logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Stralis 450 E5 - ECM 4F 03 003 Y po wymianie czujnika noxa, ograniczenie mocy silnika

Bary6798 29 Cze 2021 13:08 4101 6
REKLAMA
  • #1 19499593
    Bary6798
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Jestem po wymianie czujnika noxa, oczywiście wcześniej ograniczało moc silnika i były jeszcze dwa inne błędy. Jeden to 5d a drugiego nie pamiętam. Teraz auto po załadunku, z nowym czujnikiem już, ma tylko jeden kod, natomiast silnik znowu ograniczył moc.
    Pełny kod to: ECM 4F 03 003 Y
    Podejrzewam, że może to mieć związek z pompą adblue, albo z wtryskiem. Najlepiej by było gdyby ktoś z Was miał pełną rozpiskę błędów do Iveco, ale słyszałem że dostanie się do niej graniczy z cudem, albo że w ogóle takowej nie ma. Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 19500482
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 351
    Raczej musisz podłączyć komputer podejrzeć błędy ewentualnie podać kod błędu DTC z komputera diagnostycznego bo ciężko ci będzie znaleźć po błędzie z IPC.
    Jeśli chodzi o tą listę błędów to ja nigdy takiej nie widziałem i nie wiem czy taka istnieje nawet.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19514929
    Bary6798
    Poziom 5  
    Under_Pressure napisał:
    Raczej musisz podłączyć komputer podejrzeć błędy ewentualnie podać kod błędu DTC z komputera diagnostycznego bo ciężko ci będzie znaleźć po błędzie z IPC.
    Jeśli chodzi o tą listę błędów to ja nigdy takiej nie widziałem i nie wiem czy taka istnieje nawet.

teraz jest jeszcze gorzej. Pojawił się kod ECM AF 03, natomiast 4F zniknął po wymianie NOXa. co do kodu AF 03 to mogę powiedzieć że nie słychać pompy Adblue po zgaszeniu silnika, nie wiem czy jest zatarta czy co się stało. Auto oczywiście nie pobiera teraz Adblue, prawdopodnie skończy się to na wymianie pompy adblue. odnośnie książki serwisowej to znalazłem takie coś: https://drive.google.com/file/d/1H353rfQI_URx6kHtsa3YhjyTzwETb7Xx/view?usp=sharing
    język włoski raczej nie pomaga w przeglądaniu :D
    sorki że tak późno odpisuję i to z dodatkowym błędem, ale miałem dużo pracy i zapomniałem o elektrodzie

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

wątpię żeby komuś się to jeszcze przydało ale napiszę, bo problem prawdopodobnie rozwiązałem:
    4F 03 - czujnik NOXa prawdopodobnie nie działa, należy go wymienić
    AF 03 - układ nie pobiera adblue, sprawdzić pompe i wtrysk
    A8 - pompa adblue prawdopodobnie do wymiany (co do tego jeszcze nie jestem pewien)
    ECM 99 - brak doładowania turbiny
  • REKLAMA
  • #5 19516165
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Podejdź do kogoś kto ma easy i niech przeprowadzi Ci test hydrauliczny pompy - tylko do kogoś kto się zna a nie zebys za chwile wklejal zdjęcia czy jest poprawnie.
    Drugi test do przeprowadzenia to test turbiny i jej obrotów.
    Twoja pompa moze byc dobra tylko turbina jest uszkodzona miałem kilka takich przypadki w stralisie 4 i 5 generacji.
    Pozdro.
  • #6 19517248
    Bary6798
    Poziom 5  
    kakibara napisał:
    Podejdź do kogoś kto ma easy i niech przeprowadzi Ci test hydrauliczny pompy - tylko do kogoś kto się zna a nie zebys za chwile wklejal zdjęcia czy jest poprawnie.
    Drugi test do przeprowadzenia to test turbiny i jej obrotów.
    Twoja pompa moze byc dobra tylko turbina jest uszkodzona miałem kilka takich przypadki w stralisie 4 i 5 generacji.
    Pozdro.

jestem na 100% pewny że to pompa adblue jest uszkodzona bo jej w ogóle nie słychać po wyłączeniu silnika, ani adblue w zbiorniku nie ubywa. co do turbiny to powietrze ucieka z siłownika i nie wiem czy tak powinno być, czy nie powoduje to zbyt małego ciśnienia powietrza które idzie do silnika, próbowaliśmy go rozkręcać i zmieniać uszczelki i podobno to tylko na tydzień pomagało a potem auto znowu słabło. Pewnie skończy się to na nowej pompie adblue
  • Pomocny post
    #7 19517801
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 822
    Być może jest to uszkodzona pompa ale nigdy nie ma pewności. Na wydanie kilku tysięcy ludzi stać i trafianie w ciemno zamiast zdiagnozować za niższą kasę i wymienić to co potrzeba. Są systemy że nawet gdy jeden z ważniejszych elementów jest uszkodzony to pompa milczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ograniczeniem mocy silnika w Iveco Stralis 450 E5 po wymianie czujnika NOx. Po wymianie, pojawił się nowy kod błędu ECM AF 03, a wcześniejszy 4F zniknął. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pompy AdBlue, ponieważ nie słychać jej pracy po wyłączeniu silnika, a AdBlue w zbiorniku nie ubywa. Inne błędy, takie jak A8 (podejrzenie uszkodzenia pompy AdBlue) oraz ECM 99 (brak doładowania turbiny), również zostały zidentyfikowane. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów diagnostycznych oraz sprawdzenie pompy i wtrysku AdBlue, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA