logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysfunkcja jednego z paneli fotowoltaicznych 12V 150W - brak generacji prądu

Jan.Potatowski 04 Wrz 2021 17:46 4260 42
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego jeden z równolegle połączonych paneli fotowoltaicznych 12 V 150 W przestaje oddawać prąd do instalacji, mimo że bez obciążenia ma około 20 V?

Najprawdopodobniej uszkodzony jest jeden string ogniw albo jego połączenie bus bar w panelu, przez co pod obciążeniem napięcie tego panelu zapada się i nie współpracuje on poprawnie z drugim panelem równolegle [#19596290][#19600870][#19637247] Pomiar w uszkodzonym panelu pokazał, że przy większym obciążeniu napięcie spadało do ok. 9 V, a dopiero przy 0,5 A utrzymywało się na poziomie 14–15 V, co wskazuje na częściową awarię wewnętrzną [#19600870][#19601386] Po rozebraniu puszki i pomiarach wyjdzie, że jedna gałąź jest martwa: dla uszkodzonego panelu zmierzono Vab=10,33 V i Iab=0 A, podczas gdy pozostałe odcinki dawały napięcie i prąd, a w sprawnym panelu wszystkie odcinki miały około 6 A [#19614285][#19615949][#19636544] W praktyce paneli takich zwykle się nie naprawia; możliwe jest jedynie doraźne połączenie uszkodzonego bus bara przewodem, jeśli to właśnie on jest spalony [#19616074]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19595306
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Ocena: 23
    Witam;

Mam instalację fotowoltaiczną złożoną z dwóch paneli 12 V 150 W(połączonych równolegle).
    Chodzi to już parę lat ale ostatnio wydawało mi się, że coś mniej prądu jest generowane.
    I faktycznie po sprawdzeniu okazało się, że kiedy jeden z nich daje jakieś 4A to drugi nie daje absolutnie nic.
    Zdjąłem go z rusztowania, rozkręciłem - sprawdziłem diody w puszce i były OK.
    Wpiąłem więc większy rezystor między + i - i okazało się, że płynie prąd - (akurat tak świeciło, że udało się wycisnąć tylko 3A).
    Wpiąłem go z powrotem w instalację i się okazało, że dalej nie daje prądu.
    Ma ktoś pomysł dlaczego tak się może on zachowywać?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19595364
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19595534
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Ok, sprawdzę w poniedziałek.
    Dodam jeszcze, że jak sprawdzałem napięcie na nieobciążonym panelu(na wyjściach MC4 - nie na blaszkach w środku) to pokazało jakieś 20 V z hakiem(przy dość ładnym słońcu).
  • REKLAMA
  • #4 19595556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19595622
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Teraz nie sprawdzę tamtych, ale na innych 12V'towych(takich małych 10W) mam jałowe napięcie oznaczone na 22,64V. Wiec tamte 20V nie zaniepokoiło mnie jakoś specjalnie.(pewnie mają podobnie)
  • #6 19595643
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19596021
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19596259
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Parametrów nominalnych nigdy mi się nie udało osiągnąć na tych panelach. Z pare razy widziałem łączny prąd ~12-13A. Zwarcia nie sprawdzałem na działającym ale sprawdzałem instalacje mając wpięty tylko jeden panel(takim samym ustawieniem do słońca). I w takim przypadku jeden daje prąd(3-4A) a drugi nie(zawsze wpinając w ten sam + i -).
  • #10 19596290
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 673
    Przy równoległym łączeniu paneli napięcie musi być identyczne. Jeśli tak się stało że panel osobno daje prąd a w parze nie działa to spadło na nim napięcie pracy. Może to być przez przebitą diodę, zwarcie pomiędzy busbarami. Sytuacja może być też odwrotna: rozwarło się któreś z pojedynczych ogniw, a prąd płynie dzięki obecności diod bocznikujących (ale napięcie jest niższe o ilość ogniw pomiędzy diodami *0,5V)
  • #11 19596308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19596336
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    MichałS napisał:
    Przy równoległym łączeniu paneli napięcie musi być identyczne. Jeśli tak się stało że panel osobno daje prąd a w parze nie działa to spadło na nim napięcie pracy. Może to być przez przebitą diodę, zwarcie pomiędzy busbarami. Sytuacja może być też odwrotna: rozwarło się któreś z pojedynczych ogniw, a prąd płynie dzięki obecności diod bocznikujących (ale napięcie jest niższe o ilość ogniw pomiędzy diodami *0,5V)

Jan.Potatowski napisał:
    ale sprawdzałem instalacje mając wpięty tylko jeden panel(takim samym ustawieniem do słońca). I w takim przypadku jeden daje prąd(3-4A) a drugi nie(zawsze wpinając w ten sam + i -).

Czy w sytuacjach o których mówisz przy podłączeniu tylko jednego panelu(tego uszkodzonego) nie popłynąłby prąd?
  • #13 19596406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19599269
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Zmierzyłem prąd zwarcia(nie w pełnym słońcu ale tak samo ustawione oba).
    Niedziałający 4,1A
    Działający 4,4A
    Niestety do napięcia jałowego przyszła chmura i wyszło:
    Niedziałający 18,5V
    Działający 17,6V
  • #15 19599280
    MichałS
    Poziom 35  
    Połowa prądu znamionowego.
    Pomijając ten fakt do pełnego obrazu sprawy należy jeszcze zmierzyć Uoc oraz napięcie każdego z paneli przy obciążeniu około 3A.
  • #16 19599288
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    MichałS napisał:
    Pomijając ten fakt do pełnego obrazu sprawy należy jeszcze zmierzyć Uoc oraz napięcie każdego z paneli przy obciążeniu około 3A.

Dodałem Uoc, ale teraz chmurami zaszło niebo i 3A nie wyciągnę z nich...
    Jutro ma być ładniej może coś się uda.
  • #17 19599323
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19599454
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Maverick73 napisał:
    Prawdopodobnie nie działa Ci w każdym panelu jeden string. Dobrze by było jak byś otwarł puszki i zobaczył czy masz na wszystkich taśmach prąd (A),czyli muszą być dwie pary po ok.4A

Dziś nie było jakiegoś specjalnego słońca, nie mam też idealnie wycelowanych paneli w słońce.
    Zainteresowałem się tym bo w pełnym słońcu widziałem nieco ponad 6A(łacznie obu paneli) a do tej pory było w szczycie 12-13A. Po czym jakiś czas później wlazłem tam(już przy innym słońcu) i było jak na początku tego tematu. Jeśli faktycznie padło by mi po 1 stringu to chyba bym nie mógł zobaczyć tych 6A przy niedziałającym(całkowicie) jednym panelu.
  • #19 19599523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19600870
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Maverick73 napisał:
    Dobrze by było jak byś otwarł puszki i zobaczył czy masz na wszystkich taśmach prąd (A),czyli muszą być dwie pary po ok.4A. Oczywiście przed wyjąc diody. Może być i zachmurzenie (tutaj mniej niż 4A).

To trochę trudniejsze logistycznie więc zrobiłem na tę chwilę to:
    MichałS napisał:
    oraz napięcie każdego z paneli przy obciążeniu około 3A.

i wyszło:
    Sprawny panel - 3A przy 18,5V
    Uszkodzony panel - Nie udało się sprawdzić. Po załączeniu obciążenia napięcie spadało w okolice 9V i rozłączało się.
    Musiałem zejść z obciążeniem do 0,5A - wtedy napięcie utrzymywało się w okolicach 14-15V

P.S.
    Dziś za dnia sprawny panel osiągnął 7A
  • #21 19600878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19600897
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1434
    Był już wątek o równoległym łączeniu paneli, generalnie nie da się ich w pełni tak wykorzystać a poza tym płyną prądy wyrównawcze pomiędzy panelami je uszkadzają jeżeli nie ma separacji diodami. I właśnie o tym piszesz że jeden już masz uszkodzony.
  • #23 19600924
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #24 19601003
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Maverick73 napisał:
    Drugi w tym czasie był fizycznie odpięty ?

Nie, jest cały czas podłączony, ale faktycznie odepną go dzisiaj i poproszę kogoś by przez dzień popatrzył ile pokazuje tylko na sprawnym.

Maverick73 napisał:
    I czy na pewno panele są podłączone równolegle?

Panele są połączone równolegle:
    Takimi złączami:

Maverick73 napisał:
    Kwestia jest tego jak autor mierzy (jaki sposób napięcia i prąd)

No tu może być powód - jakoś niespecjalnie szukałem jak to mierzyć.
    Napięcie jałowe i prąd na zwarciu mierzyłem po prostu wkładając przewody multimetru do złącz MC4 raz mając ustawiony pomiar napięcia a drugi raz natężenia.
  • #25 19601059
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19601386
    MichałS
    Poziom 35  
    Jan.Potatowski napisał:
    Maverick73 napisał:
    Dobrze by było jak byś otwarł puszki i zobaczył czy masz na wszystkich taśmach prąd (A),czyli muszą być dwie pary po ok.4A. Oczywiście przed wyjąc diody.Może być i zachmurzenie (tutaj mniej niż 4A).

To trochę trudniejsze logistycznie więc zrobiłem na tę chwilę to:
    MichałS napisał:
    oraz napięcie każdego z paneli przy obciążeniu około 3A.

i wyszło:
    Sprawny panel - 3A przy 18,5V
    Uszkodzony panel - Nie udało się sprawdzić. Po załączeniu obciążenia napięcie spadało w okolice 9V i rozłączało się.
    Musiałem zejść z obciążeniem do 0,5A - wtedy napięcie utrzymywało się w okolicach 14-15V

ps.
    Dziś za dnia sprawny panel osiągnął 7A

To wskazuje na niepełne ale jednak uszkodzenie którejś z pojedynczych celi.
    Można to określić zostawiając niewielkie obciążenie na wyjściu panelu i przysłaniając poszczególne cele. Ta jedna uszkodzona po przysłonięciu nie zmieni sumarycznego prądu.
  • #27 19603927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19605275
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Czasu nie było by to ściągnąć. Jedyne co potwierdziłem to, że dzisiaj sprawny panel(drugi odpięty) dawał 6,6A. Trochę wolniejszego szykuje się na przyszły tydzień może wtedy to odkręcę.
  • #29 19614285
    Jan.Potatowski
    Poziom 7  
    Więc ściągnąłem niesprawny panel, pogoda niestety kiepska aczkolwiek na chwilę się słońce pokazało.
    Puszka przed wymontowaniem diod i po.
    Jeśli chodzi o pomiary to:
    napięcie jałowe
    Vab=10,33V
    Vbc=10,25V
    Vac=20,5V
    Prąd zwarciowy
    Iab=0A
    Ibc=3,2A
    Iac=1,5A(ale tutaj słońce zaszło za chmury i prędko nie wyjdzie raczej).
  • #30 19614553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją fotowoltaiczną składającą się z dwóch paneli 12V 150W połączonych równolegle, z których jeden przestał generować prąd. Po sprawdzeniu okazało się, że jeden panel daje 4A, a drugi nie generuje żadnego prądu. Użytkownik sprawdził diody, które były w porządku, a po podłączeniu rezystora prąd zaczął płynąć. W dyskusji poruszono kwestie pomiaru napięcia jałowego i prądu zwarciowego, a także możliwe przyczyny awarii, takie jak uszkodzenie busbara lub pojedynczych ogniw. Użytkownicy sugerują wykonanie pomiarów napięcia i prądu dla każdego panelu osobno oraz sprawdzenie, czy panele są prawidłowo podłączone. Wskazano również, że panele mogą być uszkodzone, co wpływa na ich wydajność. Użytkownik rozważa zakup nowego panelu, aby zastąpić uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA