Może w końcu ruszy interes bez zdzierstwa 10% od sprzedaży.
Może ktoś w końcu pomyśli, że można nieźle żyć przy 3% zysku...
Link
Pomogłem? Kup mi kawę.
Link
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:W przypadku sprzedawców Shopee rezygnuje z pobierania prowizji i opłaty abonamentowej przez pół roku i umożliwia dostęp do "wszystkich funkcji zarządzania sprzedażą i narzędzi analitycznych".
PRL napisał:Może w końcu ruszy interes bez zdzierstwa 10% od sprzedaży.
Link
woodpecker0 napisał:
konsum napisał:Patrząc też w którym kierunku idzie olx.pl to wydaję mi się, że też nie długo przekształcą się w coś na podobieństwo Allegro.
phanick napisał:Na przełomie czerwca i lipca było niezłe przemeblowanie na ebay. Platforma zrezygnowała z wypłat przez paypal na rzecz bezpośrednich przelewów, w imię szybszej wygody, a tak naprawdę dodatkowych opłat.
michał_bak napisał:Na czym miałby polegać problem z Allegro? Co prawda nie jestem sprzedającym (miałem tylko krótkotrwały "incydent" jako sprzedawca) ale od kilkunastu lat kupuję i nie mam do czego się przyczepić.
W czym jest problem?
HandMade napisał:Grupa osób chciałaby aby Allegro znów prosiło ich o wystawianie swoich używanych śmieci najlepiej za darmo i bez możliwości zwrotu przez kupującego...
woodpecker0 napisał:Nie wiem czy tego dotyczy pytanie @michalbak , ale problem z Allegro w związku ze sprzedawaniem może być taki, że Allegro w pewnym momencie wymyśliło sobie, że będą tam mogły cokolwiek sprzedawać tylko firmy.
woodpecker0 napisał:Czyżbyś był jednym z tej grupy osób, która chce by Allegro było tylko i wyłącznie dla firm, że cię tak boli prywatna sprzedaż przedmiotów?
phanick napisał:Ostatnio w ramach ŁASKI allegro wprowadziło tzw rabat za szybką wysyłkę (jeśli paczka wyrusy w trasę z paczkomatu TEGO SAMEGO DNIA, którego kupujący złożył zamówienie, to allegro łaskawie odda te 0,99 lub 1,99 za bezpłatną wysyłkę.
CO to oznacza w praktyce? Że albo musisz nadać paczkę tego samego dnia do 15:00/16:00/17:00 (zależnie od miejscowości) albo.. sam ją wsadzić do paczkomatu odbiorcy Już widzę te napisy: "szanowni klienci, prosimy nie robić zakupów po godzinie 14stej"
michał_bak napisał:Na Allegro w poniedziałek kupiłem taki sam towar jaki jest też w hipermarkecie, ale o kilkanaście, kilkadziesiąt procent taniej i kilkaset kilometrów ode mnie... Kupiłem rano, na zapłatę mam 30 dni a sprzedający pieniądze otrzymał natychmiast. We wtorek o 11 kurier był z dostawą, za którą nie płaciłem bo za 50 zł mam SMART na cały rok.
phanick napisał:Pogadałbyś ze sprzedającym, kupiłbyś przez monopolistę towar za 40 zł, resztę dogadałbyś ze sprzedającym, że płacisz mu bezpośrednio, a on wysyła w tej samej paczce, pewnie dostałbyś rabat na resztę 10% (bo tyle kosztuje go allegro).
phanick napisał:Pogadałbyś ze sprzedającym, kupiłbyś przez monopolistę towar za 40zł, reszte dogadałbyś ze sprzedającym, że płacisz mu bespośrednio, a on wysyła w tej samej paczce, pewnie dostałbyś rabat na resztę 10% (bo tyle kosztuje go allegro).
michał_bak napisał:Bez Allegro ten sprzedawca nie sprzedałby ani mnie ani wielu, wielu innym kupującym, kupiłbym w pobliskim hipermarkecie.
atom1477 napisał:Sprzedałby. Miał by niższą cenę za towar bo nie musiał by dopłacać do SMARTa.
michał_bak napisał:To poproszę o odpowiedź na pytanie - jak bym go znalazł?
michał_bak napisał:Nie ma obowiązku kupowania i korzystania ze SMART.
michał_bak napisał:Był taki zwyczaj na Allegro, że "pomysłowy" sprzedający wystawiał towar za parę złotych a koszt wysyłki był taki, że pokrywał z nawiązką cenę takiego samego towaru za normalną cenę. Teraz nie widuję takich "pomysłowych" sprzedawców.
Janusz_kk napisał:Pleciesz jak potłuczony, wielokrotnie ten sam towar w sklepiku firmowym sprzedającego jest droższy, a jak już jest w podobnej cenie co na allegro to płacisz za przesyłkę a o komentarzach (czyli formie oceny sprzedającego) możesz pomarzyć.
michał_bak napisał:Na szczęście takim pomysłowym "handlowcom" bardzo szybko kończą się pomysły i pozostaje narzekanie na to, że świat ich nie docenia. Poza tym, równie dobrze można powiedzieć, że InPost to też monopolista. Też zaczynał od drobnicy a teraz prawdziwy monopolista Poczta Polska nie jest w stanie sięgnąć mu do pięt.
michał_bak napisał:To poproszę o odpowiedź na pytanie - jak bym go znalazł?
atom1477 napisał:michał_bak napisał:Nie ma obowiązku kupowania i korzystania ze SMART.
Jest przymus. Jego koszt jest wliczony w cenę towaru. Sprzedawca nie obniża kosztu towaru gdy nie skorzystasz ze SMARTa.
atom1477 napisał:Jak to jak? Tak samo jako teraz.
Przecież Allegro nie istnieje od czasu jak istnieje SMART.
Allegro było bez SMARTa co najmniej z 10 lat wcześniej.
phanick napisał:atom1477 napisał:michał_bak napisał:Nie ma obowiązku kupowania i korzystania ze SMART.
Jest przymus. Jego koszt jest wliczony w cenę towaru. Sprzedawca nie obniża kosztu towaru gdy nie skorzystasz ze SMARTa.
Nie ma przymusu, możesz wystawić aukcję w taki sposób, aby nie był jej przydzielony smart (np. chociażby wyłaczyć opcję "akceptuje zwrot"), Możesz ten sam towar sprzedaawac na dwóch aukcjach - ze smartem (droższej) i bez smarta (tańszej).
Niektorzy sprzedawcy nawet mają wystawione te same towary na dwóch aukcjach - promowany, wyświetla się wyżej w wyszukiwaniach (droższy) i bez promowania (tańszy)
HandMade napisał:Kolega Michał zapytał się jak byś go znalazł bez Allegro.
atom1477 napisał:Ja kiedyś kupowałem na Allegro więcej niż obecnie. Obecnie ten SMART mnie odstrasza. Może i wygląda na tani, ale czuję przez skórę, że ten koszt musi być gdzieś ukryty. Do tego coraz wyższe prowizje dla sprzedawców, co też siłą rzeczy musi być zawarte w koszcie towaru.