logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolka poduszek powietrznych w Golfie 4 1.4 16V 1998 - czytnik OBD2 i magistrala CAN?

Michu1025 12 Cze 2021 19:54 6288 42
Najlepsze odpowiedzi

Czy w Golfie 4 1.4 16V z 1998 roku da się zwykłym czytnikiem OBD2 skasować kontrolkę poduszek powietrznych i czy odłączenie akumulatora wystarczy?

Nie, zwykły uniwersalny OBD2/ELM nie skasuje Ci kontrolki poduszek; potrzebujesz interfejsu i programu obsługującego VAG/SRS, np. VCDS-lite z kablem KKL albo dedykowanego testera VAG [#19479862][#19476813][#19480603] Taki sprzęt może skasować błąd poduszek, ale jeśli problem wraca, to zwykle jest to przerwa albo słaby styk w obwodzie, najczęściej przy wtyczce/kablu pod fotelem pasażera, więc warto poprawić piny, oczyścić złącze albo polutować przewody [#19478951][#19479342][#19476817] Odłączenie akumulatora nie usuwa przyczyny i w wątku wskazano, że nie kasuje błędu SRS, więc nie jest to właściwa metoda naprawy [#19477792][#19477851]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19476679
    Michu1025
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Cześć, mam pytanie. Wyświetliła mi się kontrolka od poduszek powietrznych. Rok temu miałem podobny problem i pojechałem do mechanika aby odczytali błędy i wyświetlił się błąd sporadyczny od poduszki powietrznej fotela pasażera. Skasowali i kontrolka znikła. Teraz znowu się pojawiła i żeby tak nie jezdzic to chciałem kupić czytnik obd2 ale nie wiem czy golf 4 1.4 16v 1998 obsługuje obd2 i ma magistrale can? Kiedyś jeszcze słyszałem że odpina się aku na 30 min i błędy się kasują, to prawda?
  • REKLAMA
  • #2 19476700
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19476715
    Michu1025
    Poziom 7  
    Robo-technical napisał:
    Michu1025 napisał:
    słyszałem że odpina się aku na 30 min i błędy się kasują,

Błąd się kasuje ale nie jego przyczyna.
    Zobacz czy masz złącze obd i wtedy pomyśl o zakupie bo to mądra decyzja.
    Możliwe że któraś poducha nie ma styku i stąd ten błąd.

Jak byłem u elektryka to sprawdził czy coś na kostce pod fotelem jest nie tak ale nic nie wykrył i dostałem zalecenie żeby nie przesuwać gwałtownie fotela w skrajne położenia, a błąd jest tzw. sporadyczny. I po roku teraz znowu się pojawił. Szukałem na internecie czytnika ale w opisie pisze ze auta europejskie z silnikiem benzynowym od 2001 i że nie kasuje błędów od abs, poduszek itp. Tylko check engine. I nie wiem czy kupować i ryzykować czy jechać na kasowanie.
  • #4 19476731
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3351
    Kasowanie nic nie daje tzn nie usuwa przyczyny. W VAG'u systemy bezpieczeństwa same się nie kasują jak w renówkach. Najprościej to obciąć wtyczkę i gniazdo i kabelki polutować, gwarancja do końca samochodu. Potem jechać na kasowanie do "mechanika naciągacza".
  • REKLAMA
  • #6 19476773
    Michu1025
    Poziom 7  
    Aleksander_01 napisał:
    Kasowanie nic nie daje tzn nie usuwa przyczyny.

Mi chodzi o to aby to skasować i nie świeciła sie kontrolka bo jak skasuje błąd to on znowu sie pojawi za parę miesięcy a nie na następny dzień.

Dodano po 1 [minuty]:

Robo-technical napisał:
    Audi a4 b5 z 2000 roku w benzynie czytałem zwykłym kablem obd.
    Tu masz wykaz solidnych choć nie tanich (ale też nie najdroższych i nienajlepszych), takich ze średniej półki:)
    https://www.viaken.pl/pl/diagnoza-vag/

Kupiłem chyba taki
    https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html

Czyli jak bym kupił któryś z tych to mi to skasuje i kontrolka zgaśnie? Bo czytam opinie i podobno te skanery do samodzielnej diagnostyki odczytują tylko parametry pracy i kasują błędy z silnika a nie z systemów bezpieczeństwa.
  • Pomocny post
    #7 19476813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 19476817
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    Te co kolega podał wyżej skasują Ci błędy poduszek. Nie zrobisz tego np. ELM z aplikacji w telefonie. Co do błędu to na wyciągniętym kluczyku dostań się do wtyczki , rozepnij i zapsikaj np. Contactem od Bolla. Możesz tez lekko odgiąć we wtyku piny męskie. W moim Golfie zrobiłem tak 3 lata temu i błąd się nie pojawił, a fotel jest przesuwany dość często bo małżonka 'mała" jest :)
  • #9 19476887
    Michu1025
    Poziom 7  
    Robo-technical napisał:
    1. Mając kabelek, musisz mieć do tego interfejs. Na Twoje potrzebny starczy Ci darmowa Wersja VCDS, vcds-lite.

Czyli jak kupię zwykły kabel obd2 -> usb i pobiorę vcds to wystarczy? Znalazłem jeszcze taki tester, będzie dobry?
    https://allegro.pl/oferta/nowy-skaner-vscan-vag-mini-pl-k-can-5481480443

A najpierw odłączę ten akumulator i zobacze. Nie trzeba potem robić adaptacji przepustnicy jak odłączę aku na 30 min?
  • #10 19476986
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19477169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19477316
    Michu1025
    Poziom 7  
    Robo-technical napisał:
    Michu1025 napisał:
    Nie trzeba potem robić adaptacji przepustnicy jak odłączę aku na 30 min?

Wymieniałeś kiedyś akumulator w tym aucie? Jeśli wtedy nie było problemów to i dziś nie będzie. Wyłącz na 5 minut a W TYM CZASIE przekręć kluczyk na zapłon. Wyciąg kluczyk i zapnij klemę. Jak nie pomoże to możesz spróbować 30 min. Ale z tą adaptacją to mnie nieźle zaskoczyłeś - nie wypowiem się bo nie wiem.

Nie wymieniałem akumulatora bo samochód mam 1.5 roku i aku jest nowy i nigdy nie miałem potrzeby odpinać, a wiem że potrzeba jest adaptacji przepustnicy jeżeli jest elektroniczna, a nie wiem czy jak jest na lince to też bo u mnie jest na lince. Jak bym kupił tester to tam adaptacja jest więc nie będzie problemu, gorzej jak odłączę aku, błąd zniknie a silnik będzie mi wariował a ja nie będę miał testera...

Dodano po 7 [minuty]:

koleś kit napisał:
    Na początek usuń usterkę.Polutuj kable albo popraw piny.Potem skasuj błąd.Samo się nie skasuje i nie naprawi.

Tam nie ma żadnej usterki bo to jest błąd sporadyczny to oznacza ze wystąpił raz i juz go nie ma. On zostal spowodowany jakims spadkiem napiecia w aucie i sterownik zapisal blad który teraz wystarczy usunąć.
  • #13 19477338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19477347
    Michu1025
    Poziom 7  
    Robo-technical napisał:
    Jak przepustnica na lince to co Ty chcesz tam adaptować? Nie gniewaj się, ale w takich starszych modelach nie było takich problemów. Można rzec że to proste i w miarę solidne konstrukcje

Nie gniewam się😁, jeżeli chodzi o to, to pierwszy raz robię więc pytam żeby nie było niespodzianki😀. Dzięki wielkie za pomoc. Mam nadzieję że pomoże to odpięcie aku, a jak nie to kupię któryś z tych testerów co podesłałeś linka.
  • #15 19477353
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19477383
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    Robo-technical napisał:
    Jak przepustnica na lince to co Ty chcesz tam adaptować?

Obroty biegu jałowego.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #17 19477536
    Michu1025
    Poziom 7  
    Robo-technical napisał:
    Michu1025 napisał:
    więc pytam żeby nie było niespodzianki😀

Niespodzianka zawsze może wyjść. Niektóre auta z linką też mogą (ale nie muszą) wymagać adaptacji.
    Poniżej wklejam Ci źródło wiedzy na ten temat. Jest to fragment z manuala który dostałem jak kupiłem kabelek z firmy podanej w.w. linku

Czyli trzeba nawet jak jest linka.
  • Pomocny post
    #18 19477792
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3541
    Tak, przepustnica na linkę, ale z silniczkiem, który ją uchyla regulujac obroty biegu jałowego wymaga adaptacji.
    Nie widzę sensu odłączania akumulatora, to nie wykasuje błędu w srs
  • #19 19477811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19477829
    Michu1025
    Poziom 7  
    carrot napisał:
    Tak, przepustnica na linkę, ale z silniczkiem, który ją uchyla regulujac obroty biegu jałowego wymaga adaptacji.
    Nie widzę sensu odłączania akumulatora, to nie wykasuje błędu w srs

Czyli zostaje kupić tester i skasować błąd. To chyba będzie najrozsądniejsze.
  • #21 19477851
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Po resecie ustawień (odłączenie aku. na 30 min. lub dłużej) błąd nie powinien się wyświetlać , chociaż może pozostać zapisany (nadal).

Po resecie, uruchomić silnik, pozostawić na wolnych do uruchomienia wentylatorów.

Bez gaszenia wykonać jazdę .
    Pozdrawiam.

Moderowany przez CameR:

Sterownik poduszek zasilany jest tylko plusem po stacyjce wiec odłączenie akumulatora kompletnie nic nie da.
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #22 19478023
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Robo-technical napisał:
    A co się stanie jeśli nie przeprowadzi się adaptacji przepustnicy po wymianie akumulatora? Jestem ciekaw.

Jak wszystko jest sprawne to sama się zaadaptuje podczas pierwszej jazdy.

Michu1025 napisał:
    Tam nie ma żadnej usterki bo to jest błąd sporadyczny to oznacza ze wystąpił raz i juz go nie ma.

Usterka jest i to poważna - nieciągłość obwodu. Czyli coś co może decydować o niezadziałaniu poduszki w razie potrzeby. Żeby błąd w ogóle został zarejestrowany i spowodował zaświecenie się kontrolki, to wcale taki "sporadyczny" nie może być. To tylko niefortunne tłumaczenie na polski słowa "intermittent" (i m.in. przez takie "kwiatki" wolę używać oprogramowanie diagnostyczne w wersji anglojęzycznej).
  • #23 19478344
    Michu1025
    Poziom 7  
    tzok napisał:
    Robo-technical napisał:
    A co się stanie jeśli nie przeprowadzi się adaptacji przepustnicy po wymianie akumulatora? Jestem ciekaw.

Jak wszystko jest sprawne to sama się zaadaptuje podczas pierwszej jazdy.

Michu1025 napisał:
    Tam nie ma żadnej usterki bo to jest błąd sporadyczny to oznacza ze wystąpił raz i juz go nie ma.

Usterka jest i to poważna - nieciągłość obwodu. Czyli coś co może decydować o niezadziałaniu poduszki w razie potrzeby. Żeby błąd w ogóle został zarejestrowany i spowodował zaświecenie się kontrolki, to wcale taki "sporadyczny" nie może być. To tylko niefortunne tłumaczenie na polski słowa "intermittent" (i m.in. przez takie "kwiatki" wolę używać oprogramowanie diagnostyczne w wersji anglojęzycznej).

Tu nie chodzi o tłumaczenie tylko co rzeczywiście oznacza ,,błąd sporadyczny". Gdyby było coś poważnego to by mi elektryk powiedział i to naprawił bo bym uszkodzonym pojazdem nie jezdzil. Usunął błąd, sprawdził srs i powiedział że był spadek napięcia i pojawił się błąd. Tak jak rok temu skasował tak pojawił się dopiero wczoraj.
  • #24 19478419
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 872
    Michu1025 napisał:
    Tu nie chodzi o tłumaczenie tylko co rzeczywiście oznacza ,,błąd sporadyczny".

Błąd sporadyczny oznacza to co kolega wyżej już napisał a mechanik Ci powiedział.
    Nie ma ciągłości przewodu w jakimś położeniu fotek i sterownik stwierdza błąd i go zapisuje do pamięci.
    Dla bezpieczeństwa informuje cię o tym na desce rozdzielczej.
    Skoro masz kabel to skasuj kody, wyłącz zapłon odepnij kabel od fotela i odczytaj błędy.
    Wyskoczy ci stały błąd fotela pasażera.
  • REKLAMA
  • #25 19478436
    Michu1025
    Poziom 7  
    sunrise84 napisał:

Skoro masz kabel to skasuj kody, wyłącz zapłon odepnij kabel od fotela i odczytaj błędy.
    Wyskoczy ci stały błąd fotela pasażera.

Właśnie nie mam kabla i chce kupić jakiś sensowny i tani tester aby to skasować i spokój bo nie chce inwestować w drogi tester za 500 zł aby skasować błąd i włożyć do szuflady. A nie chce jechać znowu do diagnosty bo powie mi tyle co nic i skasuje stówę za 5 min roboty. Do tej pory nic nie wyskoczyło więc podejrzewam że jak bym teraz skasował to przez rok znowu się nie pojawi. Nie mam zamiaru też naprawiać całego SRS w 22 letnim samochodzie.
  • #26 19478465
    sunrise84
    Poziom 42  
    A wolisz ryzykować swoje życie podczas wypadku i nie otwarcia sie poduszek? Pomyśl logicznie gdzie może leżec przyczyna tego że kabel nie ma ciągłości obwodu. TYLKO NIE SPRAWDZAJ MIERNIKIEM BO MOŻESZ PODUSZKĘ ODPALIĆ. Udać się do dobrego elektromechanika na naprawę a nie ryzykować życie za 300zl....
  • #27 19478473
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Michu1025 napisał:
    Gdyby było coś poważnego to by mi elektryk powiedział i to naprawił bo bym uszkodzonym pojazdem nie jezdzil.

To go poproś, żeby Ci to na piśmie napisał, że usterka nie zagraża Twojemu bezpieczeństwu i potwierdził, że w razie wypadku, jak Ci się poduszka nie otworzy i wylądujesz do końca życia na wózku inwalidzkim, to będzie Ci wypłacał rentę.
  • #28 19478851
    Michu1025
    Poziom 7  
    sunrise84 napisał:
    A wolisz ryzykować swoje życie podczas wypadku i nie otwarcia sie poduszek? Pomyśl logicznie gdzie może leżec przyczyna tego że kabel nie ma ciągłości obwodu. TYLKO NIE SPRAWDZAJ MIERNIKIEM BO MOŻESZ PODUSZKĘ ODPALIĆ. Udać się do dobrego elektromechanika na naprawę a nie ryzykować życie za 300zl....

Znalazłem wydruk z diagnostyki i był błąd obwód zaplonu - poduszka boczna pasażera komponent wysokoomowy. Reszta poduszek - opór ok.
    22.07.2020 był skasowany błąd i do tej pory było ok. Gdyby był obwod przerwany to kasowanie by nic nie dało. Chyba ze to ja coś źle myślę.
  • #29 19478951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19478971
    sunrise84
    Poziom 42  
    Robo-technical napisał:
    Na którejś poduszce jest brak styku.

Nie na której a ewidentnie na bocznej poduszce zamontowanej w fotelu pasażera.
    Michu1025 napisał:
    Znalazłem wydruk z diagnostyki i był błąd obwód zaplonu - poduszka boczna pasażera komponent wysokoomowy. Reszta poduszek - opór ok.
    22.07.2020 był skasowany błąd i do tej pory było ok. Gdyby był obwod przerwany to kasowanie by nic nie dało. Chyba ze to ja coś źle myślę.

TAK ŹLE myślisz.
    Pomyśl logiczne chłopie!
    Skoro system odpowiedzialny za Twoje bezpieczeństwo zgłasza Ci komunikat na desce rozdzielczej i jest to komunikat ważny ze względu bezpieczeństwa to należy się za to wziąść.
    JUŻ CI NAWET WYDRUK z diagnostyki dokładnie podpowiada gdzie jest problem.

Kasowanie błędów bez naprawy uszkodzeń to jest poprostu JANUSZOWANIE!.

Wiesz lepiej to jeździj samochodem bez sprawnych poduszek.
    W razie wypadku i nieotwarcia się poduszek ŻADEN UBEZPIECZYCIEL nie pokryje kosztów leczenia czy rehabilitacji nie mówiąc już o wypłacie odszkodowania.

ALE CO JA TAM WIEM ...

Dodano po 3 [minuty]:

Robo-technical napisał:
    Błąd sporadyczny (który się pojawił ale przyczyna sama ustała) można skasować. Wróci albo i nie wróci.

Tak to se możesz kasować błąd sondy lambda w samochodzie bo nie wpływa to bezpośrednio na BEZPIECZEŃSTWO.

Piszesz tak jakby do układu hamulcowego dolać na nowo płynu hamulcowego bo cały wycieknął bez sprawdzenia przyczyny wycieku.
    No może znów wycieknie a może nie.
    NO MOŻE ZNÓW ZAHAMUJESZ ALBO NIE!!!

Moderowany przez CameR:

Usunąłem fragmenty nie związane z tematem dyskusji
    Reg. 3.1.14. Nie wysyłaj wiadomości nie związanych z tematem lub w złym dziale forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kontrolką poduszek powietrznych w Golfie 4 1.4 16V z 1998 roku, która ponownie się zapaliła po wcześniejszym sporadycznym błędzie związanym z poduszką pasażera. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące możliwości kasowania błędów za pomocą czytnika OBD2 oraz magistrali CAN. Uczestnicy sugerowali, że kasowanie błędów nie rozwiązuje przyczyny, a problem może wynikać z braku styku w okablowaniu poduszek. Wskazano na konieczność zakupu odpowiedniego testera, który obsługuje systemy bezpieczeństwa, oraz na ryzyko związane z ignorowaniem błędów poduszek powietrznych. Użytkownik rozważał odłączenie akumulatora na 30 minut jako metodę resetowania błędów, ale wielu uczestników podkreśliło, że to nie rozwiąże problemu, jeśli usterka nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA