logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen golf 4 01299 błąd airbag

dawid 818 14 Cze 2017 11:56 27135 14
REKLAMA
  • #1 16529224
    dawid 818
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie. Mam problem z moim golfem. Od jakiegoś czasu zaczęły mi się świecić poduszki powietrzne. Prawdopodobnie stało się to po wyjęciu bezpiecznika od licznika lecz nie jstem w stanie powiedzieć czy aby na pewno dlatego. Kasowalem błędy,odpinalem akumulator,wszystkie bezpieczniki dobre i ciągle pojawia się błąd 01299. VW golf 4 1.9 tdi 90km
    Załączniki:
    • Volkswagen golf 4 01299 błąd airbag 20170614_112140.jpg (3.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16529844
    Artur266
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Proponuje sprawdzić połączenia. Między innymi kostki np. pod fotelem. Problemem może być też uszkodzona taśma kierownicy , ale uważam, że jest to problem raczej z nie dopiętą wtyczką/kostką,

Moderowany przez robokop:

Ja natomiast uważam, że powinieneś się dokształcić, zanim zaczniesz znowu doradzać.

• REKLAMA
  • #3 16530120
    dawid 818
    Poziom 7  
    Posprawdzałem . Popsikałem sprayem, podłączylem i niestety nie pomogło

Dodano po 3 [minuty]:

I czy istnieje taka możliwość że się rozkodował jakoś sterownik ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16530161
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 221
    Dokładnie,najprawdopodobniej czeka Cię wymiana sterownika poduszki.Jeżeli masz taką możliwość to pożycz na chwilę od kogoś i podmień i wtedy będziesz pewny na 100%.
    Jakiekolwiek modernizacje,wymiany,naprawy zawsze dokonujemy na odpiętym akumulatorze,bo później dzieją się takie rzeczy.A odpiąć klemę to tylko 2min.
  • #6 16530342
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 412
    Najprawdopodobniej na tunelu środkowym zaraz za lewarkiem skrzyni biegów, trzeba rozbierać wszystkie plastiki :)
  • REKLAMA
  • #7 16530684
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 881
    jarek225 napisał:

Jakiekolwiek modernizacje,wymiany,naprawy zawsze dokonujemy na odpiętym akumulatorze,bo później dzieją się takie rzeczy.A odpiąć klemę to tylko 2min.

Nie ma takiej potrzeby-zasilanie sensora poduszek jest "po stacyjce"czyli bez kluczyka nie działa.
    Bład to brak komunikacji po Can-nie dłubałeś przypadkiem przy zegarach?
    Dodano po 3 [minuty]:
    kassans napisał:
    Najprawdopodobniej na tunelu środkowym zaraz za lewarkiem skrzyni biegów, trzeba rozbierać wszystkie plastiki :)

sterownik jest na tunelu środkowym koło pedału gazu-po zdjeciu małej zaślepki
  • #8 16530720
    dawid 818
    Poziom 7  
    Nic nie grzebałem przy zegarach. Ale było tak że auto było na 1 biegu i chciałem zapalić i zapomniałem że nie stoi na luzie i przekrecilem stacyjke i auto szarpło . I po ponownym zapaleniu auta. Zaświecila się ta kontrolka poduszek powietrznych
  • #9 16530729
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 881
    Z błędem 01299 najcześciej spotykałem sie po wyciąganiu zegarów-wyjmij zegary ,sprawdz i docisnij dobrze wtyczki.
  • Pomocny post
    #11 16531195
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5052
    Skoro masz VAGa to pokaż jak wygląda blok 126 w liczniku.
    J533 to bramka CAN więc poduszki nie mają tu nic do tego.
    Powinieneś mieć też ten sam błąd w module komfortu i w liczniku powinien być błąd o braku komunikacji ze sterownikiem poduszek.
    W liczniku za CAN odpowiada zielona wtyczka.
    Jeżeli będzie odpiętą lub licznik będzie bez zasilania to ten błąd będzie zawsze w sterowniku poduszek.
    Ze sterownika poduszek wychodzą dwa pomarańczowe przewody z paskami. Przewody te są skręcone między sobą, idą do licznika do zielonej wtyczki, odpowiadają za komunikację między tymi dwoma modułami.
    Do sterownika poduszek dojdziesz od strony pedału gazu, dostęp ciężki ale da rade go wyjąć bez rozbierania środkowej konsoli.
    Należałoby sprawdzić ciągłość przewodów o których wspomniałem.
  • #12 16607750
    dawid 818
    Poziom 7  
    Kupiłem Nowy sterownik i sprawdziłem ciągłość przewodów tych pomarańczowych i są w porzadku. Błąd dalej nie ustąpił. Czego można jeszcze się złapać?

Dodano po 15 [minuty]:

Po wymianie sterownika pojawiają się następujące błędy . I święci cały czas kontrolka Air Bag
    Załączniki:
    • Volkswagen golf 4 01299 błąd airbag received_1593976050674402.jpeg (438.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 16608540
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5052
    Jaki sterownik wymieniłeś?
    To co pokazałeś to błędy w sterowniku silnika - odczytać błędy z licznika oraz brak komunikacji ze sterownikiem poduszek powietrznych.
    Napisałem Ci co masz pokazać i tego nie zrobiłeś.
    Problemem może być licznik.
    Sprawdziłeś ciągłość przewodów między czym a czym?
  • #14 16608831
    dawid 818
    Poziom 7  
    Wymieniłem sterownik poduszek powietrznych .
    Ciągłość przewodów sprawdziłem tych idących od sterownika poduszek do licznika (zielonej wtyczki)
    Pomarańczowych z paskiem. I jest ciągłość przewodów
  • #15 19562787
    j0hnd0n
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Cześć, wiem, że wątek jest starszy. Ale czy problem został rozwiązany? Mam dokładnie ten sam błąd 1299 i nie mogę go usunąć. Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z błędem 01299 w Volkswagenie Golfie 4, który pojawił się po wyjęciu bezpiecznika od licznika. Mimo kasowania błędów i sprawdzania bezpieczników, kontrolka poduszek powietrznych nadal się świeci. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, w tym kostek pod fotelem oraz taśmy kierownicy. Wymiana sterownika poduszek powietrznych może być konieczna, a jego lokalizacja to tunel środkowy, blisko pedału gazu. Użytkownik wymienił sterownik, ale problem nadal występuje, co sugeruje możliwe problemy z komunikacją między modułami. Wskazówki dotyczące sprawdzenia ciągłości przewodów oraz błędów w liczniku są również podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA