logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAGNUM MIG-MMA 220 W IGBT

metallhead 25 Lip 2018 14:04 8127 13
REKLAMA
  • #1 17348791
    metallhead
    Poziom 10  
    Witam. Zakupiłem właśnie migomat MAGNUM MIG-MMA 220W IGBT i zauważyłem, że po spawaniu (zwolnieniu przycisku) wydobywa się jeszcze gaz przez dobrą sekundę czy dwie. Przy spawaniu punktowym to niezłe marnotrawstwo ! Czy da się przyspieszyć zamknięcie zaworu dopływu gazu w tym migomacie? Byłbym wdzięczny za poradę.
  • REKLAMA
  • #2 17351953
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Da się zmieniając wartość pewnego rezystora, w obwodzie RC dla czasy podtrzymania otwarcia elektrozaworu. Kwestia czy chcesz to robić, bo jeżeli nowe urządzenie to stracisz gwarancję
  • REKLAMA
  • #3 17352652
    metallhead
    Poziom 10  
    Czyli normalnej regulacji - jakiś potencjometr - nie posiada ?? Bo jest to irytujące - takie opóźnione wyłączanie się tego zaworu. Gwarancji nie chciałbym stracić ale o ile masz cierpliwość to możesz bliżej wytłumaczyć który to rezystor bo jak mnie w końcu szlag trafi to będę musiał to zrobić !
  • #4 17352673
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Trzeba pomierzyć - dokładnie nie pamiętam który to.
    Ale przerabiałem taki migomat dla gościa który spawał kraty pomostowe i zależało mu na szybkim odłączaniu gazu po zakończeniu spawania - więc na pewno się da
  • REKLAMA
  • #6 17354724
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    metallhead napisał:
    Gwarancji nie chciałbym stracić

Dobrze się zastanów . Każda ingerencja to utrata gwarancji.
  • #7 17360245
    metallhead
    Poziom 10  
    @stasiekb100 czy wystarczy z tej strony zdjęcie czy z drugiej też? Jutro wstawię lepszej jakości. Te odgięte dwa czerwone przewody to od elektrozaworu.

Dodano po 1 [minuty]:

Krzysztof Reszka napisał:
    metallhead napisał:
    Gwarancji nie chciałbym stracić

Dobrze się zastanów . Każda ingerencja to utrata gwarancji.
    Wiem, wiem ale może będę musiał się zdecydować. Dzięki za troskę.

Dodano po 12 [godziny] 32 [minuty]:

@stasiekb100 teraz wstawiam zdjęcia lepszej jakości

jak są potrzebne jeszcze inne zdjęcia to wystarczy powiedzieć.
  • #9 17362535
    metallhead
    Poziom 10  
    @stasiekb100 Gaz może i działa prawidłowo ale denerwuje mnie to opóźnienie z jakim zamyka się jego dopływ po zwolnieniu przycisku w uchwycie. Moim zdaniem jest stanowczo za duże. Przy spawaniu punktowym praktycznie będzie się wydobywał przez cały czas ! A tego chciałbym uniknąć.
  • REKLAMA
  • #11 17366508
    metallhead
    Poziom 10  
    @stasiekb100 a możesz wyjaśnić tak bardziej obrazowo w którym miejscu ??
    MAGNUM MIG-MMA 220 W IGBTMAGNUM MIG-MMA 220 W IGBTMAGNUM MIG-MMA 220 W IGBTMAGNUM MIG-MMA 220 W IGBT
  • #14 17835790
    metallhead
    Poziom 10  
    Spawarka jak na razie sprawuje się dobrze, jestem zadowolony. Do zadań domowych jak dla mnie jest w zupełności wystarczająca. Denerwuje mnie tylko problem, o którym pisałem na początku - jeszcze w niej nie grzebałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migomatem MAGNUM MIG-MMA 220W IGBT, polegający na opóźnionym zamykaniu zaworu gazu po zakończeniu spawania, co prowadzi do marnotrawstwa gazu, szczególnie przy spawaniu punktowym. W odpowiedziach zasugerowano możliwość modyfikacji obwodu poprzez zmianę wartości rezystora w obwodzie RC, co może przyspieszyć zamknięcie zaworu. Użytkownik został ostrzeżony, że jakiekolwiek ingerencje mogą skutkować utratą gwarancji. W dalszej dyskusji podano konkretne wskazówki dotyczące lokalizacji rezystora oraz możliwości zastosowania dodatkowych komponentów, takich jak rezystor 1k na mosfecie. Użytkownik wyraził zadowolenie z ogólnej wydajności migomatu, mimo problemu z gazem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA