległości. Nie chciałbym się narobić dopychając ten RS485 do jednego przeszla a później i tak go przekładać.

U mnie leci razem z kablem 5x6mm ok 30metrów i problemów nie ma...
    gmacko
    Level 15  
    U mnie też puszczony jest razem z fazami z falownika i bangla.
    yazo
    Level 11  
    Dzięki za pomoc, wrzuciłem tego RS'a dzięki waszej pomoc i opiniom tak jak planowałem w jeden peszel z energetycznym i wszytko działa poprawnie. Pytanie z innej beczki czy da się jakoś z poziomu aplikacji FusionSolar lub FusionSolar wersja web zobaczyć zużycie dzienne dla każdej z faz osobno ? Mam niestety bardzo zróżnicowane obciążenie na fazach a planuje dodać kilka bardziej prądożernych urządzeń i chciałbym je sensownie podłączyć żeby trochę to zużycie zbilansować.
    domelek
    Level 17  
    yazo wrote:
    Dzięki za pomoc, wrzuciłem tego RS'a dzięki waszej pomoc i opiniom tak jak planowałem w jeden peszel z energetycznym i wszytko działa poprawnie. Pytanie z innej beczki czy da się jakoś z poziomu aplikacji FusionSolar lub FusionSolar wersja web zobaczyć zużycie dzienne dla każdej z faz osobno ? Mam niestety bardzo zróżnicowane obciążenie na fazach a planuje dodać kilka bardziej prądożernych urządzeń i chciałbym je sensownie podłączyć żeby trochę to zużycie zbilansować.
    W apce nie, ale wyciągając dane przez modbus TCP już są te wartości...
    gmacko
    Level 15  
    Wybierz Urzadzenia>Power Sensor>Informacje historyczne.
    Wybierz moc na poszczególnych fazach.
    Im wykres bardziej na dole tym bardziej obciążona faza.
    Niestety można wybierać tylko jeden dzień.
    Marcin__24
    Level 6  
    Code: applescript
    Log in, to see the code
    Witam,
    miałbym pytanie do użytkowników dtsu666-h, a mianowicie jaki macie różnice pomiaru między licznikiem w rozdzielni, a licznikiem z zakładu energetycznego? U mnie za miesiąc
    marzec wygląda to tak :

.
    Tauron Export 536 kwh,Import 224,6 kwh
    FS Export 508,29 kwh,Import 197,06 kwh

Różnica Export 27,71 kwh 6 %, Import 27,54 kwh 13 %

Jedno co mnie zastanawia to to, ze licznik z Taurona, prawie równo dodaje, w stosunku do FS, lub odwrotnie . Ale różnica jest znaczna. Pozdrawiam i ciekawe jak jest u Was.
    gmacko
    Level 15  
    No jak Przeczytasz ten wątek parę postów wstecz, to masz napisane wszystko.
    LubLTE
    Level 5  
    gmacko wrote:
    Licznik dtsu666-h został wykryty od razu nawet bez wyszukiwania z aplikacji sun2000.

@gmacko , mam identyczne problemy.
    Podłączyłem licznik ale odrazu dtsu666-h na skrętce LAN (ponad 60 mb kabla - połączyłem po 2 pary w przewody - rezystancja przewodu 1.5 Ohm) do SUN2000-12ktl-M2, ekran również podłączony do złącza 5.
    Tylko że u mnie nie wykrywa licznika.
    Próby zmiany ustawień - nic nie dają. Brak możliwości dodania. Wywala mi komunikat Falownik Huawei Sun2000 + licznik Huawei DTSU-666H

Już nie wiem co zmieniać... Czy ktoś ma pomysły?
    domelek
    Level 17  
    Podłącz jedną parę i odłącz uziemienie. U mnie na ok 30metrach tak działa... Oczywiscie piny 7 i 9.
    LubLTE
    Level 5  
    @domelek
    Spróbuję. czy Licznik dodało ci z automatu, czy trzeba było dodawać w aplikacji?
    domelek
    Level 17  
    LubLTE wrote:
    @domelek
    Spróbuję. czy Licznik dodało ci z automatu, czy trzeba było dodawać w aplikacji?

Dodawalem w sun2000...
    LubLTE
    Level 5  
    Falownik Huawei Sun2000 + licznik Huawei DTSU-666H Falownik Huawei Sun2000 + licznik Huawei DTSU-666H
    gmacko wrote:
    Tak, sprawdziłem na wszystkich protokołach licznika. Podpiąłem też przewód ekranowy do portu 5, jak mówi instrukcja. Cały czas nie wykrywa.

Licznik mam dość blisko teraz więc z rezystorem nie próbuje.

@gmacko
    Rozwiązanie z rezystorem to STRZAŁ W 10 !!!

Jak pisałem, miałem wszystkie objawy jak w twoim przypadku. Dzisiaj dołożyłem rezystor (nie miałem zwykłego, wyprułem nastawny ze spalonego wzmacniacza). Podłączyłem pod licznik ustawiony na 500 Ohm.

Falownik wykrył, i już działa :)
    Wielkie dzięki, walczyłem prawie 3 tyg z tematem...

Podsumowując dla wszystkich którzy walczą z licznikiem:
    - Przewód LAN cat 5 ekranowany (żelowany) 60m
    - po 2 pary (4 przewody zlutowane razem)
    - przy falowniku podpięte 7 i 9 (sygnałowy) oraz 5 - ekran
    - przy liczniku dołożony rezystor 500 Ohm na zaciskach RS
    - ma działać :)
    aleksanderrodak
    Level 5  
    Witam,
    Trochę nie na temat, ale widzę, że jest tu wielu doświadczonych użytkowników.
    Mam takie pytanie czy orientujecie się, które piny złącza komunikacyjnego można użyć do komunikacji falownika z pompą ciepła Panasonic.
    Chodzi oto, że jak jest nadprodukcja prądu to falownik wysyła do pompy sygnał aby ta np. zaczęła grzać cwu (jest to funkcja tz. SG Ready).
    (mam zainstalowany licznik DTSU-666H)
    Dzięki za pomoc.
    domelek
    Level 17  
    aleksanderrodak wrote:
    Witam,
    Mam takie pytanie czy orientujecie się, które piny złącza komunikacyjnego można użyć do komunikacji falownika z pompą ciepła Panasonic.
    Chodzi oto, że jak jest nadprodukcja prądu to falownik wysyła do pompy sygnał aby ta np. zaczęła grzać cwu (jest to funkcja tz. SG Ready).
    Dzięki za pomoc.

Huawei nie ma czegoś takiego - trzeba dłubać samemu (serwer home assistant) albo PVMonitor i ich kontroler. Na home assistant wyjdzie taniej, ale troszkę roboty z ustawieniem tego jest, ale do ogarnięcia, ale jak już zaczniesz z HA to nie będzie łatwo się z tego wyleczyć ;)
    aleksanderrodak
    Level 5  
    @domelek dzięki za pomoc.
    elektroserwis2021
    Level 1  
    rokbok wrote:
    Weź pod uwagę to co powyżej na obrazku, po za tym piszesz o strzałkach przekładników w kierunku licznika mocy, a powinny być w kierunku odbiorników.

Dodano po 17 [minuty]:

Ważne też jest podłączenie przewodów z przekładnika, jeżeli faza na której jest przekładnik jest podłączona do zacisku nr 3 licznika to przewody z przekładnika muszą być podłączone do zacisków 13 i 14 licznika i analogicznie z pozostałymi przekładnikami.

Dodano po 35 [minuty]:

Dodatkowo w/g Twojego rysunku licznik DTSU666-H jest podłączony przed przekładnikami, a nie za nimi, to jet też błąd.

Witam. U mnie moduł zarządzający w magazynie energii wskazuje awarię. Zamontowałem licznik mocy o którym pisałeś wyżej i dalej to samo, bateria jest offline. W trakcie rozmowy z pracownikiem Bruk-betu wspomniał o tym że bez licznika Luna 2000 nie bedzie działać. Zamontowałem dzisiaj i być może zrobiłem podobny bład przy wpinaniu przekładników.
    phobos135
    Level 1  
    Raffek wrote:
    Ze wględu na brak czasu nie ogarnąłem jeszcze przełożenia przekładników na odpowiednie przewody prądowe (tyczy się moich wcześniejszych postów).

Jeszcze mam takie pytania:

1. Czy przewody przekładników można przedłużać? (Chodzi o cienki przewód łączący przekładnik z licznikiem mocy) - słyszałem że po przedłużeniu ów przewodów mogą być niepoprawne pomiary.

2. Czy przekładnik można zakładać (zapinać, odpinać) na przewodzie pod napięciem? Gdzieś czytałem że przy zakładaniu nie powinno być napięcia na przewodzie - chyba że coś źle interpretuje…

@rokbok wiesz może coś na ten temat? Bądź miał ktoś stuczność z tematem?

Minęło już trochę czasu od pytania nr 1, przedłużałem przewody do ok. 18m tylko z licznikiem energii Solaredge a nie Huawei (też ma przekładniki). Wykorzystałem kabel sterowniczy Bitner 2x 0.75mm + ekran. Taki kabel jest ekranowaną skrętką. Ekran dołączyłem do uziemienia. Działa bez zarzutu.
    gmacko
    Level 15  
    aleksanderrodak wrote:
    (jest to funkcja tz. SG Ready).

Dokładnie jak kolega już napisał, z Home Assistant to można sobie już ustawiać co się chce, czy ma grzac, chłodzić, wLczyc silent Mode, czy force DHW.
    A SG Ready to takie coś, co się umiesza w folderze reklamowym, a nikt tego nie użyje.
    LubLTE
    Level 5  
    domelek wrote:
    aleksanderrodak wrote:
    Witam,
    Dzięki za pomoc.

Huawei nie ma czegoś takiego - trzeba dłubać samemu (serwer home assistant) albo PVMonitor i ich kontroler. Na home assistant wyjdzie taniej, ale troszkę roboty z ustawieniem tego jest, ale do ogarnięcia, ale jak już zaczniesz z HA to nie będzie łatwo się z tego wyleczyć ;)

Możesz sterować SG pomiędzy Huawei PV a pompą ciepła dzięki urządzeniu Shelly i skryptom ze strony https://app.clever-pv.com/ (ustawiasz API z Huawei). Można też wysterować gniazdka elektryczne itp.

Dodano po 9 [minuty]:

Marcin__24 wrote:
    Code: applescript
    Log in, to see the code
    Witam,
    miałbym pytanie do użytkowników dtsu666-h, a mianowicie jaki macie różnice pomiaru między licznikiem w rozdzielni, a licznikiem z zakładu energetycznego? U mnie za miesiąc
    marzec wygląda to tak :

.
    Tauron Export 536 kwh,Import 224,6 kwh
    FS Export 508,29 kwh,Import 197,06 kwh

Różnica Export 27,71 kwh 6 %, Import 27,54 kwh 13 %

Jedno co mnie zastanawia to to, ze licznik z Taurona, prawie równo dodaje, w stosunku do FS, lub odwrotnie . Ale różnica jest znaczna. Pozdrawiam i ciekawe jak jest u Was.

Mam podobnie,
    u mnie Import z sieci (wg. Tauron) +35kWh, eksport do sieci +29kWh różnice na poziomie od 4 do 8%

Jak u Was? Na jakim poziomie zgadzają się odczyty na liczniku DTSU i w Tauronie?
    gulek79
    Level 1  
    LubLTE wrote:
    Falownik Huawei Sun2000 + licznik Huawei DTSU-666H Falownik Huawei Sun2000 + licznik Huawei DTSU-666H
    gmacko wrote:
    Tak, sprawdziłem na wszystkich protokołach licznika. Podpiąłem też przewód ekranowy do portu 5, jak mówi instrukcja. Cały czas nie wykrywa.

Licznik mam dość blisko teraz więc z rezystorem nie próbuje.

@gmacko
    Rozwiązanie z rezystorem to STRZAŁ W 10 !!!

Jak pisałem, miałem wszystkie objawy jak w twoim przypadku. Dzisiaj dołożyłem rezystor (nie miałem zwykłego, wyprułem nastawny ze spalonego wzmacniacza). Podłączyłem pod licznik ustawiony na 500 Ohm.

Falownik wykrył, i już działa :)
    Wielkie dzięki, walczyłem prawie 3 tyg z tematem...

Podsumowując dla wszystkich którzy walczą z licznikiem:
    - Przewód LAN cat 5 ekranowany (żelowany) 60m
    - po 2 pary (4 przewody zlutowane razem)
    - przy falowniku podpięte 7 i 9 (sygnałowy) oraz 5 - ekran
    - przy liczniku dołożony rezystor 500 Ohm na zaciskach RS
    - ma działać :)

Witam, szybkie pytanie o rezystor, mam te same objawy, brak komunikacji pomiędzy licznikiem a falownikiem, nawet na oryginalnym kablu od licznika, jak spieliśmy na krótko. Czy to ma być taki specjany rezystor tzw terminujący 120 Ohm? Trochę kosztuje (ok 60zł) czy wystarczy jakaś tańsza alternatywa?
    markplus
    Level 11  
    gulek79 wrote:
    Czy to ma być taki specjany rezystor tzw terminujący 120 Ohm? Trochę kosztuje (ok 60zł) czy wystarczy jakaś tańsza alternatywa?

Wystarczy zwykły rezystor za kilka groszy.
    LubLTE
    Level 5  
    U mnie zadziałał rezystor nastawny - 500 Ohm
    Faziusz82
    Level 1  
    Czy po wyłączeniu się falownika po zachodzie stronie glownej jak ponizej tez wyswietlaja sie Wam zera w uzyciu. Po wejściu w urządzenia wartości wyświetlaja się poprawnie

[url=https://obrazki.elektroda.pl/6252989100_1678215828.jpg]