logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Koncentrat płyn chłodniczego z wodą demineralizowana a destylowana

XDulsonX 14 Lis 2021 23:45 1662 7
REKLAMA
  • #1 19709536
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Ocena: 74
    Tak jak w temacie... Mam zalany w aucie koncentrat płynu chłodniczego + wodę demineralizowana 1:1. Na stronach, filmach zauważyłem różnice, że jedni mówią że ma być destylat, drudzy - demineralizowana, a trzeci - obojętnie. Jak zacząłem się wyczytywać w to nie dostałem na swoje pytanie odpowiedzi, a jedynie poznałem jeszcze więcej rodzajów "czystej wody".

Czy na takim płynie mogę jeździć? Czy może powinienem go wymienić na koncentrat rozrobiony z destylatem np.

Patrzyłem na składy płynów chłodniczych, raz pisze że destylat, raz że demineralizowana. Sam już nie wiem czy tam jest prawda napisana czy nie, bo zauważyłem, że wiele ludzi w różnych miejscach myli wodę zdemineralozowana od destylowanej. Nawet w sklepach też czasami potrafi być dziwnie że produkt opisany że woda destylowana, a na opakowaniu że woda zdemineralozowana, a sprzedający mówi - że to samo, a nie jest to samo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19709541
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Różnica owszem jest, ale jeśli chodzi o rozcieńczanie koncentratu płynu chłodniczego to jeden pies, jedną i druga będzie dobra.

I myślę że 99,9% wody jaką znajdziesz to będzie demineralizowana, bo jest to prostszy i mniej energochłonny proces niż destylacja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19709576
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    Tomasz_Dulak napisał:
    Czy na takim płynie mogę jeździć?
    No pewnie, że możesz. Wszyscy jeździmy na takiej właśnie mieszance. A "woda destylowana" dostępna w sklepach motoryzacyjnych to najczęściej po prostu woda demineralizowana. Bo tak taniej i wystarczy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19709688
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    Do tego koncentrat ma dodatki uszlachetniające - kiedyś wystarczała nawet zwykła, przegotowana woda.
  • Pomocny post
    #5 19709701
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6616
    Ja leje kranowke. Jest wysmienita u nas. Bez przesady. To nie prom kosmiczny
  • Pomocny post
    #6 19710144
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    andrzej20001 napisał:
    Ja leje kranowke.
    Nie wiem jak u Was, ale ta moja jest strasznie twarda, ze sporą ilością żelaza. I mimo, że auto to nie prom kosmiczny, raczej nalałbym wody demineralizowanej. Tym bardziej, że to nie jest kosmiczny wydatek. Awaryjnie można pogotować wodę przez 10 minut, co pozwoli pozbyć się choć części składników mineralnych - to chyba lepszy pomysł od lania "surowej" kranówy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19710223
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6616
    Tak zgadza sie nie jest koszt i powinno sie lać i nie ma też wielkiej szkody jak wlejesz zwykłej.
  • #8 19710252
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Ocena: 74
    Sprawę uznaję za rozwiązaną oczywiście. Ja osobiście kilka dni temu badałem swoją wodę z kranu na twardość w innych sprawach i mam 7°dH.

Czyli można przyjąć że jeżeli chce rozrabiać sobie koncentrat płynu chłodniczego z wodą i chce użyć czegoś "lepszego" niż tego co jest w kranie to jak mam do wyboru z tańszych wód "technicznych" do wyboru wodę demineralizowaną i destylowaną to obojętnie co wybiorę, będzie dobrym wyborem.

Moje obiekcie podczas rozwiązywania w/w tematu:
    - Dystrybutorzy płynów chłodniczych i pochodnych tego tematu często wypisują, że gotowy płyn chłodniczy jest w 50%(prop. 1:1) z wody destylowanej, a drugi twierdzi że z demineralizowanej.
    - Podobny "błąd" znajduje się w informacji na temat występuje u dystrybutorów, którzy mają jakiś poradnik, który opisuje co zrobić np. w trasie gdy nam poziom spadł za nisko, a nie mamy dostępu do płynu chłodniczego, jeden napisze, że tylko woda demineralizowana, drugi - destylowana, a trzeci to lub to.

Co zrobię:
    Mam płyn G13 rozrobiony z wodą demineralizowaną, zostawię go i zgodnie ze specyfikacją po 5 latach go wymienię. Gdy będę wymieniał go rozrobię go tym razem z destylatem. Temat trochę jest nie jasny i wprowadzający w błąd. Tyle. Dzięki wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania wody demineralizowanej w połączeniu z koncentratem płynu chłodniczego w samochodach. Uczestnicy zgodzili się, że zarówno woda demineralizowana, jak i destylowana są odpowiednie do rozcieńczania koncentratu, a różnice między nimi są minimalne. Wiele osób zauważyło, że w sklepach często sprzedawana woda destylowana to w rzeczywistości woda demineralizowana. Użytkownicy podkreślili, że woda z kranu, zwłaszcza twarda, może być mniej korzystna, a lepszym wyborem jest użycie wody demineralizowanej lub destylowanej. Wskazano również na niejednoznaczność informacji od producentów płynów chłodniczych dotyczących składników używanych w gotowych produktach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA