logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Allegro likwiduje sprzedaż używanych produktów

21 Kwi 2025 21:26 4227 65
REKLAMA
  • #1 21526575
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21526587
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 567
    To raczej za duzo $ żeby odpuścili coś takiego. Na samych samochodach biją fortunę.
  • REKLAMA
  • #3 21526637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21526736
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    To "allegro lokalnie" do likwidacji?
  • REKLAMA
  • #5 21526757
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21526796
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 525
    Allegro od dawna robi tak dziwne ruchy, że nie wiadomo co o tym myśleć.
    Wyszukiwanie tam czegokolwiek to katorga.
  • #7 21526803
    m2606
    Poziom 34  
    To prawda, umieszczanie tego samego artykułu w czterdziestu aukcjach przez jednego sprzedawcę, albo to "promowanie", to udręka dla szukających czegoś. Tak samo jak graty umieszczone w nieodpowiednich kategoriach i mających z tym co wyszukujesz jedynie wspólne słowa w tytule.
  • #8 21526805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21526806
    m2606
    Poziom 34  
    Erbit napisał:
    Ich polityka nie ma na calu zrobienie dobrze nabywcom

Jak każda polityka zarobkowa. Telewizja nie jest dla nas, ale do robienia kasy. Kliniki prywatne nie są od leczenia, są od zarabiania. Sklepy też nie są dla wygody, czy dobra kupującego. Są jednak jakieś granice, które Allegro ma gdzieś, bo nie ma obecnie żadnego zagrażającego poważnie konkurenta.
  • #10 21526984
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    m2606 napisał:
    bo nie ma obecnie żadnego zagrażającego poważnie konkurenta.

Rynek aut = otomoto, OLX (motocykl brałem z OLX, bo na allegro nic się nie da znaleźć, tak skopali wyszukiwarkę).
    Rynek odzieży używanej = Vinted
    Rynek elektroniki używanej = OLX
    Rynek przedmiotów kolekcjonerskich = Vinted
    Rynek części samochodowych = znów OLX.

Z allegro korzystam tylko jak nie mam wyboru.

Głównymi platformami zakupu/sprzedaży jest OLX, Vinted i Amazon.

No i jako osoba sprzedająca prywatnie nie muszę przyjmować zwrotów itp itd.

Zawsze piszę obszerne opisy, aby nie mogło być żadnych uwag - a nawet jeśli, to kupujący mógł dopytać przed dokonaniem zakupu, przecież możliwość czatu jest.

Mnie allegro odpycha właśnie przez sposób wyszukiwania i tak naprawdę jedyne co tam kupuję, to części zamienne do laptopów, bo tych dalej nie ma za bardzo gdzie szukać poza allegro...
  • #11 21527016
    m2606
    Poziom 34  
    Takich rzeczy ciężkich do znalezienia poza All jest dużo.
    OPservator napisał:
    Z allegro korzystam tylko jak nie mam wyboru.

Ja też, ale pomimo tego korzystam z niego bardzo regularnie i dużo.
  • #12 21527098
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 88
    Ja też z wyszukiwaniem mam problemy. Chce nową część samochodu kupić po vin-ie to nie da sie wyszukać tekstu w aukcjach. Porażka
  • #13 21527164
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Ja im się wcale nie dziwię, wielu kupuje używane rzeczy jako darmowe podzespoły do testów np. moduły elektroniki samochodowej, czy części komputerowe/rtv, a jak okaże się, że to nie to jest uszkodzone co obstawiał "serwisant", to zwraca korzystając ze SMART-a. A za zwroty Smart płaci Allegro, w dodatku jak przy testach podzespół się uszkodzi, to i tak Allegro często potrafi przycisnąć sprzedającego, aby wziął stratę na klatę i oddał pieniądze, to generuje dodatkowe użycie ludzkich zasobów obsługi Allegro, a nie daje zysków.
    Zawsze sprzedawcy używek na ebaya mogą przejść.
  • #14 21527183
    OPservator
    Poziom 39  
    @strucel, w przypadku zakupu na osobę fizyczną - tak.
    W przypadku zakupów na firmę często zwrotów nie przyznają.
    Lat temu kilka (jak intel 9 generacji to była nowość) obecna koleżanka była nowicjuszką - kazałem jej zamówić i7-9700, a zamówiła i7-9700F, bo taniej... No szkoda tylko, że komputer który składaliśmy miał być biurowcem bez dedykowanej GPU.
    Ja, ślepo ufając, że wszystko dobrze zamówiła, zdołałem złożyć cały komputer, odpalam, nie działa. Wpinam GPU, kładę system, patrzę, a tam i7-9700F... Patrzę na pudełko... i7-9700F...
    Dobry tydzień się z nami sprzeczali, że nie robią zwrotów na fakturę, jeśli towar został otwarty, ale finalnie sam prezes firmy sprzedającej stwierdził, że pomyłki się zdarzają i wysłali nam odpowiedni procesor, a my nadaliśmy na niego "zwrot" pakując nowy radiator (z tą fabryczną pastą w 3 paskach) ze starym procesorem tak jak prosił.

Ogólnie nie rozumiem po co Unia wprowadziła zwroty do 14 dni przy zakupach online... Wydaje mi się, że każdy trzeźwy na umyśle człowiek przed zamówieniem "taniej" w sieci, najpierw uda się do sklepu pomacać, porównać...
  • #15 21527187
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Kiedyś znalazłem wątek na forum społeczności Allegro w którym sprzedający pisał, że zamyka konto, bo ma już dosyć zabawy ze zwrotami. To jest niestety też to o czym pisze strucel powyżej. Ale była też mowa o tym, że często kupowali dodatkowe produkty tylko po to, żeby nie płacić za wysyłkę, a po zakupie je zwracali, bo były zbędne. Dla nich to żaden problem, napisać kod, zakleić karton i wrzucić do paczkomatu. Ale dla sprzedającego, to strata czasu, bo każdy zwrot trzeba sprawdzić, trzeba to wyprostować też księgowo i ponownie dodać do oferty. Allegro wprowadzeniem SMART chciało zrobić ukłon w stronę klientów, niestety wypięli się na sprzedających. Z początku do SMART można było dodać więcej osób, ale chyba zobaczyli, że kasa się nie zgadza, więc wycofali się z tego.
  • #16 21527518
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Autor słyszy dzwony, ale nie wie, w którym kościele.

Cytat:
    Protest w sprawie zmian w wyróżnieniach na Allegro – To krok w stronę likwidacji sprzedaży towarów powystawowych/używanych!

Link
  • #17 21527619
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21527658
    m2606
    Poziom 34  
    Pożyjemy, zobaczymy. Będzie tak jak z cłami Trumpa, rura im zmięknie.
  • #19 21527679
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    I w sumie dobrze. Jak już tak robią to lepiej całkiem rozgraniczyć to zarówno dla sprzedających jak i kupujących. Będzie więcej na allegro lokalnie i lepiej wyszukiwać coś na mniejszej liczbie portali niż większej. Już pomijając zupełnie jakość tych ich wyszukiwrek.
  • #20 21527693
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Tylko ze allegro lokalnie z założenia miało służyć osobom prywatnym a co z firmami?
  • #21 21527718
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21527741
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Albo po prostu skończą jak wiele firm na świecie. Ktoś ich wykupi, zmieni zarząd i dalej będzie działało. Na pewno przemyśleli, przeanalizowali itd. Ale to nie znaczy, że decyzja jest ostatecznie dobra dla firmy. Czasem przez zachłanność, cięcie kosztów czy złe decyzje firmy upadają.
  • #23 21528205
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2558
    >>21527183
    Koleżanka zakombinowała bez sprawdzenia konsekwencji innych niż niższa cena. Ty ślepo zaufałeś nowicjuszowi. Miałeś szczęście, że nie trafiłeś na chytrego prezesa. Inteligentnie rozwiązał problem nic przy tym nie tracąc. To się rzadko zdarza. Częściej klient jest wysyłany na drzewo.
  • #24 21528284
    OPservator
    Poziom 39  
    Może jest to jakaś droga... OLX jako serwis ogłoszeń lokalnych przedmiotów używanych, a allegro jako zbiór... nomen omen hurtowni :P
  • #25 21529902
    jsalamon
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Być może rzeczywiście jest coś na rzeczy.
    Ostatnio kupowałem na allegro głownie w firmach, albo na allegrolokalnie.
    Po każdym zakupie niemal natychmiast dostawałem maila z informacja co kupiłem, od kogo, za ile...
    Tym razem kupiłem od "osoby prywatnej" znaczy tak ma opisane w nagłówku aukcji, dane są dostępne bez problemu, więc to nie wina użytkownika.
    allegro mnie olewa, minęło trzy godziny od zakupu, a w mailach nic.
    W zakładce moje zakupy oczywiście jest informacja, że zakup opłacony, dane przekazane, itp...
    Ale maili nie ma.
    Tak jakby jest to utrudnienie.
    Nie będę nic dodatkowego kupował, żeby sprawdzić, czy im się system wysypał, czy to rzeczywiście tak działa.
    Pozdrawiam,
    J
  • #26 21530112
    OPservator
    Poziom 39  
    jsalamon napisał:
    Po każdym zakupie niemal natychmiast dostawałem maila z informacja co kupiłem, od kogo, za ile...

Bo skarbówka zbiera sprawozdania z OLX allegro itp itd żeby mieć pretekst do przejrzenia komuś konta bankowego no i zgarnąć $$$ jak ktoś sprzeda szybciej niż 6 miesięcy.
    Coraz częstszą praktyką wśród użytkowników jest zaznaczanie "nie sprzedałem" i sprzedanie za gotówkę przy odbiorze osobistym.
    Jak kupowałem hulajnogę to sprzedawca też tak zrobił, z tą różnicą że wysłałem mu blika z pełnym tytułem, bo to ja muszę mieć dupochron w razie co - mam ją 2gi tydzień i nie mam zastrzeżeń, skręca jeździ hamuje, bateria jak na 2 letnią hulajnogę też jest ok.
  • #27 21530248
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Prosze bardzo - niech likwidują sprzedaż używek. Popieram! Może nareszcie im ta patologia umrze i skończy się problem z wyrzucaniem użytkowników na lokalnie i innymi numerami. A rynek ich szybciutko zweryfikuje - Vinted już suszy ząbki, handel elektroniką bardzo tam rozkwita, jest "cała" europa bez żadnych kosztów dla obu stron transakcji i generalnie klimat starego dobrego allegro... i przy okazji można utytłane dresy kupić :D ja osobiście od paru miesięcy kupuję już tylko olx/vinted i nie narzekam. Na allegro tylko nowe przez APay/raty.
  • #28 21530297
    OPservator
    Poziom 39  
    Kolega z działu grzewczego też zakupił taśmy ode mnie przez OLX i nie narzeka :)
    Kto wie, może przekonalem kolegę do korzystania z tego serwisu ;)
  • #29 21530304
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Olx też jest kicha kupuje i jednak wolę allegro
  • #30 21530308
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    >>21530297 - OLX za to nie ma żadnego wsparcia dla kupującego. Po raz kolejny kupiłem płytę, okazała się ona uszkodzona - OLX wykłada ręce bo 24h miałem na potwierdzenie a powyżej już umywają ręce. Żenada

Podsumowanie tematu

✨ Allegro planuje całkowitą likwidację sprzedaży używanych produktów od 2026 roku, zwłaszcza tych oferowanych przez firmy, co potwierdzają informacje od sprzedawców i oficjalne komunikaty platformy. Decyzja ta wynika z problemów związanych z reklamacjami, sporami oraz niskim udziałem sprzedaży używanych przedmiotów w ogólnych obrotach, a także chęcią odróżnienia się od serwisów takich jak OLX. Użytkownicy zauważają już spadek widoczności ofert używanych w wyszukiwarce Allegro. Alternatywne platformy do handlu używanymi produktami to OLX, Vinted oraz Amazon, gdzie użytkownicy przenoszą swoje transakcje, zwłaszcza w segmencie elektroniki, części samochodowych i odzieży. Dyskusja porusza także kwestie problematycznych zwrotów, które generują koszty i obciążają sprzedawców, a także krytykę algorytmów wyszukiwania Allegro, które utrudniają znalezienie odpowiednich ofert. Wątki dotyczą również ochrony kupujących, różnic w polityce zwrotów między zakupami od firm i osób prywatnych oraz rosnącej roli Allegro Lokalnie jako platformy dla sprzedawców indywidualnych. Ponadto pojawiły się refleksje na temat profilowania użytkowników i mechanizmów reklamowych stosowanych przez platformy internetowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA