logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa pendrive ADATA 32 GB UV150 - ochrona zapisu, DMDE pokazuje 00

psine.pl 03 Wrz 2021 18:07 1794 17
REKLAMA
  • #1 19594006
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Witam Kolegów.
    Dane na pendrive to były bajki, ergo niezbyt istotne,

W czym rzecz 2 nowe pendrivy ADATA 32 GB UV150.
    Działały i nagle przestały.
    Nie to, że są wiekowe czy były eksploatowane...
    Jeden był w TV włożony bo bajki drugi miałem w plecaku jak coś trzeba zgrać.

Efekt taki, że jeden Windows rozpoznaje, ale zachowuje się jakby miał chroniony zapis... DMDE pokazuje same 00.
    Drugi w jednym kompie nie pokazuje się, tylko menager urządzeń go widzi...

Czy istnieje jakiś magiczny soft który naprawia takie pendrive?

Mam tych pendrive sporo, różne dane na nich mam i nic się nie dzieje, te 2 sztuki, które może kupiłem z pół roku temu mają schizy...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #5 19594859
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Taki pendrive, to dzisiaj koszt 20 zł.
    Szkoda czasu na naprawę.
  • REKLAMA
  • #6 19596668
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Podaj numery seryjne, to może pobierzemy soft do nich.

Spoiler:
    "* The repair process will delete all data on your flash drive. Please backup all data before using.
    * This software will restore the drive function, but not recover data on the drive.
    * Hardware Requirements: Support for USB 2.0 port, internet connection (This software requires an active online connection to function)
    * System Requirements: Windows XP SP3 or later (login with Administrator rights)
    Step 1.
    Check the serial number on the connector. How to check?
    Step 2.
    Enter the serial number on your flash drive connector."

Dra98 napisał:
    Proszę zamieścić screen z programu ChipGenius.

To są nowe kontrolery i tylko najnowszy ChipGenius je pokaże.
    I też proszę od razu dodać info w formie tekstowej (później odszukamy soft, jak "zawiedzie" ten od producenta).
    Link do programu ChipGenius -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3745137.html#19034763
  • #7 19603172
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Podaję numery wypalone na blaszkach.

121624129c
    g32g

drugi
    121624129c
    G32(coś bo wypalone na szwie)

ale niiby dwa różne a serial ten sam ?

Co ciekawe teraz skojarzyłem, że oba zostały uwalone w TV firmy LG ze smartem. Wygląda, że te tV ubijają pendrive adaty.
    Włożyłem następny z tej serii podziałał 3 dni i to samo.
    A działa tam jakiś goodram już z rok i nic mu się nie dzieje
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #8 19603195
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Nie chcę się przechwalać, ale mam podobne problemy z dwoma Sandiscami i z jednym niemarkowym produktem.
    Gwoli ścisłości dodać należy, że w przypadku firmy Sandisc USB3.0 należy w głębokie legendy włożyć wspomniane wcześniej 3.0! Początek zawsze jest rewelacyjny. Widzę 140MB/s ale dalsze ciągi to wielka przygoda. Ponad dwie godziny kopiowania około 45GB danych. I nie ma tutaj znaczenia którego pendraka się używa. Posiadam dwa różne. Sandisc = porażka. Sandisc = nigdy więcej.
    Na kingstona 2.0 szybciej skopiowałem. Nigdy więcej Sandisca.
    Obawiam się, że nikt nam nie pomoże. Odwiedziłem S_Sandisc i się dowiedziałem, że po wykorzystaniu wszelkich sztuczek magicznych (nadal mamy problem) należy się zgłosić do producenta w celu...? To co, zgłaszamy się?
    jeszcze mała zjadliwość - takie działanie na korzyść klienta.
    Bokiem wyłazi.
  • REKLAMA
  • #9 19603197
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    "Co ciekawe teraz skojarzyłem, że oba zostały uwalone w TV firmy LG ze smartem. Wygląda, że te tV ubijają pendrive adaty.
    Włożyłem następny z tej serii podziałał 3 dni i to samo.
    A działa tam jakiś goodram już z rok i nic mu się nie dzieje"

To nie musi być problem TV. Może ten rzut penów ma jakiś feler, który b.szybko się objawia po rozpoczeciu z nimi pracy.
    To samo miałem z kartami microSD PNY kupionymi w grudniu/styczniu. Wszystkie padły po 2-3 dniach używania.
    Nowe (poreklamacyjne) pracują już ze 2 miesiące.
  • #10 19603243
    arigato
    Poziom 28  
    Nie tylko opis kolegi ale i moje potknięcia sugerują, że problem leży po ich stronie. Co możemy zrobić. Moje Pendraki działały poprawnie, pomijam tę rewelacyjną szybkość, a teraz mam dwa gadające o jakimś "suwaku" co to ma zabezpieczać przed zapisem. Jaki suwak? Przecież na obudowie nawet jakiegokolwiek zagłębienia nie widać! Gdzie do jasnej cholery jest ten suwak?
    Stracę 1200PLN dla odzyskania marnych kilkuset gigabajtów. To pokazuje w jaki odbyt można sobie głęboko włożyć te zasrane gwarancje, jakie by one nie były.
    Pieprzyć to i tyle.
    I wylazło ze mnie chamstwo, bo i co miało wyleźć przy takim dictum?
    Reasumując - z każdej strony nas kopią.
    Odkryłem Amerykę?
  • #11 19603903
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    psine.pl napisał:
    Wygląda, że te tV ubijają pendrive adaty.
    - moim zdaniem zbieżność przypadkowa. Po prostu używasz ich z tym TV. Mogę się założyć, że równie sprawnie by padły i w jakimkolwiek innym sprzęcie.

arigato napisał:
    przypadku firmy Sandisc USB3.0 należy w głębokie legendy włożyć wspomniane wcześniej 3.0!
    - prędkość magistrali jest zaletą potencjalną, której wykorzystanie nie jest obowiązkowe. Jeśli w środku masz jakiś wolny układ, szybko zapchasz bufor i musisz zaczekać, aż NAND zapisze dane. A w tym czasie kontroler i magistrala się nudzą. Jeśli masz szybszy układ, a najlepiej dwa równolegle zapisujące dane, możesz kopiować na pograniczu zapchania magistrali. A w przypadku NANDów starsze układy są szybsze od nowszych.

arigato napisał:
    Stracę 1200PLN dla odzyskania marnych kilkuset gigabajtów.
    Jeśli Twoje dane nie są tyle warte, to nikt Cię nie zmusza do płacenia za czyjąś pracę, która najwyraźniej jest tyle warta.

arigato napisał:
    wylazło ze mnie chamstwo
    - muszę się z Kolegą zgodzić. Awaryjność nośników NANDowych konsekwentnie rośnie od lat. Resursy operacji programowania/zapisu spadają z każdą nowinką techniczną pozwalającą jeszcze taniej sprzedawać coraz pojemniejsze układy. A zaufania do materiałów marketingowych producentów lepiej nie mieć i w innych dziedzinach. Bo rozumiem, że to zawiedzione zaufanie jest przyczyna emocji Kolegi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 19605648
    pidar
    Poziom 43  
    psine.pl napisał:

121624129c
    g32g

Na ten moment nic nie pobierzemy, zobaczymy w poniedziałek. :|

A gdzie info z programu ChipGenius :?:
  • #13 19605657
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Miałem dwa takie jak na obrazku 32GB. Jeden zrobił się gorący przy wkładaniu do laptopa za którymś razem, nie minął tydzień, a drugi chodził do niedawna w Pi-hole na raspberry-pi przez 2 lata i stale zapisywał logi i statystyki, aktualizacje co chwilę.
    Były o dziwo bardzo szybkie. Ten w PI-hole zaczął przymulać i mam go tutaj. Coś tam da się na niego zapisać ale bardzo wolno.
  • #15 19606010
    pidar
    Poziom 43  
    To z obrazka trzeba potwierdzić i tyle :wink: , reszta dywagacji jest zbędna w tym temacie.

EDIT 13.09.2021:
    pidar napisał:
    psine.pl napisał:

121624129c
    g32g

Na ten moment nic nie pobierzemy, zobaczymy w poniedziałek.

Według tego co teraz pobrałem, to jednak jest w tych dwóch pendrive'ach zastosowany często zawodny, starszego typu kontroler -> "Innostor".
    Softy do być może udanej próby "reanimacji" :wink: są zebrane w moim załączniku.
    Załączniki:
    • ORUC003IT1G Adata Innostor AIO All Recovery.zip (35.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19620591
    arigato
    Poziom 28  
    Teoria teorią a praktyka praktyką jest.
    Skoro kolega znalazł tak (jakże zacne) proste wyjaśnienie sytuacji to proszę o rozjaśnienie tejże - na trzech kolejnych komputerach dokonywano transferu danych i za każdym razem wynik był bardzo podobny. Maszyny obsługują USB 3.0 i każda pochodzi z trochę innej epoki. Czegóż więcej trzeba? Rzecz się odnosi do sprzętu firmy Sandisc oczywiście. Po zaliczeniu niebotycznie szybkiego transferu - zwolnienie, że szkoda gadać. Aż trudno uwierzyć, że można tak dłuuuuuuuugo...
    I co z tego wynika Panie i Panowie? Kupując nawet i najnowszy sprzęt nie macie i nie kupujecie pewności działania w rzekomych standardach.
    Tfu! z taką nowoczesnością.
    Mam się doktoryzować, proferozować i jeszcze geniuszować żeby wreszcie się dowiedzieć i wiedzieć co zakupiłem?
    W ilu jeszcze materiach mam być geniuszem?
    Mam pieniądze i jedynie chcę kupić/korzystać/zużyć/wyrzucić!!!
    Dlaczego za takie żądze każą mi robić z siebie przygłupa?
    Już ja wiem, że kiedy coś się przegrzewa to żadne boże nie pomoże. żadne ustrojstwa tego nie lubią. Niech mi ktoś udowodni, że są takie, które wręcz szukają stanów powyżej 78 st. Celsjusza.
  • #17 21222432
    maz9
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Mam ok 15 pendrive ADATA kupione w różnych miejscach i czasie , i różnych pojemnościach i wyglądzie ok rok do tyłu. Żaden nie działa na żadnym komputerze :) Niektóre były użyte niektóre nie. Dziwna sprawa. Pendrive innych firm kupione w tym czasie i starsze działają.
    Moderowany przez Dra98:

Temat archiwalny z 2021r
    3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu
    3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

• #18 21222599
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    modziul napisał:
    zapis jest zabezpieczony przed kopiowaniem i nie da się z nich nic wyciągnąć
    Może jakieś szczegóły? Czemu miałoby się nie dać? Cokolwiek, co dasz rady odczytać, możesz zapisać w innym miejscu.

modziul napisał:
    Należy sformatować.
    który problem miałoby to rozwiązać?

W przypadku nośników półprzewodnikowych to właśnie
    arigato napisał:
    najnowszy sprzęt
    jest najbardziej awaryjny, a i często ma problemy z utrzymaniem realnych parametrów pracy choćby tylko w pobliżu nominalnych.

arigato napisał:
    Mam pieniądze i jedynie chcę kupić/korzystać/zużyć/wyrzucić!!!
    - dla miażdżącej większości klientów podstawowym kryterium zakupu jest cena, dlatego producenci produkują to, co klienci chcą kupować.

maz9 napisał:
    Dziwna sprawa.
    - faktycznie rozkład problemu powinien być bardziej losowy. Adata montuje w swoich urządzeniach mniej więcej te same układy, co wszyscy inni.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z dwoma pendrive'ami ADATA 32 GB UV150, które przestały działać, mimo że były używane w normalnych warunkach. Jeden z pendrive'ów jest rozpoznawany przez system, ale zachowuje się jakby miał chroniony zapis, a DMDE pokazuje same zera. Drugi pendrive nie jest widoczny w systemie, ale jest wykrywany przez menedżera urządzeń. Użytkownicy sugerują różne narzędzia do naprawy, w tym oprogramowanie ChipGenius oraz narzędzia dostępne na stronie ADATA. Pojawiają się również spekulacje, że problem może być związany z używaniem pendrive'ów w telewizorach LG, które mogą uszkadzać te urządzenia. W dyskusji poruszane są również problemy z innymi markami, takimi jak Sandisc, oraz ogólne obawy dotyczące awaryjności nośników NAND.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA