logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z pendrive ADATA UV128 znika przy próbie zapisu.

samtus 23 Wrz 2021 23:10 1311 5
REKLAMA
  • #1 19623778
    samtus
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Posiadam pendrive ADATA 16GB UV128. Zakupiony jakoś w połowie 2017 na znanym portalu aukcujnym. Niby objęty dożywotnią gwarancją, ale koszt wysyłki przewyższy wartość sprzętu.
    Pendrive po włożeniu do gniazda USB się wyświetla (jednak każe się skanować w poszukiwaniu błędów), ale przy próbie wgrania czegokolwiek znika, lub każe się formatować(jeśli nic nie wgrywam można normalnie otwierać wgrane pliki i wszystko działa). Miałem na nim pliki video i normalnie można je było odtwarzać, ale po sformatowaniu prawie nic już nie można wgrać - jakiś mały plik jeszcze zdąży wskoczyć, ale nic większego niż 12MB nie udało mi się wgrać. Skanowanie i naprawa czasem zdąży się zrobić - wtedy nie wykrywa błędów, a czasem w trakcie pendrive znika i wyskakuje bład, że nie wykryto dysku.
    Pendrive był używany sporadycznie, ostatnio ok roku leżał nieuzywany. Testowane na dwóch komputerach W7 i W10, na obu to samo, wszystkie inne pendrivey działają, więc wychodzi na to że ten jeden odmawia współpracy.
    Z tego co widziałem na forach, to dużo jest problemów z tym sprzętem praktycznie takich samych jak mój.
    Na stronie ADATA jest narzędzie online, ale po wpisaniu numeru seryjnego (121017686BG16G) wyskakują jakieś chińskie znaczki "niemożliwe do ściągnięcia".
    Co to może być? Da się to jakoś uratować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19624212
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3595
    samtus napisał:
    Na stronie ADATA jest narzędzie online, ale po wpisaniu numeru seryjnego (121017686BG16G) wyskakują jakieś chińskie znaczki "niemożliwe do ściągnięcia".

Problem z pendrive ADATA UV128 znika przy próbie zapisu.

Teraz po wpisaniu pierwszych 8-miu cyfr bez problemów to pobieramy (soft w moim załączniku). :wink:
    Załączniki:
    • ORUSM.zip (25.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19624575
    samtus
    Poziom 7  
    Recovery succesful!

Pendrive odżył. :D

Tak z ciekawości - co jest powodem awarii, która wystąpiła? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie doświadczyłem, a szukając w necie widzę, że to dość powszechny problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19625757
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3595
    To mogły być uszkodzone bloki pamięci, "LLF" użyty w tym narzędziu usuwa te "bad block" (patrz na przykład poniżej).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19626264
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2346
    pidar napisał:
    usuwa te "bad block"
    - ściślej - nie usuwa, tylko wciąga na listy defektów, przez co zostają wyłączone z użytkowania. W zależności od stopnia zużycia układów kolejne bloki mogą się posypać za parę dni lub za parę miesięcy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19627701
    samtus
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc i informacje. :)
REKLAMA