logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] EURA kaseta zewnętrzna VDA-13A3 - podświetlenie diodą

abaku 10 Lis 2021 20:37 1623 9
  • #1 19701454
    abaku
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam videodomofon Eura VDP-40A3 Feniks z monitorem VDA-40A3 i kasetą zewnętrzną VDA-13A3. Problem w tym że ta kaseta nie ma żadnego podświetlenia i po zmroku nie widać jej na słupku ogrodzeniowym.
    Temat był poruszany w poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3384740.html ale bez konkretnego rozwiązania.
    Pytanie 1 - jak to jest z zasilaniem stand-by kasety, 12v jest podawane na kasetę tylko w czasie aktywności domofonu więc wykorzystanie tego zasilnia do stałego podświetlenia diodą led odpada. Oczywiście najprościej będzie zmierzyć napięcie stałego zasilania stand-by ale chciałbym być już przygotowany na montaż podświetlenia.
    Pytanie 2 - zakładając że jest stałe zasilanie kasety zewnętrznej 3-5v (jak sugerowano w podanym poście) i 12v przy aktywności domofonu to montaż diody led robi się problematyczny choćby w doborze rezystora. Myślałem nad stabilizatorem napięcia 3,3v ale nie wiem czy to dobry sposób na zasilanie podświetlenia np niebieską diodą led ?
  • #2 19702574
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    Masz wolne żyły między kasetą a panelem?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19702720
    abaku
    Poziom 11  
    Niestety nie. Ten domofon jest tylko z nazwy 4 przewodowy ale realnie potrzebuje :
    2 +-
    2 audio i video
    2 elektrozaczep
    2 otwieranie bramy
    Czyli "4" przewodowy videodomofon bierze całą skrętkę

Jak bym miał wolną parę to bym nie kombinował tylko zasilił diodę bezpośrednio z zasilacza
  • #4 19702849
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    A moze jakieś podświetlenie solarne ??
    Jak się zaadaptuje jakieś lampki ogrodowe, to one nawet teraz potrafią się świecić
    aż do rana i mają czujnik.
  • Pomocny post
    #5 19702900
    sosarek

Poziom 43  
    abaku napisał:
    2 +-
    2 audio i video
    2 elektrozaczep
    2 otwieranie bramy

Można by pokombinować ale to będzie rzeźba, jedną żyłę da się wyciągnąć do zasilania oświetlacza.
    Sprawdź w którym miejscu pojawia się 12V po wywołaniu i jakie ma natężenie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19703293
    abaku
    Poziom 11  
    Dobrałem się do kasety i jest jeszcze gorzej niż myślałem
    12v jest po aktywacji i zanika po ok minucie razem z automatycznym wyłączeniem domofonu
    nie potrafiłem zmierzyć natężenia, wpinałem multimetr w szereg na +12v i kaseta się nie aktywowała, nie pokazało żadnego prądu na żadnym zakresie od 20A do uA, oczywiście multimetr ustawiony na prąd stały, na wszelki wypadek sprawdziłem multimetr pomiarem prądu na zasilaczu 12V z taśmą led i normalnie pokazywał
    żeby było ciekawiej nie ma żadnego napięcia stand-by, multimetr pokazuje czasem jakieś śmieci na poziomie 0,01v

no to przy takim podejściu do zasilania/sterowania tym domofonem już wiem dlaczego nie ma fabrycznego podświetlenie kasety zewnętrznej

skoro nie ma stałego zasilania kasety to jednak trzeba coś zakombinować z dodatkowym zasilaniem, teoretycznie wszystkie żyły są zajęte ale.... co by było gdybym wykorzystał masę z kasety do otwierania bramy ? W monitorze jest tylko przekaźnik NO który zwiera na chwilę styki sterownika bramy (tak myślę bo napędu jeszcze nie mam) więc przy otwieraniu bramy zwierana byłaby masa z kasety z jedną z żył do sterownia bramą, wtedy zyskuję jedną żyłę na + zasilania podświetlenia, oczywiście masa wspólna. Czy to realny i bezpieczny dla bramy pomysł ??
  • Pomocny post
    #7 19703328
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    abaku napisał:
    Dobrałem się do kasety i jest jeszcze gorzej niż myślałem
    12v jest po aktywacji i zanika po ok minucie razem z automatycznym wyłączeniem domofonu

Jak w większości tego typu konstrukcji. Było na forum o tym wiele razy. To 5V o którym pisano w linkowanym temacie lub w podobie jest na audio ;)
    ta eura to jeden z tych badziewiaków gdzie sterowanie zaczepem odbywa się po stronie monitora nie kasety :)
    Można np:
    1.Wspólna masa dla sterowania bramą ( przekaźnik) i zaczepu i mamy jeden przewód na podświetlenie (+)
    2. Poszukać wolnych żył na przewodzie sterującym pomiędzy furtką a bramą.
  • #8 19703355
    sosarek

Poziom 43  
    suworow napisał:
    Wspólna masa dla sterowania bramą ( przekaźnik) i zaczepu i mamy jeden przewód na podświetlenie (+)

To miałem na myśli pisząc ;)
    sosarek napisał:
    Można by pokombinować ale to będzie rzeźba, jedną żyłę da się wyciągnąć do zasilania oświetlacza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19712433
    abaku
    Poziom 11  
    Odzyskałem żyłę na zasilanie diody z pary do sterowania bramy, jest wspólna masa elektrozaczepu i diody podświetlającej no i będzie wykorzystana do sterowania bramą. Zasilanie diody 12v bezpośrednio z zasilacza videodomofonu.

Nie ingerowałem w kasetę zewnętrzną, diodę wsadziłem w wolne miejsce pod obudowę, świeci delikatną niebieską poświatą przez szczelinki pomiędzy kasetą a daszkiem ochronnym i słupkiem. Dioda niebieska 5mm/12V.

aktualizacja
    Po zamontowaniu napędu bramy naszły mnie wątpliwości czy sterowanie nią będzie stabilne podczas równoczesnego działania elektrozaczepu, w dokumentacji napędu nie ma opisu jak konkretnie działa styk sterowania zewnętrznego. Ale za to sam napęd bramy wystawia stałe zasilanie 24v do urządzeń peryferyjnych jak fotokomórki czy lampa ostrzegawcza ruchy bramy. Wykorzystałem wolną parę pomiędzy napędem bramy a kasetą zewnętrzną i zasilnie z napędu bramy 24v i dołożyłem rezystor do diody.

Tak to wyszło
    EURA kaseta zewnętrzna VDA-13A3 - podświetlenie diodą

EURA kaseta zewnętrzna VDA-13A3 - podświetlenie diodą

dziękuję za porady
  • #10 19805087
    abaku
    Poziom 11  
    Jak powyżej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem podświetlenia w kasetce zewnętrznej VDA-13A3 do videodomofonu Eura VDP-40A3 Feniks. Kaseta nie ma stałego zasilania, a 12V pojawia się tylko podczas aktywacji domofonu. Użytkownik rozważał różne opcje, w tym wykorzystanie podświetlenia solarnego oraz dodatkowego zasilania. Ostatecznie odzyskał żyłę do zasilania diody LED z pary do sterowania bramą, co pozwoliło na zamontowanie niebieskiej diody 12V, która świeci przez szczeliny w obudowie kasety. Użytkownik zainstalował również rezystor, aby dostosować zasilanie diody do 24V z napędu bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA