logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja antenowa GSM w domu jednorodzinnym: jak poprawić zasięg T-mobile?

rafi84 12 Cze 2021 20:23 513 7
REKLAMA
  • #1 19476726
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 139
    Witam Panowie.
    Toczę boje z operatorem T-mobile o zasięg w miejscu zamieszkania. Po za budynkiem jak Cię mogę to w budynku masakra. Dostałem odpowiedź zwrotną od Panów techników że mam sobie kupić antenę ale nic po za tym.
    Jako że jestem noga w tym temacie to proszę o komentarz i doradzenie jak zrobić instalację antenową GSM w domku jednorodzinnym dwukondygnacyjnym (i czy to przyniesie jakikolwiek efekt).
    Wzmacniaczy sygnału nawet nie biorę pod uwagę i ten pomysł nawet nie będzie rozpatrywany.
  • REKLAMA
  • #2 19476749
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5714
    A skad mamy to wiedzieć skoro nie podałeś swojej lokalizacji a do tego jaki masz router, operator nie gwarantuje zasięgu, w internecie mobilnym 90% lokalizacji wymaga stosowania anteny zewnętrznej lub CPE LTE. Wybór operatora zawsze należy poprzedzić testami wszystkich na zewnątrz. Teraz musisz zrobić to na tym sprzęcie od T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19476755
    rafi84
    Poziom 24  
    Tu nie chodzi o routery. Chodzi o połączenia telefoniczne i internet realizowany tylko przez telefony w domu.
    Lokalizacja to Dolaszewo w woj. WLKP.
  • REKLAMA
  • #4 19476775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19476781
    rafi84
    Poziom 24  
    Skośny ale nie blaszany a dachówka ceramiczna.
  • #6 19476790
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5714
    A w jaki sposób chcesz korzystać z telefonów i anteny zewnętrznej? Mozesz korzystać na nich z VoWiFi/WiFi Calling czyli korzystasz z routera z dostępem do internetu a router z anteną zewnętrzną telefon łaczy się z nim po Wifi lub z routera z bramką GSM i do niego telefon stacjonarny po RJ11, zapewnia tez dostęp do internetu, karta głosowa z pakietem internetowym w routerze też z anteną. Stacja bazowa NetWorks Piła-Krzywa 35 pracuje w agregacji LTE2100+1800+800 dla T-mobile.
    Pokaz test na zewnatrz na telefonie i screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i speedtest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19476798
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19476816
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    rafi84 napisał:
    Wzmacniaczy sygnału nawet nie biorę pod uwagę i ten pomysł nawet nie będzie rozpatrywany.

Cóż jest tego powodem?
    Wszak to, na Twój wniosek montuje operator, sprzęt jest pewny, ma certyfikaty i wszelkie wymagane prawem dokumenty dopuszczenia do użytkowania itd

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem słabego zasięgu T-mobile w swoim dwukondygnacyjnym domu jednorodzinnym w Dolaszewie. Technicy T-mobile zasugerowali zakup anteny, jednak użytkownik nie jest zainteresowany wzmacniaczami sygnału. W dyskusji poruszono kwestie związane z korzystaniem z VoWiFi/WiFi Calling, co wymaga dostępu do internetu oraz odpowiedniego rozlokowania punktów dostępowych WiFi w domu. Uczestnicy podkreślają znaczenie anteny zewnętrznej oraz testowania sygnału w różnych lokalizacjach, a także wskazują na potrzebę dostosowania sprzętu do warunków zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA