lukas198820 napisał: Cena i gwarancja
Można i tak, ale weź pod uwagę, że w kocioł i instalację inwestujesz na kilkanaście lat więc warto mieć coś co będzie trwałe i niezawodne. Gwarancja to od 2 do 5lat. Czas pracy kotła to przynajmniej 10 lat. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że ważna jest renoma producenta, pozycja na rynku, dostępność serwisu i części zamiennych. Kilkanaście lat temu kupiłem kocioł, który miał być rewelacyjny - w tej chwili trudno znaleźć do niego dobrego serwisanta i części zamienne, a dystrybutora już nie ma.
lukas198820 napisał: Dzwonilem do instalatora to za robocizne podlogówki w calym domu policzyl mi 17 tys zl brutto.
Jednak nie wliczyl do tego montazu kotla oraz nie podał ile metrów podłogówki pójdzie ani jaki rozdzielacz zastosowac.
Tak jak napisałem, ogrzewanie robisz na kilkanaście lat. Nie powierzaj projektu instalacji osobom, które potrafią dobrze układać i łączyć rury. Zaoszczędzisz niewiele, a potem przez lata będziesz płacić za ich błędy. Może poszukaj innych i sprawdź kilka ofert. Popytaj/poszukaj (np. wśród producentów rur grzewczych) kogoś, kto zaprojektuje dla ciebie taką instalację, obliczy ile i jakich rur potrzeba, jaki rozstaw, jaka izolacja, zaproponuje układ hydrauliczny i rozdział oraz automatykę do sterowania. Wbrew pozorom to nie takie proste.