logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Powiadamianie o otwartej bramie - użycie Gong, timerów i pętli-czy i jak?

Toper 18 Wrz 2021 21:22 1620 9
REKLAMA
  • #1 19615520
    Toper
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dzień dobry,
    szukam rozwiązania mojego problemu, zauważyłem, że przewijały się podobne tematy, ale robione to było buzzerami na osobnych wyjściach niskoproądowych.
    Sprzęt Satel Integra-64, INT-KLCDR
    Chodzi mi o to, żeby w manipulatorze była dźwiękowa (Gong) sygnalizacja otwartych drzwi od garażu.
    Pomysł,
    Zauważyłem, doczytałem w dokumentacji i przetestowałem, że można w manipulatorze włączyć gong przy aktywacji czujki. Pomysł mam taki, żeby:
    - gdy kontrakton bramy (NC) złapie, że brama jest otwarta, wysteruje jakieś wyjście,
    - wyjście, jako jedyne będzie miało ustawiony gong w manipulatorze, gong zapiszczy i przestanie po 3 razach, więc:
    - to wyjście aktywuje jakiś timer, powiedzmy na 60 sekund i ten timer aktywuje ponownie to wyjście i robi się pętla do czasu gdy kontrakton jest rozłączony (może będą jakieś wyjścia logiczne potrzebne?)

No i jest drobny problem... nie wiem jak to zrobić ;-) i czy pomysł jest wykonalny.
    Wdzięczny byłbym za chociaż wskazów w stylu użyj wyjścia takiego, wejściem wysteruj to i to itd. Jest tego takie mnóstwo w Satelu, że ciężko się przebić przez dokumentację amatorowi :-(

Pozdrawiam
    Toper
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19615700
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 537
    Generator stworzony z wyjść https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3295323.html#16215820 czasy dostosuj pod siebie.
    To musisz powiązać logiką z czujnikiem bramy i całością wysterować wejście aktywujące gong.
  • REKLAMA
  • #3 19617162
    Toper
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak (Errata 10.10.2021):

Wyjścia:
    Wyjście 17 typ 17. Wskaźnik GOTOWYczas 0m30s Pol+ wejścia: 3 podpięte pod kontrakton na Wejściu nr3
    Wyjście 18 typ 83. Koniec sygnalizacji wyjść czas 0m30s Pol+ X wyjścia 19cykliczny timer działający w pętli z wyjściem 18
    Wyjście 19 typ 83, Koniec sygnalizacji wyjść czas 0m02s Pol+ X wyjścia 18cykliczny timer działający w pętli z wyjściem 18
    Wyjście 20 typ Iloczyn logiczny wyjśćPol+ X wyjścia 17,19jeśli wystąpi jednocześnie sygnał na we 17 i 19(impuls cykliczny) to zmień stan na wysoki

wejścia:
    Wejście nr 3 NC typ 5. zwykłaKontaktron typu NC na drzwiach do garażu, włączona opcja gongu
    Wejście nr 258. Według wyjścia WY:20typ 5.zwykła włączony Gong w opcjach

Oczywiście włączony Gong (długie wciśnięcie 8) w manipulatorze.
    no i zasadniczo działa :-)
    Dzięki za pomoc, a powyższy wpis może komuś się przyda :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19617263
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 537
    Fajnie że działa, ale jedna uwaga.
    Nie jest to oczywiście obowiązkowe ale jeżeli robimy wejścia i wyjścia wirtualne to wykorzystujemy je od końca (64, 63, 62 itd)
    Jeżeli kiedyś będziesz chciał rozbudować system i np. dołożyć ekspander wyjść to wskoczy on właśnie w Twoje 17, 18, 19 itd i będziesz musiał wszystko przeprogramować.
  • #5 19617389
    Toper
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. Poprawię w najbliższym czasie.

Pozdrawiam
    Toper
  • #6 19648575
    Toper
    Poziom 11  
    alster1 napisał:
    Fajnie że działa, ale jedna uwaga.
    Nie jest to oczywiście obowiązkowe ale jeżeli robimy wejścia i wyjścia wirtualne to wykorzystujemy je od końca (64, 63, 62 itd)
    Jeżeli kiedyś będziesz chciał rozbudować system i np. dołożyć ekspander wyjść to wskoczy on właśnie w Twoje 17, 18, 19 itd i będziesz musiał wszystko przeprogramować.

Jednak nie działało jak należy ;-)ale już poprawiłem. Poprawiłem też posta z opisem, trzeba było zmienić typ wyjść monitorujących stan czujek wejściowych. Zamiast 14 Naruszenie wejścia trzeba użyć 17 Wskaźnik GOTOWY i odwrócić polaryzację.

Pozdrawiam
    Toper
  • #7 19664409
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Witam
    Mam versa 10 czy jestem w stanie to tam ustawić?
    Nie wiem jak zrobić wejścia wirtualne ;)
  • REKLAMA
  • #9 19664679
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Czyli musiał bym zmienić centralkę . Dzięki za uświadomienie ;)
  • #10 19689562
    Toper
    Poziom 11  
    Opis w drugim poście 😀

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania do sygnalizacji otwarcia bramy garażowej za pomocą gongu w systemie Satel Integra-64. Zasugerowano wykorzystanie wyjść i timerów do stworzenia pętli, która aktywuje gong po wykryciu otwarcia bramy przez kontrakton. Użytkownik skonfigurował system, używając odpowiednich typów wyjść i wejść, co początkowo nie działało, ale po poprawkach udało się osiągnąć zamierzony efekt. Inni uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na konieczność używania wyjść wirtualnych od końca, aby uniknąć problemów przy przyszłej rozbudowie systemu. Pojawiły się również pytania dotyczące możliwości zastosowania systemu Versa 10, który nie obsługuje takich funkcji jak Integra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA