logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Umowa o świadczenenie Usługi kompleksowej - co to jest?

and_rog 08 Paź 2021 18:02 4803 12
REKLAMA
  • #1 19646300
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    W skrócie:
    kupiłem panele, falownik, i całą resztę.
    Założyłem instalację, wypełniłem wszystkie wnioski, przesłałem do ENEA. Po miesiącu wymienili licznik, i załączyłem wszystko do działania. Myślałem, że temat zakończony. Pomyłka. Otrzymałem przesyłkę, z 30-40 stron z Umową o świadczenie Usługi kompleksowej. Osoba, wymieniająca licznik, powiedziała, że wszystko już mam, mogę załączyć. A tu ta umowa. Co to jest? Jak to wypełnić? Do czego jest wybór sprzedawcy rezerwowego? Ewentualnie jakieś Wasze porady - co i jak? Jaki ruch, aby nie żałować? Odstąpiłem od programu "Mój prąd" ponieważ był tam warunek, że w okresie rozliczeniowym energia pobrana i oddana musi się zbilansować (z przelicznikiem 0,8, oczywiście). Jak dobrze wypisać ten wniosek (Usługi kompleksowej), gdzieś teraz doczytałem, że jeśli jej nie mam, to prąd ofiaruję sprzedawcy bez możliwości pobrania z sieci tych 80%, jest tak???

Pozdrawiam....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19646413
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4297
    and_rog napisał:
    A tu ta umowa. Co to jest
    Bez umowy nie da rady. Przedtem miałeś umowę tylko na odbiór prądu a teraz prąd będzie płynął w obie strony.
    Umowa kompleksowa - umowa zawierająca postanowienia umowy sprzedaży energii elektrycznej i umowy o świadczenie usług dystrybucji energii elektrycznej, zawarta ze sprzedawcą energii elektrycznej.
  • REKLAMA
  • #3 19646569
    and_rog
    Poziom 23  
    Ok, a jak ją wypełnić? Co wpisać w pola, np.
    Planowany roczny zakup energii: .......kWh
    Jak nie chcę nic, to wpisać zero, czy bezpieczniej jednak coś wpisać?
    Pisać o sprzedawcę rezerwowego, czy nie ma sensu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19646591
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    To jakaś mania kompleksowości.
    Coś takiego - identyczna nazwa - musiałem podpisać
    z PGNiG zanim cokolwiek można było zrobić w sprawie ogrzewania domu gazem.

Dodano po 56 [sekundy]:

Nie pamiętam, żeby było tam coś szczególnie trudnego...
    tylko ta supernazwa!
  • #5 19646607
    and_rog
    Poziom 23  
    A jeszcze: o co chodzi z pytaniem TAK/NIE o rozpoczęciu świadczenia usługi kompleksowej na podstawie umowy przed upływem terminu od odstąpienia od umowy? Dla mnie jest to za zawiłe do zrozumienia. O co tu chodzi?

Czyli ten sprzedawca rezerwowy, to dla mnie jest po prostu ENEA Operator?
  • Pomocny post
    #6 19646718
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    To chyba żeby nie trzeba było czekać
    aż upłynie termin możliwego odstąpienia od umowy.
    Za - może być szybciej.
    Przeciw - problem z odstąpieniem od umowy

Sprzedawca rezerwowy to chyba wymóg formalny i... jakaś rezerwa na wszelki wypadek.

Dodano po 52 [minuty]:

Ja wybrałem pierwszego na liście dostawcę rezerwowego - przysłanej z umową kompleksową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19647137
    vodiczka
    Poziom 43  
    Dostawca rezerwowy to taki myk na wypadek gdyby dostawca z którym masz umowę, wypowiedział ją bo uznałby, że jest dla niego niekorzystna.;)
    Klient, który stracił sprzedawcę energii elektrycznej, powinien jak najszybciej wybrać nową firmę, która będzie mu sprzedawała prąd.
    TAURON podkreśla, że trzeba stawiać na sprawdzone i rzetelne firmy, które dotrzymają warunków umowy.
    Odbiorca energii elektrycznej, który został poinformowany, że jego dotychczasowy sprzedawca prądu „zaprzestał świadczenia usługi sprzedaży energii elektrycznej”, nie musi się obawiać, że nie będzie miał prądu. Lokalny dystrybutor energii elektrycznej podpisze w imieniu klienta umowę ze sprzedawcą rezerwowym, bo tak stanowią zapisy prawa.

Warto jednak jak najszybciej zamienić umowę rezerwową na umowę z wybranym sprzedawcą energii. Trzeba to zrobić nawet wtedy, gdy sprzedawcą rezerwowym jest TAURON, bo na umowach rezerwowych obowiązują inne warunki cenowe niż w ofertach handlowych.
    Podejmując decyzję o wyborze firmy, od której kupuje się energię elektryczną, trzeba, oprócz warunków handlowych, oceniać także wiarygodność podmiotu, z którym planujemy podpisać umowę. TAURON podkreśla, że jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce,
    /cytat z informacji Tauronu/
  • #8 19647149
    and_rog
    Poziom 23  
    Ok, dziękuję za porady i wyjaśnienia. To tak konkretnie:
    Jako sprzedawcę rezerwowego wybrać "TAURON Polska Energia S.A."
    Chcę, żeby było to od razu, czyli wybrać "TAK" - pytanie o rozpoczęcie świadczenia usługi przed upływem terminu
    Umowa o świadczenenie Usługi kompleksowej - co to jest?
    W punkty 2 i 3 po prostu wpisuję swój adres?
    Jeszcze to: Planowany roczny zakup energii: .......kWh - wpisanie "0" jest sensowne?
    Ostatnie pytanie:
    mam dwa adresy do wysyłki, jeden to Poznań ul. Strzeszyńska 58 (adres korespondencyjny OSD), a drugi to Zielona Góra ul. Prosta 15 (Enea S A ). Oba są w dokumentach, które otrzymałem. Na jaki adres to wysłać? Próbowałem zaciągnąć informacji na 61 111 111 (infolinia). Bezskutecznie...
  • #9 19647194
    vodiczka
    Poziom 43  
    and_rog napisał:
    Jeszcze to: Planowany roczny zakup energii: .......kWh - wpisanie "0" jest sensowne?
    Wpisujesz zgodnie ze swoimi zamiarami ale czy masz taki nadmiar mocy, że faktycznie obejdziesz się bez zakupów energii w rocznym okresie rozliczeniowym? Rok z większą liczbą dni pochmurnych i twoja produkcja spada w porównaniu ze średnią kilkuletnią.
  • #10 19647291
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    US zamieszcza na PIT objaśnienia, a ZE zamiast zrobić to samo i umieścić na formularzu objaśnienie co z czym się je to jest totalna olewka.
    Wolą żeby ludzie do nich wydzwaniali, dowiadywali się na własną rękę, chociażby tu na forum, zamiast równać do jakichś standardów, to takie moje małe przemyślenia ;).
  • #11 19647918
    aldiczek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W PGE nie trzeba było nic wypełniać oprócz druku do podłaczenia do sieci energetycznej. Po około 2 miesiącach od wymiany licznika pocztą przyszła umowa kompleksowa /wersja finalna/.
  • #12 19647953
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    vodiczka napisał:
    and_rog napisał:
    A tu ta umowa. Co to jest
    Bez umowy nie da rady. Przedtem miałeś umowę tylko na odbiór prądu a teraz prąd będzie płynął w obie strony.
    Umowa kompleksowa - umowa zawierająca postanowienia umowy sprzedaży energii elektrycznej i umowy o świadczenie usług dystrybucji energii elektrycznej, zawarta ze sprzedawcą energii elektrycznej.

Klient przed podłączeniem korzystał z energii elektrycznej w ramach umowy na jej odbiór. Zmiana warunków jest konieczna.

Zgłosił chęć podłączenia instalacji fotowoltaicznej to musiał wypelnić odpowiedni wniosek po którego pozytywnym rozpatrzeniu Operator umówil montera na wyminę licznika na dwukierunkowy dla prosumenta.

Został drobiazg w postaci podpisania umowy który ciąży na odbiorcy kliencie podłączonym już do sieci. Bez tego jego instalacja produkuje prad ale Operator Energetyczny o tym nic nie wie i jest za free tym samym nie jest jeszcze prosumentem i warto do tego czasu odłączyć instalacje.

Jak wypisać wniosek o umowę kompleksowa dla prosumenta na pewno pomoże infolinia. Moc przyłączeniowa jest uwzgledniona w poprzedniej umowie chyba ze doszło do zmiany zabezpieczeń przedlicznikowych. A na pewno trzeba ja podpisać bo licznik poprzedni zakończył swoja prace a obecny aktualny (...) czeka na swoj start.

Dodano po 2 [minuty]:

aldiczek napisał:
    W PGE nie trzeba było nic wypełniać oprócz druku do podłaczenia do sieci energetycznej. Po około 2 miesiącach od wymiany licznika pocztą przyszła umowa kompleksowa /wersja finalna/.

Jeden kraj a kilka rozwiazań i procedur u Operatorów wobec tych samych instalacji bardziej lub mniej skomplikowanych.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500
  • #13 19672997
    and_rog
    Poziom 23  
    Umowa wysłana, temat zamykam. Dziękuję za komentarze i porady!

Podsumowanie tematu

✨ Umowa o świadczenie Usługi kompleksowej jest niezbędna po zainstalowaniu systemu fotowoltaicznego, ponieważ umożliwia dwukierunkowy przepływ energii elektrycznej. Użytkownik musi wypełnić formularz umowy, w którym określa planowany roczny zakup energii oraz wybiera sprzedawcę rezerwowego, co jest formalnością na wypadek problemów z głównym dostawcą. Wskazówki dotyczące wypełnienia umowy obejmują wpisanie odpowiednich danych osobowych oraz decyzję o rozpoczęciu świadczenia usługi przed upływem terminu odstąpienia od umowy. Użytkownicy podkreślają, że warto jak najszybciej zamienić umowę rezerwową na umowę z wybranym sprzedawcą energii, aby uniknąć niekorzystnych warunków cenowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA