logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Allegro będzie mieć konkurenta

PRL 07 Wrz 2021 15:46 2844 61
REKLAMA
  • #1 19599243
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 913
    Może w końcu ruszy interes bez zdzierstwa 10% od sprzedaży.
    Może ktoś w końcu pomyśli, że można nieźle żyć przy 3% zysku...

Link
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 19599618
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Z innego artykułu:
    Cytat:
    W przypadku sprzedawców Shopee rezygnuje z pobierania prowizji i opłaty abonamentowej przez pół roku i umożliwia dostęp do "wszystkich funkcji zarządzania sprzedażą i narzędzi analitycznych".

Niepokoi mnie ta opłata abonamentowa... Czym jest to Shopee - zwykli prywatni sprzedawcy będą mogli się tam wystawiać czy może to jest konkurencja dla "obecnego" Allegro dążącego do posiadania tylko kont firmowych?
  • #3 19599888
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    PRL napisał:
    Może w końcu ruszy interes bez zdzierstwa 10% od sprzedaży.
    Może ktoś w końcu pomyśli, że można nieźle żyć przy 3% zysku...

Link

Ebay zabiera 20-25%, do tego czasami od kupujących też zabiera jakieś dziwne podatki, ma złodziejski kurs wymiany. Po prostu jak ma się pozycje monopolisty to się drenuje klientów.
  • REKLAMA
  • #4 19599972
    woodpecker0
    Poziom 21  
    @phanick Skąd wziąłeś te 25%, eBay na stronie pomocy podaje 10...
  • #5 19599997
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1438
    Kiedyś był Świstak, który był dla mnie rozpoznawalną konkurencja All... Nigdy nic na nim nie sprzedałem. A o końcu portalu Świstak, dowiedziałem się w momencie, kiedy zostały zakończone moje bezterminowe aukcje.
    Ci co chcą licytować, mają namiastkę starego All... w wersji Lokalnie, ale chyba większość i tak kupuje przez OLX lub FB Marketplace.

Końcem All miało być wejście eBay na polski rynek czy też Amazona.
    Jest coś co się chyba nazywa Erli i to też niby ma konkurować z All... Nawet reklamę, gdzieś słyszałem tego Erli nawet tam nie wszedłem. Mamy też dostęp do AliExpress i na pierwszy rzut oka Shopee wygląda podobnie, nawet kolorystycznie.
    Wszystko, to miało być, końcem monopolu All...

Nie wiem czy potrzebujemy kolejnego portalu, który jest zbieraniną chińskich sklepów, bo tak w mojej opinii wygląda meksykańska wersja tego portalu czy może ktoś spróbuje ugryźć kawałek tortu All..., by kupujący mieli namiastkę konkurencji, gdzie kupią parę groszy taniej jak na All...
  • #6 19600009
    phanick
    Poziom 28  
    woodpecker0 napisał:
    @phanick Skąd wziąłeś te 25%, eBay na stronie pomocy podaje 10...

Na przełomie czerwca i lipca było niezłe przemeblowanie na ebay. Platforma zrezygnowała z wypłąt przez paypal na rzecz bezpośrednich przelewów, w imię szybszej wygody, a tak naprawdę dodatkowych opłat.

Prowizje podniesiono z 10% do 12.5% (oczywiście do tego należy doliczyć 23% VAT od prowizji).
    DO tego opłaty za "transakcje zagraniczną", za przelew, jakieś podatki które czasami płaci kupujący (które powiększają kwotę bazową, od której sprzedający płaci te 12.5% mimo, że nie widzi tych pieniędzy na oczy)

Przykład: przedmiot sprzedany za 59$. Dzisiejszy kurs 1$/1€ = 1.18 Na konto trafić powinno więc 50€. Tafiło 38.68€, czyli 0,77 kwoty -> prowizja 23%.
  • REKLAMA
  • #7 19600014
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 295
    Patrząc też w którym kierunku idzie olx.pl to wydaję mi się, że też nie długo przekształcą się w coś na podobieństwo Allegro.
  • #8 19600041
    woodpecker0
    Poziom 21  
    konsum napisał:
    Patrząc też w którym kierunku idzie olx.pl to wydaję mi się, że też nie długo przekształcą się w coś na podobieństwo Allegro.

Już wprowadzają jakąś "ochronę" przy zakupach, że można kliknąć, że z zamówieniem wszystko jest ok i sprzedający dopiero dostanie pieniądze, już widzę kupowanie i klikanie, że nie jest ok (nawet jeśli jest). Znaczy nie wiem jak to dokładnie działa, ale ktoś w razie ew. sporów będzie się tym musiał zajmować. Allegro tworząc Allegro Lokalnie chciało się chyba pozbyć tej odpowiedzialności za spory, a OLX wpadł nagle na pomysł, żeby się w to ładować?

phanick napisał:
    Na przełomie czerwca i lipca było niezłe przemeblowanie na ebay. Platforma zrezygnowała z wypłat przez paypal na rzecz bezpośrednich przelewów, w imię szybszej wygody, a tak naprawdę dodatkowych opłat.

Dzięki za odpowiedź. :)
    Że jakieś zmiany wprowadzili to kojarzę bo sporo ludzi przestało cokolwiek tam sprzedawać, ale nie mogłem się doszukać o co dokładnie chodziło. Ale ciekawi mnie ten PayPal bo pomyślałbym, że właśnie zaczęli do niego zmuszać. Ludzie wystawiają oferty z płatnością przez PayPal, a piszą w opisach, żeby przez PayPal nie płacić bo oni tego nie akceptują. Coraz więcej widzę takich ofert czy opisów, gdzie jeszcze parę miesięcy temu niektórzy płatności przez PayPal po prostu nie mieli włączonej.
  • #9 19600061
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Na OLX jest poroniony system ocen.
    Nie musisz ubić z kimś interesu żeby go ocenić, wystarczy się skontaktować i tak:
    Facet pisze do męża pytanie o przedmiot po godz 23, a o 9 rano mąż już ma negatywną ocenę ze względu na brak kontaktu.

Komentarze nie są widoczne dla ogółu, widoczna jest tylko suma ocen.

System potwierdzenia odebrania przesyłki od razu wysyła pieniądze sprzedającemu. Tak że można wysyłać puste pudełka i też będzie ok.

Odnoszę wrażenie że te zasady ustalają po nocach jakieś półgłówki.
    Jeśli chcą być dla kogoś konkurencja, to nie tędy droga.
  • #10 19600081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19600421
    HandMade
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    michał_bak napisał:
    Na czym miałby polegać problem z Allegro? Co prawda nie jestem sprzedającym (miałem tylko krótkotrwały "incydent" jako sprzedawca) ale od kilkunastu lat kupuję i nie mam do czego się przyczepić.
    W czym jest problem?

Z tym co zawsze. Grupa osób chciałaby aby Allegro znów prosiło ich o wystawianie swoich używanych śmieci najlepiej za darmo i bez możliwości zwrotu przez kupującego...
  • #12 19600614
    woodpecker0
    Poziom 21  
    HandMade napisał:
    Grupa osób chciałaby aby Allegro znów prosiło ich o wystawianie swoich używanych śmieci najlepiej za darmo i bez możliwości zwrotu przez kupującego...

Ale dlaczego zaraz tak ostro? Czemu zaraz jakieś "śmieci" i "za darmo" i jeszcze "prosiło ich" o wystawianie tych śmieci? :D
    Czyżbyś był jednym z tej grupy osób, która chce by Allegro było tylko i wyłącznie dla firm, że cię tak boli prywatna sprzedaż przedmiotów? Nie wiem czy tego dotyczy pytanie @michalbak , ale problem z Allegro w związku ze sprzedawaniem może być taki, że Allegro w pewnym momencie wymyśliło sobie, że będą tam mogły cokolwiek sprzedawać tylko firmy. Stąd pomysł na drugi portal pt. Allegro Lokalnie, oraz kolejny pomysł na wymaganie kodu kreskowego (a dokładnie tych cyferek pod nim (EAN)), żeby móc cokolwiek wystawić. To teraz znajdź kod EAN jak będziesz chciał sprzedać stary CD Technicsa xD. Nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie i czy trochę nie zluzowali tych "obostrzeń", a na pewno część rzeczy ludzie do ichniego katalogu jakimś cudem dodali, ale w przypadku niektórych sprzedawców wymaganie tego kodu to jak wyrok śmierci.
  • #13 19600961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19600988
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Allegro pozbywa się sprzedawców prywatnych (na rzecz Allegro Lokalnie, które jest taką podróbką Allegro okrojoną z kilku funckji), OLX ma sławę portalu dla złodziei i oszustów (o Januszach biznesu nie wspominając), więc może właśnie powinna powstać jakaś konkurencja dla Allegro (czy Allegro Lokalnie), ale właśnie dla "prywaciarzy". Bo co mnie kupującego (i ew. potencjalnego sprzedającego) ma w takim razie obchodzić jakieś konkurencyjne Shopee, które wygląda jak drugie AlIExpress.
  • REKLAMA
  • #15 19601135
    phanick
    Poziom 28  
    Problem jest taki, że allegro traktuje sprzedawców jak śmieci. Powizja od sprzedaży - niska czy wysoka, nie czepiam się.
    Ale dlaczego podstawą prowizji jest kwota razem z kosztem wysyłki.
    Dlaczego to sprzedawca płaci (0.99zł lub 1,99zł) za BEZPŁATNĄ wysyłkę SMART?
    Dlaczego musi wprowadzać jakieś skretyniałe kody EAN?
    Dlaczego nie ma możliwości wystawienia opinii kupującemu, może jedynie odpowiedzieć na otrzymany komentarz?

Ostatnio w ramach ŁASKI allegro wprowadziło tzw rabat za szybką wysyłkę (jeśli paczka wyrusy w trasę z paczkomatu TEGO SAMEGO DNIA, którego kupujący złożył zamówienie, to allegro łaskawie odda te 0,99 lub 1,99 za bezpłatną wysyłkę.
    CO to oznacza w praktyce? Że albo musisz nadać paczkę tego samego dnia do 15:00/16:00/17:00 (zależnie od miejscowości) albo.. sam ją wsadzić do paczkomatu odbiorcy :D Już widzę te napisy: "szanowni klienci, prosimy nie robić zakupów po godzinie 14stej"

A, i jeszcze jedno.. Jeśli chcesz wyjechac na święta/zrobić sobie tydzień wolnego, to jest coś takiego jak "urlop" w allegro, ale musisz to zgłosic odpowiedni wcześnie - tydzień/dwa. Przy czym jeśli akurat podczas twojego urlopu któryś z kupujących postanowi otworzyć spór z Tobą, i tak musisz w ciągu 24 godzin odpowiedzieć. Czyli nici na wypad w bieszczady bez telefonu/komputera
  • #16 19601143
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19601762
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    Z punktu widzenia klienta, moim zdaniem Allegro działa nieźle. Tak powinno być. Klient na pierwszym miejscu (bo ma pieniądze) a sprzedawca na drugim miejscu bo nie ma pieniędzy (a ma towar). Zatem z punktu widzenia teorii sprzedaży rynkowej jest to prawidłowe podejście. Klient ma pieniądze i on decyduje a nie sprzedawca - jak drzewiej bywało.
  • #18 19601808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19601849
    HandMade
    Poziom 10  
    woodpecker0 napisał:
    Czyżbyś był jednym z tej grupy osób, która chce by Allegro było tylko i wyłącznie dla firm, że cię tak boli prywatna sprzedaż przedmiotów?

Mnie nic nie boli. Skoro Allegro chce swoją platformę uczynić dostępną tylko dla firm to ich sprawa. Sprzedawcy prywatni nie zostali wykopani, dostali inną platformę Allegro Lokalnie. Jeżeli komuś nie pasuje nie musi przecież się tam ogłaszać. To nie jest przymus.
  • #20 19602006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19602029
    phanick
    Poziom 28  
    michał_bak napisał:
    Na Allegro w poniedziałek kupiłem taki sam towar jaki jest też w hipermarkecie, ale o kilkanaście, kilkadziesiąt procent taniej i kilkaset kilometrów ode mnie... Kupiłem rano, na zapłatę mam 30 dni a sprzedający pieniądze otrzymał natychmiast. We wtorek o 11 kurier był z dostawą, za którą nie płaciłem bo za 50 zł mam SMART na cały rok.

No faktycznie, masz się czym chwalić. Kolejny z 13 milionów który dał zarobić monopoliście, a myśli że chwycił okazje i złapał Pana Boga za nogi.

Pogadałbyś ze sprzedającym, kupiłbyś przez monopolistę towar za 40 zł, resztę dogadałbyś ze sprzedającym, że płacisz mu bezpośrednio, a on wysyła w tej samej paczce, pewnie dostałbyś rabat na resztę 10% (bo tyle kosztuje go allegro).
  • #22 19602043
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1479
    phanick napisał:
    Pogadałbyś ze sprzedającym, kupiłbyś przez monopolistę towar za 40 zł, resztę dogadałbyś ze sprzedającym, że płacisz mu bezpośrednio, a on wysyła w tej samej paczce, pewnie dostałbyś rabat na resztę 10% (bo tyle kosztuje go allegro).

Pleciesz jak potłuczony, wielokrotnie ten sam towar w sklepiku firmowym sprzedającego jest droższy, a jak już jest w podobnej cenie co na allegro to płacisz za przesyłkę a o komentarzach (czyli formie oceny sprzedającego) możesz pomarzyć.
  • #23 19602051
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19602055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 19602085
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19602093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19602131
    phanick
    Poziom 28  
    Janusz_kk napisał:
    Pleciesz jak potłuczony, wielokrotnie ten sam towar w sklepiku firmowym sprzedającego jest droższy, a jak już jest w podobnej cenie co na allegro to płacisz za przesyłkę a o komentarzach (czyli formie oceny sprzedającego) możesz pomarzyć.

Dziwne rzeczy piszesz, ja zauwazyłem inną zależność - te same rzeczy w sklepie stacjonarnym lub internetowym w sklepie tego samego sprzedawcy są tańsze.
    A co mi po komentarzach, gdzie wiekszość z nich to tylko same gwiazdki, a jak już znajdzie się jakiś opis, to zwykle jest on postaci "towar zgodny z opisem, ale jeszcze nie użyłem". Szczytem była opinia o pulsoksymetrze, w ktorym kupująca napisała, że towar nie działa - zawsze pokazuje 99% natlenowania krwi, nawet jak wstrzymam oddech na minutę.

michał_bak napisał:
    Na szczęście takim pomysłowym "handlowcom" bardzo szybko kończą się pomysły i pozostaje narzekanie na to, że świat ich nie docenia. Poza tym, równie dobrze można powiedzieć, że InPost to też monopolista. Też zaczynał od drobnicy a teraz prawdziwy monopolista Poczta Polska nie jest w stanie sięgnąć mu do pięt.

Dla mnie na Twoja wyśmiewana pomysłowość to kreatywność, która pozwala wyjśc poza utarty schemat i przetrzeć szlaki monopoliście. Zresztą, Twój wychwalany inpost przecież tez tak zaczynał - dokładał do listów blaszki, aby ich waga przekraczała 50g, bo poniżej ustawa gwarantowała Poczcie polskiej monopol.

Ja na pocztę narzekać nie mogę. W przypadku przesyłek zagranicznych nadal jest bardzo konkurencyjna w stosunk udo kurierów (inpost ich nie obsługuje).
    W przypadku przesyłek krajowych też jest bardizej konkurencyjna (wysyłka małych listów inpostem to zawsze coś koło 13zł, a najtańsze polecone zaczynaja się od 5,9zł). Inpost wcale nie jest tani.

michał_bak napisał:
    To poproszę o odpowiedź na pytanie - jak bym go znalazł?

To z google czy ceneo już nie potrafimy korzystać? Szkoda, że dla większośći synonim zakupów=allegro, z takim podejściem dlugo jeszcze pozostanie monopolistą.

atom1477 napisał:
    michał_bak napisał:
    Nie ma obowiązku kupowania i korzystania ze SMART.

Jest przymus. Jego koszt jest wliczony w cenę towaru. Sprzedawca nie obniża kosztu towaru gdy nie skorzystasz ze SMARTa.

Nie ma przymusu, możesz wystawić aukcję w taki sposób, aby nie był jej przydzielony smart (np. chociażby wyłaczyć opcję "akceptuje zwrot"), Możesz ten sam towar sprzedaawac na dwóch aukcjach - ze smartem (droższej) i bez smarta (tańszej).
    Niektorzy sprzedawcy nawet mają wystawione te same towary na dwóch aukcjach - promowany, wyświetla się wyżej w wyszukiwaniach (droższy) i bez promowania (tańszy)
  • #28 19602134
    HandMade
    Poziom 10  
    atom1477 napisał:
    Jak to jak? Tak samo jako teraz.
    Przecież Allegro nie istnieje od czasu jak istnieje SMART.
    Allegro było bez SMARTa co najmniej z 10 lat wcześniej.

Kolega Michał zapytał się jak byś go znalazł bez Allegro. Powtórzę raz jeszcze - bez Allegro. Ten portal pozwala małym firmom zrobić jakąś rozpoznawalność w całej Polsce nie tylko w okolicy. Ja np. zamawiam drobną mechanikę z małej firmy na drugim końcu Polski. Poznałem ją dzięki właśnie Allegro. Gdyby tego portalu nie było na pewno nie szukałbym tej firmy w internecie tylko poszedł do pierwszego lepszego sklepu.
    W ogóle przestańcie traktować Allegro jak organizację charytatywną. Ta firma też chce zarabiać...
  • #29 19602137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19602139
    phanick
    Poziom 28  
    atom1477 napisał:
    Ja kiedyś kupowałem na Allegro więcej niż obecnie. Obecnie ten SMART mnie odstrasza. Może i wygląda na tani, ale czuję przez skórę, że ten koszt musi być gdzieś ukryty. Do tego coraz wyższe prowizje dla sprzedawców, co też siłą rzeczy musi być zawarte w koszcie towaru.

Bo źle na to patrzysz. Są kategorie (np. komputery), gdzie prowizja aukcji jest tak niska (np. przy zakupie za 40zł -> 80gr), do tego koszt wysyłki smar (sprzedawca płaci 99gr), że oczywiście na tej jednej aukcji allegro będzie stratne.
    Ale popatrz na to calościowo - dzięki smartowi ludzie kupują więcej = większe przychody z allegro z prowizji. A jednak na typowej aukcji koszt prowizji jest dużo większy.
    To tak jakbyś mieszkal gdzieś na odludziu oddalonym o 50km od cywilizacji i nie zamawiał nic kurierem ze zmartwienia, że kurier będzie stratny bo dojazd, powrót (paliwo) - a nikt inny w mojej okolicy nie zamawia.

Sama idea prowizji jest moim zdaniem skretyniała. Czy sprzedaż aukcji za 10zł i 1000zł kosztuje allegro więcej? Pamiętacie czasy bez płatności allegro, gdzie kupujący płacili sprzedawcom bezpośrednio na konta? A prowizje nadal były zalezne od ceny aukcji mimo, że allegro nic to nie kosztowało.
    Teraz mogą być jakieś opłatny za pośrednikow (Przelewy, PayU) ale sa one na poziomie 1-1.5% kwoty, a nie 10%.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wprowadzenia nowego konkurenta dla Allegro, platformy Shopee, która ma oferować niższe prowizje dla sprzedawców. Uczestnicy rozmowy wyrażają obawy dotyczące opłat abonamentowych oraz porównują prowizje na różnych platformach, takich jak eBay i OLX. Wiele osób krytykuje Allegro za wysokie prowizje, które obejmują również koszty wysyłki, oraz za wprowadzenie wymogu kodów EAN dla sprzedających. Pojawiają się również opinie na temat jakości obsługi klienta i systemu ocen na OLX. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z zakupami na Shopee, podkreślając atrakcyjne ceny i szybką dostawę. W kontekście Allegro pojawia się pytanie o przyszłość prywatnych sprzedawców oraz ich miejsce na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA