logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie światłem: ekspander INT-ORS Satel + tradycyjne włączniki

piotrek1718 11 Lis 2021 18:36 2901 4
  • #1 19703138
    piotrek1718
    Poziom 11  
    Witam Szanowne Grono. 🙂

Niedługo czeka mnie ułożenie elektryki. Zgłębiam temat automatyki domowej, gdyż chciałbym u siebie mieć możliwość sterowania roletami i oświetleniem z centrali alarmowej (przez ekspander) oraz z tradycyjnych włączników.

Przeszukując internet pod kątem schematów elektrycznych interesujące wydają się te opisane przez pik_1 na niniejszym forum.

Sterowanie światłem i roletami - ekspander INT-ORS satel

Sterowanie roletami jest dla mnie jasne. Mam natomiast pytanie dotyczące schematu oświetlenia. Mam wrażenie że przedstawiony schemat uniemożliwia jednoczesne korzystanie z włączników tradycyjnych i ekspandera INT-ORS. Załóżmy, że uruchamiam żarówkę C1 przez Ekspander - czy mogę ją teraz wyłączyć poprzez tradycyjny włącznik ? Moim zdaniem nie.

Poniżej podsyłam narysowany przeze mnie schemat. Na ogół nic odkrywczego - zastosowanie niejako schematu włącznika schodowego.
    Od żarówki do puszki kabel 3x1,5, a z puszki do ekspandera 4x1,5. Zaciski C1, C2,... podłączamy bezpośrednio pod napięcie, chyba że chcemy przeznaczyć ostatni zacisk Cx na wyłączenie całego oświetlenia (jak na załączonym schemacie).

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy jest ono optymalne czy można wymyśleć coś lepszego?

PS. Jeszcze jedno pytanie - może ktoś się orientuje: czy mając zainstalowaną aplikację (od Satela) na smartfonie mamy możliwość odczytu czy żarówka jest włącza czy wyłączona ? Domyślam się że mając ekspandery INT-ORS widzimy tylko położenie poszczególnych przekaźników (czy jest w pozycji NO czy NC), a skoro żarówka może być włączona zarówno przy NO i NC (w zależności od położenia włącznika tradycyjnego) to nie mamy takiej możliwości ?

Będę wdzięczny za Wasze opinie !
    Pozdrawiam !
  • #2 19703384
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Jeśli chcesz znać stan faktyczny (i z niego korzystać) to można użyć wejść centralki i do nich podłączyć np. łączniki dzwonkowe - kliknięcie zmienia stan na przeciwny na wyjściu. Warunkiem byłoby prawidłowe działanie centralki (w przypadku uszkodzenia nie byłoby sterowania oświetleniem).
    Przy układzie schodowym nie wiadomo czy światło włączone czy nie - trzeba by to było sprawdzać w inny sposób (np. wykrywać zasilanie i podawać informację na wejście), ale to komplikuje zadanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19703538
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Skoro już tak bardzo zależy Ci na skomplikowaniu sobie życia, to sprawdź rozwiązania firmy ROPAM - ich moduły sterowania roletami i oświetleniem potrafią być autonomiczne i nie wymagają do pracy centrali alarmowej, choć po scaleniu ich z systemem dostajesz pełne możliwości sterowania i informację zwrotną o stanie danego wyjścia.

Dodano po 6 [minuty]:

Choć dodać należy, że w Satelu również stan wyjścia może być wizualnie pokazywany na apce czy też na manipulatorach.
  • #4 19709047
    piotrek1718
    Poziom 11  
    Panowie, dziękuję za Wasze komentarze! :)
    Poszperałem jeszcze trochę i znalazłem schemat na kształt tego co napisał sk1977.
    Tyle tylko że zamiast INT-ORS wykorzystam INT-IORS, który posiada także wejścia (tak żeby nie ciągnąć kabli do centralki).
    Wykorzystam przyciski dzwonkowe, które zmieniają stan przekaźnika na wyjściu.
    Poniżej schemat:

Korzystne jest też to, że aby zrobić dwa lub więcej przycisków włączających to samo źródło światła (czyt. włącznik schodowy/krzyżowy) wystarczy od każdego kolejnego włącznika pociągnąć przewód 2x0.5 do ekspandera i równolegle podłączyć do Z1 i COM.

Pojawia się jednak kolejne pytanie - załóżmy że w analogiczny sposób chciałbym to wykonać dla rolet, poniżej schemat:

Tyle tylko że w powyższym schemacie przycisk roletowy powinien działać nieco inaczej.

W pierwszym schemacie kliknięcie przycisku zmienia stan na przeciwny (z NO na NC lub z NC na NO).
    W drugim schemacie wduszenie przycisku powinno zmienić stan na wyjściu na NO, ale po zwolnieniu przycisku stan powinien wrócić do pierwotnego położenia NC. Myślicie że jest to do zaprogramowania w DLOADX ?

Albo może ktoś z Was posiada już sterowanie rolet od Satela i mógłby wypowiedzieć się/podzielić się schematem ?

PS. adwlodar Dzięki za namiary na ROPAM - poczytam.
  • #5 19709085
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    O sterowaniu roletami z Integry jest sporo informacji - także na forum.
    Na stronie Ropama znajdziesz przykładowy projekt sterowania światłem, roletami, ogrzewaniem i innymi elementami (https://ropam.com.pl/pomoc_techniczna/). Dodatkowo jak nie masz doświadczenia z alarmami to Ropam jest chyba bardziej intuicyjny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA