logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Clio ii 1.2 8V - jak podłączyć sondę lambda?

cnota 16 Wrz 2021 13:34 2112 7
REKLAMA
  • #1 19611372
    cnota
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam, ukradziono mi katalizator i przy okazji zostało wyrwane gniazdo sondy z instalacji samochodowej - pozostały 4 kabelki .Katalizator założyłem, sonda kupiona nowa (kable dwa białe, szary i czarny) w samochodzie kolory to dwa pomarańczowe brązowy i jasno fioletowy. Na 2 kabelkach po przekręceniu zapłonu pojawia mi się zasilanie brązowy i jasno fioletowy. Proszę o pomoc jak podłączyć sondę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19611766
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Nie masz wtyczki wyjściowej z auta, ani przy sondzie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19612113
    cnota
    Poziom 12  
    Sonda posiada wtyczkę ..
    Nie mam wtyczki po stronie instalacji samochodowej -zostały same kable .Byłem w serwisie renault i tez nie potrafili mi pomóc
  • #5 19612122
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Zero oznaczeń na przewodach i samej sondzie? nic a nic co by pomogło w szukaniu?
    Pewnie coś miernikiem by ogarnął bo jakiś opór musi być na grzałce w sondzie.
  • #6 19612235
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Może to nie trafiona rada, ale sprawdzałeś jak wygląda podłączenie Sondy Lambda 1, czy różnią się kolory przewodów itp. ?

Z tego co wiem dwa białe wychodzące od Sondy to grzałka.
  • REKLAMA
  • #7 19622306
    cnota
    Poziom 12  
    Nie ma problemu z rozszyfrowaniem kabli po stronie sondy - ale robi się problem z "ułożeniem " kabli we wtyczce ( której brakuje ) po stronie instalacji samochodowej.

Dodano po 10 [minuty]:

Sprawa załatwiona - dostałem do wglądu instrukcje serwisową ze wszystkimi schematami mojego auta .Dla zainteresowanych przewody na których występuje zasilanie równe ,lub prawie równe zasilaniu akumulatorowemu to grzałka (wydaje mi się kolejność podłączenia nie ma znaczenia gdyż masa sondy nie występuje na obudowie) .Kolejne dwa przewody to sygnał i masa sygnału ,które podłączone są do sterownika silnika ( sterownik z dwoma wtyczkami ) pin 44 i 45 to sygnał sondy ( dwa piny dlatego ,że moga być dwie sondy, przednia i tylna, -u mnie jest jedna) a piny 77 i 82 to masy dla sygnału sondy . Teraz wystarczy przedzwonić przewody i podłączyć analogicznie do sondy .Temat zamykam - pozdrawiam
  • #8 19622317
    cnota
    Poziom 12  
    Nie ma problemu z rozszyfrowaniem kabli po stronie sondy - ale robi się problem z "ułożeniem " kabli we wtyczce ( której brakuje ) po stronie instalacji samochodowej.

Dodano po 10 [minuty]:

Sprawa załatwiona - dostałem do wglądu instrukcje serwisową ze wszystkimi schematami mojego auta .Dla zainteresowanych przewody na których występuje zasilanie równe ,lub prawie równe zasilaniu akumulatorowemu to grzałka (wydaje mi się kolejność podłączenia nie ma znaczenia gdyż masa sondy nie występuje na obudowie) .Kolejne dwa przewody to sygnał i masa sygnału ,które podłączone są do sterownika silnika ( sterownik z dwoma wtyczkami ) pin 44 i 45 to sygnał sondy ( dwa piny dlatego ,że moga być dwie sondy, przednia i tylna, -u mnie jest jedna) a piny 77 i 82 to masy dla sygnału sondy . Teraz wystarczy przedzwonić przewody i podłączyć analogicznie do sondy .Temat zamykam - pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem nowej sondy lambda w Renault Clio II 1.2 8V po kradzieży katalizatora, co spowodowało usunięcie wtyczki z instalacji. Po wymianie informacji, ustalono, że dwa białe przewody w sondzie to grzałka, a pozostałe dwa to sygnał i masa sygnału. Użytkownik uzyskał dostęp do instrukcji serwisowej, która pomogła w identyfikacji przewodów. Zasilanie grzałki odpowiada zasilaniu akumulatorowemu, a sygnał sondy podłączany jest do sterownika silnika na pinach 44 i 45, natomiast masy sygnału na pinach 77 i 82. Po podłączeniu przewodów problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA