logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu

Marek merc 23 Lip 2021 13:19 2160 7
REKLAMA
  • #1 19533053
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam wszystkich
    Mam pytanko może się ktoś orientuje czy bez czujnika przechyłu da się uruchomić silnik?
    Ponieważ go nie posiadam i nie jestem pewien, czy to może być problemem że nie mogę uruchomić silnika.
    Pozdrawiam i dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19533301
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok dzięki tak myślałem ale nie miałem pewnosci .próbowałem uruchomić silnik ale do pompy paliwa nie dochodzil prąd i pompa nie działała.
    Dzięki
  • #4 19533311
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Brak czujnika/zadziałanie w wyniku wywrotki odcina zapłon. Da się na krótko zrobić bo przerabiałem temat w szwagra motorach.
  • #5 19534270
    Marek merc
    Poziom 11  
    Dzięki za info mam jeszcze taki problem kupilem czujnik przechylu ale w czujniku wtyczka jest na 3 piny a we wiązce nie ma takiej wtyczki ale jest taka i myślę że będzie pasować ale na 6 pinów i patrzyłem w schemacie i właśnie jest ta na 6 pinów która powinna isc do czujnika i tego nie rozumiem. I jeszcze jedno co nie rozumiem do kierunków w schemacie znalazłem 3 wtyczki które powinny iść i jest tylko 2 szt a wiązka jest kompletna i do swiatel powinna iść chyba na 6 pinów i we wiązce jej nie ma ale ja posiadam schemat z TRACERA może Tracer ma inną wiązkę? Chodzi o to ze silnik z MT 09 wsadziłem do Raptora i mam 4 lampy a w MT 09 siedzi w lampie sterownik światel a sterownika nie mam gdzie wsadzić i mam pytanko czy da się obejść tak aby były światła bez sterownika. Mam nadzieję że jak założę czujnik przechylu to będę miał napięcie do pompy paliwa ponieważ bez czujnika brak prądu do pompy i przepustnice nie działają mysle ze to jest problemem .jesli masz trochę wiadomości związane z tym problemem to proszę o pomoc.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 19534413
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2547
    Zależy jaki typ czujnika, ale najbardziej typowy czujnik ma złącze na wtyczkę która ma 6 miejsc lecz obsadzone są 3 piny (w wersji USA 4 przewody). Zasilanie 5V, masa i sygnał (wyjście dzielnika napięcia). Gdy motocykl stoi ma być 0.4V–1.4V, a gdy leży 3.7–4.4V.
    Żeby działała pompa paliwa musisz mieć podłączony moduł przekaźnikowy w którym także znajduje się układ interlock (zespół diod) na rozruch i zapłon. Do świateł ECU powinno mieć osobne wyjście na cewkę przekaźnika.
    I jeszcze jedna sprawa oczywista. Widzę że MT09 ma immo, więc musisz mieć cały komplet stacyjka z modułem immo, kluczyki i ECU sparowane ze stacyjką.
  • REKLAMA
  • #7 19534598
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok duże dzięki jesli chodzi o ECU to wysłałem go do usunięcia imobilajzera chyba ze zle go usuną ale się jakoś dowiem napisałem do tego faceta który usuwał mi imo to on jakoś sprawdzi. Jest na pewno brak napięcia do pompy mam nadzieję że we wtorek jak przyjdzie czujnik przechylu to się dowiem czy on był przyczyną. Jak coś dam znać. Czy się orientujesz czy bez modułu świateł da się włączyć światła z tego co wiem to moduł swiatel to jest od ledowych świateł a ja mam H1 4 szt . Wysylam fotki z połączenia kierunków i swiatel ale takich wtyczek nie posiadam we wiązce ale tak jak pisałem to ten schemat jest z TRACERA ponieważ innego nie posiadam i jedna wtyczka od sterownika pompy o nr 1. 2. 4 .3
    Dzięki Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu
  • #8 19541774
    Marek merc
    Poziom 11  
    Kupilem czujnik przechyłu i problem jest taki ze posiadam tylko jedną wtyczke z 6 przewodami, czujnik pasuje ale wtyczka posiada 6 przewodów i nie jestem pewien czy o tą wtyczkę chodzi, ponieważ czujnik przechyłu posiada 3 piny i nawet nie mam pojęcia do czego idzie ta 6 pinowa wtyczka, ale nie posiadam 3 pinowej wtyczki i jeszcze jedno z lewego przełącznika światel główna wtyczka pasuje ale z przełącznika świateł osobno wychodzi jedna biała na 1 pin wtyczka i w wiązce jej nie ma. Bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczny. Wysyłam zdjęcia tych wtyczek i czujnika Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu Yamaha MT09 - uruchomienie silnika bez czujnika przechyłu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można uruchomić silnik Yamaha MT09 bez czujnika przechyłu. Odpowiedzi wskazują, że brak czujnika uniemożliwia uruchomienie silnika, ponieważ odcina zapłon. Użytkownik informuje, że próbował uruchomić silnik, ale nie miał zasilania do pompy paliwa. Po zakupie czujnika przechyłu, napotyka problemy z wtyczkami, ponieważ czujnik ma 3 piny, a w wiązce są wtyczki na 6 pinów. Dodatkowo, użytkownik ma wątpliwości dotyczące podłączenia świateł, ponieważ schemat, który posiada, pochodzi z modelu Tracer, a nie MT09. Wskazano, że do działania pompy paliwa wymagany jest moduł przekaźnikowy oraz odpowiednie połączenia elektryczne. Użytkownik planuje sprawdzić, czy nowy czujnik rozwiąże problem z zasilaniem pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA