logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP)

filipotto 10 Cze 2021 00:03 342 4
REKLAMA
  • #1 19472860
    filipotto
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Cześć
    Próbowałem samemu - zamontowałem wtyczki na kablach, antenę zewnętrzną na dachu, router w środku. Sprawdzałem dla Orange i Plusa - bez skutku, Internet był bardzo wolny, lub w ogóle nie nastąpiło połączenie. Miejsce akcji to wieś Ławica pomiędzy Międzychodem i Sierakowem w Wielkopolsce.

Używałem takiego zestawu:
    - Huawei B535-232
    - antena od Telkob: ATP-16 MIMO (już odesłałem, bo pomyślałem, że fachowiec zaproponuje coś lepiej dopasowanego)

Zrobiłem tylko jednego screena z pomiarami tego zestawu.
    Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP)
    Wydaje mi się, że połączenie nastąpiło z masztem na Sikorskiego w Międzychodzie (tak podpowiada eNBID).
    Jakiś Internet wtedy docierał, ale ciągle przerywało - tzn. kilka razy udało mi się odświeżyć pocztę, ale speedtest nie pokazywał żadnych wyników.

Pewną rolę w tym nieszczęściu mogą też odgrywać kable (są dwa, prowadzą z parteru gdzie jest router, przez piętro, na dach - z zakrętami będzie pewnie kilkanaście metrów) i złącza SMA i N, które sam montowałem. Zastanawiam się, jak pozbyć się tych niewiadomych i zrobić jakieś podstawowe pomiary. Czy warto usiąść z routerem na dachu i sprawdzić bez anteny? Tylko jak wtedy wycelować w konkretne BTSy?

Każda wskazówka mile widziana :)
  • REKLAMA
  • #2 19472952
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5707
    Ale na screene jest połaczenie w agregacji LTE800 jako pasmo podstawie plus jakieś dodatkowe, BTS na Sikorskiego, sygnał na 800MHz dostateczny, zrób pomiar na tym dachu ale sprawdź po kolei same pasma LTE2100,LTE1800 i LTE800, pokaż screeny i speedtesty na nich. Sprawdź też Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19478616
    filipotto
    Poziom 4  
    @matek451 wykonałem dziś pomiary na dachu, zgodnie z wytycznymi. Router był bez żadnych anten zewnętrznych. Zamieszczam pomiary z aplikacji w telefonie, siedziałem około metra od routera.
    Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP) Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP) Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP) Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP) Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP) Konfiguracja zestawu LTE się nie powiodła. Pomożecie? (ok. Międzychodu, WLKP)

Docenię, jeżeli znajdziesz czas na zapoznanie się z nimi i udzielenie porady, co robić dalej.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 19478748
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5707
    O której godzinie te pomiary? Orange na LTE800/1800 z Sikorskiego, LTE2100 z Przemysłowej, wyniki speedtestu zaskakująco dobre ale dwie stacje bazowe w poblizu więc zapewniają niezła pojemność sieci. Ogólnie parametry sygnału na 800MHz słabe i duzo gorsze na 1800/2100MHz ale to onormalne w takich warunkach, w Play jest podobnie na LTE800 , gorzej na LTE1800 i te pomiary z BTS-a na Sikorskiego 22 ale LTE2100 to już Kamionna. Prędkości słabsze ale jak na warunki i tak zaskakują. Widać ze jest pole manewru w kwestii wyboru operatora, a nawet stacji bazowej, masz B535 więc dla Orange kluczowy jest wybór dwóch pasm do agregacji co wiąze się z doborem anteny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19481148
    filipotto
    Poziom 4  
    @matek451 pomiary robiłem w niedzielę pomiędzy 11 a południem. Zakładając wybór Orange, mógłbyś zaproponować sensowną antenę, pasma do agregacji i nadajnik, w który celować? Dobrze podejrzewam, że powinno to być 800+1800 z Sikorskiego?
REKLAMA