logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat prądotwórczy prądnica jednofazowa Budget beg 2001 2kW miedź wszystko

jaspi85 09 Cze 2021 13:08 3105 1
REKLAMA
  • #1 19471927
    jaspi85
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Witam serdecznie wszystkich tutaj. Mam problem z tym agregatem budget beg 2001 2kW. Silnik pięknie pali od strzała sznurkiem na wale. Nie mam szarpaka. Ale zaskakuje zawsze. Nie znam budowy tej prądnicy. Szukałem schemat prądnicy. Cisza nic nie ma. Jedna faza to jest. 230V... I to jest głupie że trójfazowe prądnice są prostsze w budowie i znajomość techniczna. Tutaj w jednej fazie poległem. Nie ogarniam tego. Pomożecie mi to zrozumieć? Ja rozumiem trójfazowa i redukcja faz siły. Symetryczne obciążenie sieci trójfazowej transformator i prądnica. Ale ten jedna faza to już daje mi po dupie. Kupiłem na złomie te wszystkie agregat prądotwórczy jakie mam China podroby aluminiowe prądnica wszystko cały. A ten beg 2001 2kW wreszcie miedziane jest. Kupuje do nauki i zabawy i techniki zapoznawczo. Te china były trójfazowe. To sobie z tym radziłem. A ten beg 2001 2kW jedna faza już mnie zabiło. Kondensatorem regulacja napięcia avr regulowało się? Jak ja nie cierpię kondensatorem regulatory mieć. To już drugi typ z tych kompletnych. Bo dwa mam klatkowe wirniki i kondensatorem jest regulacja. Wzbudzenie. Kondensator mam dać 25uF czy 40uF lub 16uF? W wirniku mamy dwa diody i rezystory. Też dziwne to jest dla mnie. Czyli po cewce dioda i rezystory ma wirnik. Nie widać oznak przegrzania i uszkodzenia ale zapylony jest jak by na budowie w gipsowni pracowało.
  • REKLAMA
  • #2 19473336
    jaspi85
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Dałem kondensator 35uF zadziałało ruszyła. Ale przy wachaniach obrotów nad obroty spaliło żarówkę więc jest strach dać do domu. Może 25uF zmniejszy czułość? Muszę jeszcze sprawdzić częstotliwość Hz. W razie czego wyregulować częstotliwość na obroty bo napiecie się nie da zmienić. Regulować. Bo kondensator siedzi zamiast AVR. Trzeba by było zrobić skrzynię z kondensatorem do przełączania w funkcji mocy...
REKLAMA