logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Vivaro A 1.9 DTI: Czarny dym przy 2k obrotów, kontrolki serwisu i świec żarowych, kod błędów

damianos3098 03 Paź 2021 15:15 2574 7
REKLAMA
  • #1 19638183
    damianos3098
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam tutaj zgromadzonych
    Problem polega na tym że jak sie wkreci powyżej 2k obrotów (+-) to jakoś to auto idzie.
    Przykapca na czarno czasami na fest czarny dym ale tylko do 2.5k potem cisza
    Z kontrolek to świeci się serwis (ale to raczej od poduszki bo gaśnie)
    Kontrolka świec żarowych (ale ta jak ma chumory to gaśnie ale wtedy auto kreci sie maks do 2800 i nie reaguje na gaz żwawo)
    Z kodów błędów to nie stać mnie na clipa ani opcoma chyba ze ktoś ma coś taniego działającego z odczytem kódow błedów bo ja mam auto Car scannera odczytuje mi to niektóre parametry silnika z kodów błędów jest tam dużo ale niektóre nie pochodza z tego auta typu zwarcie do masy na 4-wheel gear bezsens
    Co zostało zrobione:
    Egr jest wyczyszczony z tego co wiem nie działa po wyczyszczeniu zatrzymuje spaliny ale się nie otwiera a komp pokazuje stałe 5% RCO( co może też powodowac błedy silnika bo nie działa ta cewka, ale jak jest zamkniety to lepiej nawet bo nie zaśmieca kolektora)
    Czujnik podciśnienia turbiny wymieniony brzęczy już drugi rurki szczelne są
    MAP była rurka zatkana udrożniona wkrecał sie lepiej ale tylko pierwszy przejazd znowu muł (100km)
    cofa rure do tyłu od kolektora ssącego ale go nie ściąga tej rury (turbo przeładowuje?)
    Ktoś ma jakieś pomysły???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19638394
    damianos3098
    Poziom 4  
    O a to ciekawe zobaczymy jutro co ciekawego wyjdzie i czy to będzie działać jakąś wersje pyclipa195 nie znalazłem nowszego ale czy jest potrzebny?
    Dzienki
  • #5 19639315
    damianos3098
    Poziom 4  
    No niestety jest padaka probuje polaczyc sie z trafikiem 2 ale tylko 2 wykrywa i nic wiecej jakies pomysły Opel Vivaro A 1.9 DTI: Czarny dym przy 2k obrotów, kontrolki serwisu i świec żarowych, kod błędów
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19639331
    damianos3098
    Poziom 4  
    Heh bez jaj na takim terenie nie robia takich aut wszedzie osobowki nawet nie wiem czy we wroclawiu bedzie

Dodano po 20 [minuty]:

Dobra a w tym problemu nie ma ze OBD v1.5 czy cos bo ja mam takie cus Opel Vivaro A 1.9 DTI: Czarny dym przy 2k obrotów, kontrolki serwisu i świec żarowych, kod błędów
  • #8 19662624
    damianos3098
    Poziom 4  
    Dzienki za odpowiedzi
    Ostatecznie silnik wyjechał z ramy bo wyjechała rolka napinająca pasek rozrządu, turbo miało dosyć duży luz góra dół dlatego pewnie wstawało od 2tys obrotów tak obstawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Vivaro A 1.9 DTI, polegający na wydobywaniu czarnego dymu przy obrotach powyżej 2000, a także na świeceniu kontrolek serwisowej i świec żarowych. Wskazuje na trudności z odczytem kodów błędów, sugerując, że EGR został wyczyszczony, ale nie działa prawidłowo. Użytkownik poszukuje taniego narzędzia do diagnostyki, a w odpowiedziach polecane są programy PyClip i ELM327. Ostatecznie, po dalszych problemach, silnik został wyjęty z ramy z powodu uszkodzenia rolki napinającej pasek rozrządu oraz luzu w turbosprężarce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA