logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający

Marek Krzysztoń 09 Lis 2021 02:50 432 14
REKLAMA
  • #1 19698325
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Nabyłem ostatnio taki instrument. Klient od którego kupiłem twierdzi, że przełącznik napięcia 110-220 był ustawiony na 110 i transformator uległ spaleniu. Dlatego odłączył trafo od układu. Bezpiecznik topikowy który tam był 630 mA uległ spaleniu. Chodzi mi o to aby zasilić ten układ nowym transformatorem. Nie musi być już 110-220. Wystarczy 220 V. Z tego co widać, w zasilaczu jest tranzystor oraz stabilizator na 15V. Przy podłączeniu urządzenia do 220 V z ustawieniem na 110 v dało chyba dwukrotnie większe napięcie na wtórnym i mógł ulec awarii układ zasilania - oby. Chciałbym przywrócić do życia to urządzenie. Ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie?
    Załączniki:
    • Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający Płytka 2.jpg (290.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający Płytka 1.jpg (223.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający Zasilacz2.jpg (229.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający Widok casiotone.jpg (151.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19698327
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Zacznij od sprawdzenia prostownika i stabilizatora, montując nowy transformator z 220VAC na 18 VAC o podobnych rozmiarach czyli mocy.
  • #3 19698331
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    A w które punkty podłączyć te 18V. Skąd wiadomo, że 18 V? Nie mogę się doczytać takiej wartości na fotce. Czyli przy podpięciu do sieci 220 V z ustawieniem trafa na 110 V nie uszkodziło elektroniki?
  • #4 19698648
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Marek Krzysztoń Przy tym poziomie wiedzy, sugeruje oddanie sprzętu do serwisu, skoro nie potrafisz nawet przeczytać ze zrozumieniem.
  • REKLAMA
  • #5 19699472
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Nie jestem zawodowym elektronikiem. Jakieś pojęcie o elektronice mam: kilka radioodbiorników przestroiłem, wzmacniaczy odnowiłem z wymianą kondensatorów elektrolitycznych począwszy na wymianie uszkodzonych tranzystorów skończywszy. czemu 18 V zasilania zmiennym - myślę, że jak jest stabilizator na 15V to napięcie zmienne winno wynosić ok 17-18 V - pamiętam z artykułów o syntezatorach umieszczanych w radioelektroniku w latach 80'tych. Nie miałem czasu analizować gdzie mają wchodzić te poodłączane przewody. Trafo takie mam z symetrycznym zasilaniem 2x18 V z wydajnością ponad 2A. Myślę że wystarczy. To fakt nie czuję się na tyle mocny aby bez schematu podłączyć zasilanie, boję się aby coś nie uszkodzić. Na wstępie chcę odłączyć elektronikę instrumentu od zasilacza. Jeśli zasilacz dawałby właściwe napięcia to wówczas podłączyłbym pozostałą część. Jeśli ktoś z forumowiczów może mnie wesprzeć schematem lub dobrą, pomocną radą to bardzo proszę.
  • #6 19699868
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Marek Krzysztoń Sam przyznajesz racje, ze napięcie wtórne transformatora wynosi 18 VAC, a właściwie dwa razy 18VAC, ze względu na prostownik pełnookresowy ale z dwoma tylko diodami. Pytasz, jak podłączyć nowy transformator, a chyba jasne jest, że tak samo jak stary. Cała elektronike możesz sprawdzić z innego zasilacza np. laptopowego.
  • #7 19700034
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Czyli nie ma tutaj typowego mostka Gretza tylko dwie diody połączone anodami, masa z trafa ze środa uzwojenia wtórnego - dobrze rozumuję? Napięcie z trafa do katod tych diód prostowniczych. Przyjrzę się temu dzisiaj. Ten element na fotografii co to jest?
    Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający
  • #9 20860014
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Witam po dłuższej przerwie. Znalazłem i zakupiłem schemat tego instrumentu. Casio CT-403. W załączeniu schemat zasilacza. Tak jak napisałem na początku postu. Poprzednik podłączył do sieci 240V na ustawionym przełączniku 100V. Twierdzi, że spaliło się pierwotne uzwojenie - ta sekcja. Nie mogę sobie wyobrazić co w takim przypadku podłączenia na 100 zamiast na 220 V jest z uzwojeniem wtórnym - jakie tam może pojawić się napięcie. Jeśli występuje ustabilizowane napięcie 15V to zmienny prąd będzie wynosił około 18 V. Przekładnia napięciowa będzie wynosić 240/18=13. ze 100V na 18V = 5,5. Jeśli na tą przekładnię podamy 240V to wówczas 240/5,5=43,6V na wejściu mostka prostownika. Mogą nie wytrzymać elementy aktywne stabilizatorów. Dobrze rozumuję? Wylutowałem więc transformator i posiłkując się schematem zasilacza sprawdziłem uzwojenia. Wtórne uzwojenia od 10 do 14 jest zachowana ciągłość. Po stronie pierwotnej wyniki są następujące: 100V pomiędzy czarnym a żółtym brak ciągłości, Pozostałe uzwojenia wykazują ciągłość. Wygląda na to, że uzwojenie na 100V jest przerwane - spalone? Znacie może kogoś kto może taki transformator naprawić tj przewinąć taki transformator. Może jest inne wyjście np 2 transformatory połączone; jak je połączyć i jakie napięcia powinny występować. Tak na moje wyczucie to dla napięcia +12V zmienne powinno wynosić min. ok 12V a dla +15V i stabilizator to ok 18V.. A może jeszcze inne rozwiązanie - dwa nowe zasilacze dla napięć +/-12, 5V oraz +/- 15V. Masy takich zasilaczy możemy łączyć jak rozumiem? Czy przy niewłaściwym podłączeniu do sieci mogła pójść elektronika poza zasilaczem? Może lepiej sprawdzić półprzewodniki? Sprawdziłem tylko mostki i są OK. Na zdjęciu pierwotne uzwojenia są wyprowadzone tym grubszym przewodem u góry trafa, wtórne tym cieńszym u dołu.
    Załączniki:
    • Casiotone 403 - uszkodzony transformator zasilający Casiotone 403_zasilacz_.jpg (262.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 20865411
    kolo9
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Jakby nie patrzył musisz ożywić zasilacz. Naprawa takiego trafa około 50+VAT+ wysyłka lub zastępcze w podobnej cenie, ważne by weszło w obudowę. Kupowałem kiedyś podobne zwijane ok 50VA tu https://aphelektra.com/ 2x110/ 2x15+2x6
    zapytaj może mają nadal, choć nie widzę na stronie.
  • REKLAMA
  • #11 20866550
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1868
    Marek Krzysztoń napisał:
    Pozostałe uzwojenia wykazują ciągłość. Wygląda na to, że uzwojenie na 100V jest przerwane - spalone

A ciągłość masz Red/White a Black strony pierwotnej ?

+/-12V - będzie zasilany wzmacniacz m.cz
    +5V - elektronika cyfrowa
    +/-15V- będą zasilane wzmacniacze operacyjne/filtry
    -10V - ? ; do czego to idzie

Usterka mogła wystąpić w sekcji +/-12V, oraz -10V po przełączeniu na 110V
  • #12 20868236
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    A jakieś namiary na firmę która może przewinąć/naprawić takie trafo. Czyli po podłączeniu 220V na uzwojenie przeznaczone do 110 V poszło większe napięcie na wtórnym? Jeśli czarny jest wspólny dla wszystkich napięć to uzwojenie na 110V winno mieć chyba najwięcej zwojów aby przekładnia napięciowa dała żądane napięcie na wyjściu. Przykładowo dla 18V na wtórnym 220/18=12, 110/18=6,11 => 220/6,11=36V. Dobrze rozumuję? Sprawdzałem połączenia pomiędzy red, white, blue a yellow i była ciągłość. Gdy sprawdziłem Black z poszczególnymi to ciągłości nie było. Tak sobie myślę; jeśli poszło napięcie wyższe na wtórnym to najbardziej zagrożone były obwody zasilane z napięcia +/- 12V oraz -10V - są one wprost z mostka i mogły uszkodzić układy zasilane tymi napięciami. Trzeba by chyba sprawdzić te układy np podpinając na próbę takie napięcie - co sądzicie o tym? Przeanalizuję schemat i dam znać? Elektronika to moje hobby/pasja. Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa oraz architektem (dwa kierunki studiów ukończone z dyplomami i uprawnieniami). Kolekcjonuję sprzęty z lat 80'tych, odnawiam je i uruchamiam na ile pozwala mi wiedza. Chciałbym uruchomić sobie to CASIO.
  • #13 20868276
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Marek Krzysztoń napisał:
    Kolekcjonuję sprzęty z lat 80'tych, odnawiam je i uruchamiam na ile pozwala mi wiedza. Chciałbym uruchomić sobie to CASIO.
    To może kolega zwróci uwagę na kody barwne przewodów uzwojeń transformatorów.
    Transformator z widocznymi kolorowymi przewodami oraz naklejką z danymi technicznymi. Schemat połączeń uzwojeń transformatora dla 230V i 115V.

Marek Krzysztoń napisał:
    Dobrze rozumuję?
    Bardzo źle. Rezystancja uzwojeń transformatora rośnie wraz z napieciem i to zarówno uzw. pierwotnego jak i wtórnego.
  • #14 20870835
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Żaden nie potrafi wytłumaczyć jak wielkie napięcie w pierwszym impulsie wadliwego połączenia (220V na przełączonym 110V) mogło pójść na układ. Jeśli poszło większe (a tak myślę) to najbardziej były zagrożone układy z zasilania +/- 12V ponieważ szły bezpośrednio z mostka. Sprawdzę na schemacie jakie układy były zasilane z tego napięcia ewentualnie podłączę z takiego zasilacza tylko to napięcie i w ten sposób sprawdzę te układy. Myślę, że należy odłączyć płytkę zasilacza od układu, wziąć ją "na warsztat". Podłączyć symetryczne zmienne 18V najpierw na jeden mostek, potem na drugi - pomierzyć napięcia aby wiedzieć czy blok zasilacza jest dobry. Po tych sprawdzeniach będzie można zdecydować co dalej robić.
    Nie rozumiem o co chodzi p. Krzysztofowi ze zwróceniem uwagi na te kolory wyprowadzeń z transformatora. Jak do tej pory nikt z zawodowych elektroników w nie napisał mi jaki rząd wielkości w pierwszym impulsie napięcie poszło na układ. Czy elektronika mogła przeżyć a poszło tylko trafo? Tak jak pisałem jestem tylko amatorem starającym się zgłębić tajniki elektroniki w zakresie niezbędnym do uruchomień mojej kolekcji sprzętu - głównie Unitry. Kilka tygodni temu prosiłem o pomoc w naprawie WS303 - wzbudzał mi się jeden kanał i palił rezystor w układzie Zobla. Różne porady, potem sprawdzenia. Jeden z użytkowników podesłał ręcznie naszkicowany schemat blokowy wzmacniacza z punktami połączenia mas. Dzięki temu zobaczyłem, że masa obudowy łączy się z masą układu poprzez gniazdo gramofonowe a dokładnie pin 2 z obudową. Niby widać było połączenie a wzmacniacz nie działał. Okazało się, że było bardzo słabe połączenie "na styk" bez lutu. Wzmacniacz na początku działał ale ktoś ruszył ręką i odłączył połączenie. Po tym zdekompletował i sprzedał wzmacniacz. Dzięki forum i mojemu uporowi (jeden kanał działał bez zarzutu a drugi wzbudzał się) udało się wzmacniacz przywrócić do życia i ponownie skompletować.
    Myślę, że przy CASIO też będzie podobnie. Chyba, że poszła elektronika to wówczas może być gorzej.
  • #15 20870853
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Marek Krzysztoń napisał:
    Żaden nie potrafi wytłumaczyć jak wielkie napięcie w pierwszym impulsie wadliwego połączenia (220V na przełączonym 110V) mogło pójść na układ
    A jak myślisz? Wiadomo, zreszta sam sie domyśliłeś, że dwukrotne. W następnych postach już zacząłeś bajdurzyć i snuć fantasmagorie. Zasilacz jest prosty jak konstrukcja młotka - trzy tranzystory i stabilizator liniowy. I to właśnie stanowi problem. Ten zasilacz prawdopodobnie podał dwukrotnie wyższe napięcie na cały układ tych organów, bo tylko 7815 w jakiś sposób mogło nie przepuścić tego podwójnego napięcia, a żadnych np. crowbarów czy transili tu nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył instrument Casio CT-403, który miał uszkodzony transformator zasilający po podłączeniu do sieci 240V z ustawieniem na 110V. W wyniku tego doszło do spalenia transformatora oraz bezpiecznika. Użytkownik poszukuje pomocy w doborze nowego transformatora, który powinien mieć napięcie wtórne około 18VAC, co jest zgodne z działaniem stabilizatora 15V w urządzeniu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia nowego transformatora, sprawdzenia układów zasilania oraz potencjalnych uszkodzeń elektroniki. Użytkownicy sugerują, aby najpierw sprawdzić prostownik i stabilizator, a także rozważyć oddanie sprzętu do serwisu, jeśli użytkownik nie czuje się na siłach do samodzielnej naprawy.
REKLAMA