logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool MT243: przepalanie bezpiecznika 10A, wymiana kondensatora i diody nie pomaga

piotrsob1 06 Lip 2021 20:25 759 2
REKLAMA
  • #1 19510113
    piotrsob1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mikrofalówka jak w temacie w domu od prawie 30 lat ale na żadną nową bym jej nie zamienił :)
    Dzisiaj odwaliła kitę ...
    Standardowy bezpiecznik 10 A przepala się od razu przy próbie uruchomienia mikrofal.
    Na 15-sto amperowym bezpieczniku po włączeniu na chwilkę udało mi się miernikiem cęgowym zmierzyć pobór prądu, podczas pracy w trybie mikrofal pobiera z sieci 22,5 A, co przy 230V daje ponad 5 kW!!
    Podmieniłem kondensator wysokiego napięcia razem z diodą na inny egzemplarz o takich samych parametrach i nic się nie zmieniło .
    Z urządzenia nie czuć żadnych zapachów które mogły by świadczyć o przegrzaniu czegokolwiek.
    Czyżby to magnetron odmówił po tylu latach współpracy ?
    Co jeszcze sprawdzić by dojść przyczyny ?
    Z góry dzięki za odpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #2 19510188
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2802
    Odłącz kondensator i sprawdź co będzie.
    Jeśli problem nadal będzie występował to najpewniej trafiony jest transformator, jeśli zaś pobór prądu będzie niewielki to zwarcie ma albo magnetron albo dioda prostownicza WN.
  • #3 19510549
    piotrsob1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zdechł transformator, odłączony od kuchenki też bierze z sieci 22A.
    Może komuś zalega sprawne trafo Advance Transformer CO, nr. katalogowy : 8103N44-53
    Może jakiś zamiennik by się nadał ?
    Na tabliczce znamionowej moc mikrofal to 1650W .
    Przeglądając na szybko dzisiaj dostępne kuchenki nie znalazłem żadnej o tak dużej mocy ....
    Dzięki za pomoc :)
REKLAMA