logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł gazowy wybrać. Dom nieocieplony 2 piętrowy ponad 200 m2

momix 30 Sty 2023 03:26 8976 22
REKLAMA
  • #1 20412468
    momix
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

Jak w temacie. Jaki kocioł gazowy wybrać? Dom nieocieplony 2 piętrowy ponad 200 m2
    Likwiduję stary piec węglowy zasypowy i planuję ogrzewanie gazowe. Gaz mam z sieci.

Mam propozycje takie:
    Saunier Duval Thelia Condens 30 kw
    Termet Ecocondens Gold Plus 20 kW 1 funkcyjny lub 25 kW
    Sauvnier Duval lub Berretta - ale tu nie podali jakie modele :(

Mi osobiście podoba się termet 25 kW
    ale nigdy nie miałem z kotłami gazowymi do czynienia i nie za bardzo wiem na co się decydować?
    Może polecacie jeszcze coś innego?

Dom nieocieplony z lat 90, 11x11m w podstawie czyli +/- ponad 100m2 na poziom, ale ciepło ładnie trzyma, ściany z tzw. pustką powietrzną, około 40 cm grubość całkowita, z zewnątrz cegła czerwona. Dodatkowo w tym roku wymieniłem okna na 3 szybowe.

piwnica na poziomie zero z garażem (w połowie pomieszczeń grzejniki)
    parter i piętro ten sam układ 3 pokoje kuchnia, łazienka i przedpokój, klatka schodowa ogrzewana, i nieogrzewany strych (duży i zimny)
    c.w.u z bojlera który chcę podłączyć do gazu (kupię nowy bo stary ma już swoje lata)

Proszę doradźcie coś
    Najważniejsze by był ekonomiczny w użytkowaniu, nie psuł się i w zakupie też żeby nie kosztował jak ferrari :)
  • REKLAMA
  • #2 20412643
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    A co z instalacją CO (rury i grzejniki)?
    Czy będą wymieniane na nowe?
    Czy zostają stare - jak tak to z czego wykonane?
  • #3 20412994
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    Zapotrzebowanie na ciepło możesz policzyć https://cieplo.app/start dobrać źródło ciepła dobrać grzejniki ...
  • Pomocny post
    #4 20413687
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    momix napisał:
    Termet Ecocondens Gold Plus 20 kW 1 funkcyjny lub 25 kW
    momix napisał:
    Mi osobiście podoba się termet 25 kW

Polecam termeta, ale..silver'a nie golda.
    Starą instalację trzeba wypłukać ( najlepiej specjalną chemią) ale może być płukanie bierzącą wodą o dużym przepływie.
    Silver ma wymiennik główny jednorurowy, gold wielorurowy ( równoległe wężownice w komorze spalanie), który po kilku latach bedzie zapchany jak nic, znam wiele takich przypadków i te 2% oszczedności z golda vs silver pójda na marne z nawiązką.
    Druga sprawa to koniecznie musisz zamontować dobry separator magnetyczny by wyłapać ferromagnetyki z wody. W innym wypadku szybko padnie pompa obiegowa( typu DC z magnesami trwałymi) Koszt ponad 1000 netto.
  • #5 20414092
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    @momix , gaz przyjemny w eksploatacji, ale użytkując 200 m2 nie ocieplonego budynku zapewne spalisz kilka tysięcy m3 tego paliwa, teraz wszystkie paliwa drogie i trudno ocenić co wybrać, mnie taki SD18 kW "niedźwiadek" przy 130 m2 o zbliżonym standardzie pochłania 2500m3, tylko na CO, i przy niskim komforcie cieplnym, co prawda nie zamarzamy, ale szału nie ma.
  • #6 20415565
    momix
    Poziom 9  
    ls_77 napisał:
    A co z instalacją CO (rury i grzejniki)?
    Czy będą wymieniane na nowe?
    Czy zostają stare - jak tak to z czego wykonane?

Nie planuję wymiany starych rur i grzejników, chcę je pod ciśnieniem wypłukać z dodatkiem chemii
    Są to w 80% grzejniki aluminiowe z dużą ilością radiatorów tzw. "Kęckie" rury typowe do grawitacyjnego CO

Dodano po 2 [minuty]:

tob53 napisał:
    @momix , gaz przyjemny w eksploatacji, ale użytkując 200 m2 nie ocieplonego budynku zapewne spalisz kilka tysięcy m3 tego paliwa, teraz wszystkie paliwa drogie i trudno ocenić co wybrać, mnie taki SD18 kW "niedźwiadek" przy 130 m2 o zbliżonym standardzie pochłania 2500m3, tylko na CO, i przy niskim komforcie cieplnym, co prawda nie zamarzamy, ale szału nie ma.

Wiem, że gaz tani nie będzie, ale na pompę ciepła i FV mnie nie stać a węglem palić już nie mogę (małopolska)
  • REKLAMA
  • #7 20415619
    awaria
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Momix przecież te ekooszołomy przedłużyli nam termin wymiany kopciuchów.
    Obserwuje Twój wątek bo mam podobny dom do Twojego.
  • #8 20415697
    momix
    Poziom 9  
    awaria napisał:

Tak ciut przeciągnęli ale i tak za rok trzeba będzie wymienić... mi powoli kończy się węgiel i jak mam po 3 tysie za tonę kupować to nie uśmiecha mi się to... poza tym mam już dość łopatowania :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20415754
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1343
    Ja drugi rok eksploatuję Immergas Victrix Zeus z zasobnikiem CWU. Jak na razie zero problemów. Na moje ucho praca trochę głośna ale nie mam porównania z innymi kotłami. Wymiennik jest ze stali nierdzewnej jak i cała armatura, dla mnie to atut, druga sprawa to całe menu kotła dostępne bez żadnych kodów serwisanta itp blokad jak np w Termecie (w razie problemów każdy ogarnięty serwisant jest w stanie coś zrobić, poregulować z instrukcją w reku jeśli nie zna kotła), głównie tym się kierowałem przy wyborze.
    Jeśli potrzebujesz dużo CWU bo używasz wannę i nie chcesz jej napełniać pół godziny, to raczej odpada bo zasobnik tylko 40l (całkowicie zimny nagrzewa się do 60⁰C w 5min),ale pewnie istnieją te kotły bez zasobnika - dwuobiegowe. Prysznic bez problemu, przynajmniej u mnie jeszcze nie było sytuacji żeby pod prysznicem zabrakło ciepłej wody - kocioł na bieżąco podgrzewa zasobnik jednocześnie regulując moc w zależności od poboru. Moc na CWU 24kW, delta t=30K przy 12l/min, na CO 21kW - można trochę podciągnąć w menu.
    Cenowo chyba podobnie do twoich propozycji - ja zapłaciłem 7500 ze sterownikiem pokojowym Immergas-a.
  • REKLAMA
  • #10 20415795
    awaria
    Poziom 12  
    momix napisał:
    awaria napisał:

Tak ciut przeciągnęli ale i tak za rok trzeba będzie wymienić... mi powoli kończy się węgiel i jak mam po 3 tysie za tonę kupować to nie uśmiecha mi się to... poza tym mam już dość łopatowania :D

Mnie też wk..wia to łopatowanie , wybranie popiołu, rozpalanie kotła , syf w kotłowni i sąsiednich pomieszczeniach, znoszenie węgla, średnio licząc 1 h dziennie. Wolę popracować więcej tą godzinę że tak powiem na etacie i mieć w dupie te węgly i syf w domu.
    Obsługuję takie ogrzewanie dopiero od tego sezonu grzewczego i już mam dość.
    Do tej pory 49 lat w bloku i jedyna obsługa to termostaty na grzejnikach.
  • #11 20416065
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 971
    momix napisał:
    Nie planuję wymiany starych rur i grzejników, chcę je pod ciśnieniem wypłukać z dodatkiem chemii

Niedźwiedź 18kW.
    momix napisał:
    2 piętrowy

Nie daj naciągnąć sie na instalację zamkniętą, sprawuje się świetnie w otwartej.
    Instalację wypłukać bez chemii, w wymienniku Niedźwiedzia nić się nie zatka.
    Jeśli maszmiejsce w kotłowni - nie wyrzucaj kopciucha.
    Zrób boczny wyrzut spalin-duża oszczdność kasy.
    Podłączenie do isfniejącej instalacji, to wspawnie dwóch króćców z gwinetem 1 cal i doprowadzenie dwóch rur od kotła.
    Oczywiście do tego, na powrocie filtr i pomka.

Niedźwiedź nie potrzebuje stałej fazy, co ma znaczenie przy zasilaniu z UPSa, czy agregatu.
  • #12 20416309
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    Kup sobie kocioł Thermagen lub ACV Kompakt + wkład Almeva. To są praktycznie bezawaryjne kotły.
    18 kW spokojnie Ci wystarczy. Grzanie gazem jest całkowicie "inne" niż węglem o czym się przekonasz. Nie daj się namówić na kocioł 25 kW bo będzie przewymiarowany mocno. Bzdur nie słuchaj i instalację "zamknij" chyba, że chcesz by dalej korodowała. Jeśli masz tylko grzejniki to pompa z kotła da radę. To, że na powrocie przed kotłem powinien być dobry filtr jest oczywiste. Na 4-osobową rodzinę zasobnik 130l.
    Co do sterego kotła to jeśli będą one w tym samym pomieszczeniu to nie wiem jaki kominiarz/projektant instalacji/serwis kotła się pod tym podpisze.
    Więcej mi sie już nie chce pisać bo wszystko masz na forum mielone setki razy.
    Wystarczy użyć przycisku szukaj.
  • #13 20416354
    momix
    Poziom 9  
    Termet ma szeroki zakres mocy startuje już od 3 kW dlatego się nad nim zastanawiam, a przy okazji w razie potrzeby duża moc też jest.
    Zastanawia mnie tylko sporo niższa cena niż u konkurencji i nie wiem czy nie jest to podyktowane większą awaryjnością? Stary kocioł likwiduję bo z czystego powietrza liczę na jakąś dotację. Niezbędne filtry oczywiście będą. A spaliny w komin, bo żonie boczny wyrzut się nie podoba i woli dopłacić :)
  • #14 20417050
    kwok
    Poziom 40  
    momix napisał:
    Zastanawia mnie tylko sporo niższa cena niż u konkurencji i nie wiem czy nie jest to podyktowane większą awaryjnością?

Awaryjnością może nie, ale materiały użyte do budowy kotła (plastik jest fantastik) i zarobek posprzedażny, stąd kody do menu a nawet dodatkowe kody do podmenu. Nawet jeśli się znasz to musisz komuś zapłacić.

Mój immergas 25kW ma min 3,5kW a i to czasem za dużo. Niestety ciężko o kocioł kilkanaście kW i więcej z min 1kW.
  • #15 20417134
    momix
    Poziom 9  
    a tych kodów w necie nie ma żeby samemu poszperać?
  • #16 20417247
    kwok
    Poziom 40  
    Jak masz dużo czasu to znajdziesz sporo informacji. Opisy w sklepach to "ten kocioł jest najlepszy" i typowe specyfikacje mocy, czasem zakresy regulacji temperatur. Ciekawsze informacje można znaleźć na forach w tematach "jaki kocioł wybrać".
    Jak zacząłem od zakresu cenowego, potem wbudowany zasobnik. Jak już wybrałem kilka to ściągałem instrukcje żeby wybrać te "nieblokowane", zostały chyba 3 modele to zainteresowałem się budową i tu immer w opisach sklepowych miał nierdzewkę, termet - tajemnica ale z forów dowiedziałem się że wymienniki są z jakiegoś cudownego aluminium czy tworzyw i tak został ten co mam. Wygrała nierdzewka, zasobnik względnej wielkości, brak blokad, jeden zakres regulacji temperatury CO 20-65⁰C i względny dostęp do serwisu i części.
  • #17 20417323
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    momix napisał:
    Zastanawia mnie tylko sporo niższa cena niż u konkurencji i nie wiem czy nie jest to podyktowane większą awaryjnością?

To jest prosty kocioł, bez ładnych złącz ( sa zwykłe listwy zaciskowe na wkręt) bez fajnych systemów otwierania obudowy itd, ale ma wszystko co potrzeba. Nie można porównywać go wykonaniem np z vaillant'em, ale co fo funkcjonalności ma wszystko co klient potrzebuje: grzeje, jest cichy, i tani w ew. naprawach.
    Mam silvera od 5,5 roku i nawet do niego nie zajrzałem , bo szewc bez butów chodzi, choć serwisuje te kotły.
    Znam inny kocioł , który przez ponad 6 lat nie widział serwisu i nic poważnego nie było w komorze spalania do czyszczenia, lekko niedrożny był syfon, drobna regulacja podczas analizy spalin i tyle.
  • #18 20417790
    tob53
    Poziom 22  
    @awaria,
    "Mnie też wk..wia to łopatowanie , wybranie popiołu, rozpalanie kotła , syf w kotłowni i sąsiednich pomieszczeniach, znoszenie węgla, średnio licząc 1 h dziennie."

Jest laba, nie trzeba nic przy kotle robić, ale coś za coś, wg mnie jest niestety cieplnie gorzej niż kiedy przepalałem w zasypowym GS, co prawda po regulacji hydraulicznej instalacji udało się uzyskać jako taką równowagę temp na piętrach, ale daleko jeszcze do satysfakcji, no tak dom bez ocieplenia, nie ma co liczyć na sukcesy :).
  • #19 20417953
    awaria
    Poziom 12  
    Mam niby nie ocieplony hm ,
    Dom 10x10 cegła pełna 50 cm + 5 cm styropian ,dach dwuspadowy nie ocieplony, niepodpiwniczony parter piętro i na poddaszu dwa pokoje bez skosów z ścianami jak w kanadyjczyku nie ocieplone i nie ogrzewane, okna stare skrzynkowe szczelne wiatr nie hula.
    Aktualnie ogrzewam Defro Optima Komfort 12Kw , 7 grzejników panelowych , instalacja w miedzi.
    Rozpalam o 7.00 wsad około 15 kg orzecha.
    Przy temperaturze na zewnątrz około 0 C° jest tak:
    Temperatura na parterze niezamieszkałym: około 18 C° , piętro 2 pokoje i kuchnia po 22 C° z termostatami , korytarz-klatka schodowa na poddasze 18 C° bez termostatów , łazienka 24-25 C° bez termostatów.
    Temp na piecu 65 C° do 15.00 potem spada , o 17.00 jest na kotle 40 C° i pompka się wyłącza.
    Rano o 6 mam w pokojach i kuchni 19 , łazienka 20 C°
    Jak na takie ocieplenie to chyba nie jest źle.
    Jedyne co będę robił to wymiana okien , drzwi i ocieplał pokoje na poddaszu i strop nad tymi pokojami.
    Czy na podstawie tych danych da się policzyć jak to będzie z gazem???
  • #20 20418238
    ls_77
    Poziom 38  
    momix napisał:
    Są to w 80% grzejniki aluminiowe z dużą ilością radiatorów tzw. "Kęckie" rury typowe do grawitacyjnego CO

Do takiej instalacji najlepiej nadaje się wspominany Saunier Duval Niedźwiedź lub jego droższy brat bliźniak Vaillant ecoVIT VKK.
    Na elektrodzie jest sporo informacji na temat tego kotła i jego współpracy z instalacjami starymi - nawet w układzie otwartym.
    Z tym kotłem nic się złego nie będzie działo - zerowy wpływ na zabrudzenia z instalacji CO.
    Na twoim miejscu wypłukał bym tylko instalację samą wodą - bez chemii.

Najważniejsze to zrobić audyt lub policzyć ozc żeby dobrze dobrać kocioł - nie za duży. Pomocne jest wypełnienie danych na stronie cieplo.app gdzie wynik podpowie ci jaki kocioł dobrać - jakiej mocy.
  • #21 20419351
    tob53
    Poziom 22  
    @awaria ,
    "Czy na podstawie tych danych da się policzyć jak to będzie z gazem???"

Każdy ocieplony i zmodernizowany fragment budynku działa na twoją korzyść, więc i zużycie gazu zapewne będzie dostrzegalnie mniejsze niż np. u mnie, byłoby łatwiej to oszacować znając ilość węgla spalanego w sezonie, ale jak piszesz to dopiero twój pierwszy, moja średnia z 6 ostatnich sezonów to 5800 kg orzecha, takiego 24-25MJ.
    Od momentu przejścia na gaz już nie notuję w żadnym pomieszczeniu temperatur na poziomie 22 -25 C, trochę je zmniejszysz i znowu licznik pokaże mniej, kocioł kondensacyjny lubi pracować na niskich temperaturach, więc dobrze mieć przewymiarowane grzejniki żeby sprawność układu była odpowiednio wysoka, ale jak wszem wiadomo żeby było optymalnie powinniśmy zacząć od termomodernizacji.
    Może strona którą wymienia @ls77 cieplo.app coś podpowie.
  • #22 20419718
    momix
    Poziom 9  
    A tzw. bufor, warto dołożyć?
    Jakie wady i zalety?
  • #23 20420093
    ls_77
    Poziom 38  
    Do kotła gazowego nie jest potrzebny bufor.

Zrób dokładne szacowanie mocy jaką potrzebujesz na stronie cieplo.app!

Dopiero potem będzie część dalsza - zacznie się dyskusja jaki model kotła i co dodatkowego potrzeba.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje odpowiedniego kotła gazowego do ogrzewania nieocieplonego, dwupiętrowego domu o powierzchni ponad 200 m², planując wymianę starego pieca węglowego. Proponowane modele to Saunier Duval Thelia Condens 30 kW, Termet Ecocondens Gold Plus 20 kW oraz 25 kW, a także inne marki jak Beretta. W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją CO, koniecznością jej płukania, a także oszczędnościami związanymi z różnymi modelami kotłów. Użytkownicy podkreślają znaczenie doboru odpowiedniej mocy kotła oraz wpływ ocieplenia budynku na zużycie gazu. Wskazano również na modele Immergas Victrix Zeus oraz Saunier Duval Niedźwiedź jako godne uwagi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA