logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286R

wheezym 25 Lis 2021 19:16 840 15
  • #1 19729396
    wheezym
    Poziom 3  
    Cześć, potrzebuję pomocy z wyborem optymalnego operatora i sprzętu do LTE na wsi. Moja lokalizacja - 54°09'18.7"N 19°31'58.4"E .

Testowałem z 2 operatorami do tej pory - Plus, Play. Planuję jeszcze zobaczyć jak będzie z Orange, chociaż przyjeżdzający goście mają ledwo 1 kreskę. Testy przeprowadzane w różnych miejscach (piętro, parter, dwór, również pod samym BTSem) przy użyciu telefonów i routera ZTE MF286R.

Testy robione w godzinach 18-21

Plus
    Wszystko telefonem
    Parter zewnątrz:
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_parte...rz_2_1.jpg (61.6 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_parte...atrz_1.jpg (60.21 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_parte...atrz_2.jpg (58.93 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_parte...rz_2_2.jpg (55.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pietro balkon
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_pietr...lkon_1.jpg (56.79 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_pietr...lkon_2.jpg (73.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pietro pokoj
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_pietr...okoj_1.jpg (60.36 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_pietr...okoj_2.jpg (76.53 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Pod BTSem w Przezmarku - BT44491
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_POD_B...EL_1_1.jpg (30.86 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_POD_B...EL_1_2.jpg (68.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_POD_B...EL_1_3.jpg (47.02 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Play - w mojej lokalizacji LTE łapałem tylko przez chwile, przez resztę czasu 3G HSPA+. Planuję zrobić jeszcze jeden test z wymuszeniem LTE, żeby chociaż zmierzyć prędkości. Wszystko telefonem. Tutaj obecnie mniej testów z uwagi na brak sygnału LTE na dłużej niż parę minut.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplay_3G_te..fon.jpg (74.95 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplay_3g_te...efon_2.jpg (47.96 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplay_LTE_t..fon.jpg (61.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Moje obserwacje do tej pory:

- W Plusie często down < up -> przeciążony BTS?
    - w mojej lokalizacji utrzymanie 2600Mhz Plusa na routerze podawym powyżej graniczyło z cudem. Agregacja pasm 1800 + 2600 nic nie dawała.
    - Robiłem próby z zewnętrzną anteną od znajomego X-CROSS 2x 22DBI 4G LTE 2x10m SMA i routerem, przykładowy test Plusa z mojej lokalizacji
    Wybór operatora i sprzętu LTE na wsi - doświadczenia z Plus, Play, ZTE MF286Rplus_180..2.png (32.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. - znowu down < up

- Play ID: ELB2001 - ten BTS na północ od mojej lokalizacji wg operatora jeszcze nie nadaje LTE, byłem pod samym BTSem i również nie mogłem złapać z niego LTE. Wygląda jednak całkiem obiecująco na przyszłość jak już go włączą (podobno miesiąc/dwa)

Co mogę jeszcze przetestować i w jaki sposób? Po wstępnych testach wydaje mi się, że Plus jest obecnie jedyną opcją, więc jaki sprzęt zmaksymalizowałby jakość odbieranego sygnału?

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny. :)
  • Pomocny post
    #2 19729473
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5736
    Stacja Wilkowo dla Play wygląda ze działa na 3g UMTS900, kwestią czasu jest uruchomienie jej na LTE, pewnie kilku pasm LTE, stacja ma radiolinię 1107Mb/s z BTS-a Elblag-Królewiecka 337, trzeba monitorować jej stan i pasma na niej.
    Pomysł z zapchanym BTS-em Plusa wątpliwy, abonament w Plusie jest bardzo drogi, stacja nawet w agregacji LTE2600+1800 działa słabo, nawet od BTS-em co nie dziwi bo w tym rejonie pozostali operatorzy dotad nie istnieli.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19729574
    wheezym
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Stacja Wilkowo dla Play wygląda ze działa na 3g UMTS900, kwestią czasu jest uruchomienie jej na LTE, pewnie kilku pasm LTE, stacja ma radiolinię 1107Mb/s z BTS-a Elblag-Królewiecka 337, trzeba monitorować jej stan i pasma na niej.
    Pomysł z zapchanym BTS-em Plusa wątpliwy, abonament w Plusie jest bardzo drogi, stacja nawet w agregacji LTE2600+1800 działa słabo, nawet od BTS-em co nie dziwi bo w tym rejonie pozostali operatorzy dotad nie istnieli.

Dzięki za opinię, będę się przyglądał tej stacji od Play.

Jak można w takim razie wytłumaczyć całkiem fajne wyniki upload, ale dramat download?

Do tego czasu - jakieś sugestie co do Plusa? Obecnie mam u nich wykupioną ofertę (moja główna lokalizacja to bliżej Gdańska), ale na początku Grudnia przenosiny właśnie w lokalizację podaną w pierwszym poście. Jest jakiś sens testować różne routery/anteny skoro pod samym BTSem na telefonie jest, krótko mówiąc - słabo? Może sam BTS zdegradował swoją wydajność i warto pogadać z operatorem? (tu czysta teoria, po prostu się zastanawiam co można zrobić)
  • Pomocny post
    #4 19729590
    matek451
    Poziom 43  
    Sam wytłumaczyłeś DL<< UL to dowód na przeciązenie tej stacji Plusa, ilość klientów jest za duża, w godzinach szczytu nadmiernie obciązają stację, ruch na DL jest z załozenia dużo większy niż na UL, nic z tym nie zrobisz. Póki co korzystaj z Plusha i 100GB za darmo na 15 dni, jedyny koszt to starter Plusha za 2-5 zł, promocja do końca roku, pakowanie się w abonament na 2 lata raczej bezsensowne, trzeba liczyć ze PLAY odpali tam LTE , pewnie na przeszkodzie sprawy proceduralne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19729595
    wheezym
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Sam wytłumaczyłeś DL<< UL to dowód na przeciązenie tej stacji Plusa, ilość klientów jest za duża, w godzinach szczytu nadmiernie obciązają stację, ruch na DL jest z załozenia dużo większy niż na UL, nic z tym nie zrobisz. Póki co korzystaj z Plusha i 100GB za darmo na 15 dni, jedyny koszt to starter Plusha za 2-5 zł, promocja do końca roku, pakowanie się w abonament na 2 lata raczej bezsensowne, trzeba liczyć ze PLAY odpali tam LTE , pewnie na przeszkodzie sprawy proceduralne.

Dobra, źle zrozumiałem Twoją pierwszą wypowiedź, mój błąd. Dzięki za sugestie :)
  • Pomocny post
    #6 19729626
    matek451
    Poziom 43  
    Póki co jak masz tego MF286r to pomęcz sie na pre-paidzie Plusha https://www.plushbezlimitu.pl/na-karte, starter za 5 zł ma 12GB na start , wazny jest 15 dni i na nim odpalasz te 100GB za darmo czyli masz 112 GB na 15 dni bez doładowywania. Jak masz numer w Plusie to karty rejestrujesz po kolei SMS-em, mozna tak do 20 sztuk. Ja kupuję takie startery w hurcie po 2 zł, i jak minie te 15 dni lub wcześniej zuzyję te112GB to rejestruję kolejny i odpalam na nim te 100GB. Dodatkowo w Play 100GB ZA DARMO DO 04.01.2022 , starter odNowa za 5 zł i promocja https://www.play.pl/kampanie/100gb/ ilość starterów dowolna, rejestracja on-line przez Play24 jak ma się juz zarejestrowany numer w Play, tez mozesz na wszelki wypadek się zaopatrzyć i testować ten BTS w poblizu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19741746
    wheezym
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Póki co jak masz tego MF286r to pomęcz sie na pre-paidzie Plusha https://www.plushbezlimitu.pl/na-karte, starter za 5 zł ma 12GB na start , wazny jest 15 dni i na nim odpalasz te 100GB za darmo czyli masz 112 GB na 15 dni bez doładowywania. Jak masz numer w Plusie to karty rejestrujesz po kolei SMS-em, mozna tak do 20 sztuk. Ja kupuję takie startery w hurcie po 2 zł, i jak minie te 15 dni lub wcześniej zuzyję te112GB to rejestruję kolejny i odpalam na nim te 100GB. Dodatkowo w Play 100GB ZA DARMO DO 04.01.2022 , starter odNowa za 5 zł i promocja https://www.play.pl/kampanie/100gb/ ilość starterów dowolna, rejestracja on-line przez Play24 jak ma się juz zarejestrowany numer w Play, tez mozesz na wszelki wypadek się zaopatrzyć i testować ten BTS w poblizu.

Hej, odkopuję temat i wracam do problemu. Internet działa po prostu słabo, 3/4 mbps rano, podobnie wieczorem. Przy wykorzystaniu anteny jest lepiej, ale dalej jest coś nie tak. Mianowicie, przeczesałem trochę forum i natknąłem się na opinie, że ten mój ZTE MF286R ma niestandardowe ustawienie anten przez co nawet jak ma podłączoną antenę zewnętrzną to próbuje agregować pasma używając antenę wewnętrzną. Potwierdza to w mojej ocenie agregacja pasm, która również nie działa za bardzo, wg producenta wspiera B3+B7, ale nigdy nie udało mi się uzyskać sumy transferów z tych dwóch pasm korzystając z anteny. Dodam, że bez anteny nie odbieram 2600 w ogóle. Z anteną - 2600 z ~90 RSRP.

ZTE działał dobrze w starej lokalizacji, gdzie BTS był dużo bliżej. Teraz - jest po prostu słabo.

Zrobiłem test z HUAWEI B525-23a od znajomego, podłączyłem antenę i tutaj zaskoczenie - agregacja działała - po 10mbps downloadu na każdym paśmie, przy agregacji powyżej 20mbps.

Stąd moje pytanie - jaki sprzęt byś polecił do agregacji pasm B3+B7 (a najlepiej jeszcze z B1+B3+B7 co by od razu mieć sprzęt na przyszłość i ewentualną przesiadkę na Play'a?). Sprzęt pewnie bym zamówił przez Internet i pierw przetestował czy będzie odczuwalna różnica - jak nie to zwrot.
  • #8 19741911
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    wheezym napisał:
    Mianowicie, przeczesałem trochę forum i natknąłem się na opinie, że ten mój ZTE MF286R ma niestandardowe ustawienie anten przez co nawet jak ma podłączoną antenę zewnętrzną to próbuje agregować pasma używając antenę wewnętrzną. Potwierdza to w mojej ocenie agregacja pasm, która również nie działa za bardzo, wg producenta wspiera B3+B7, ale nigdy nie udało mi się uzyskać sumy transferów z tych dwóch pasm korzystając z anteny. Dodam, że bez anteny nie odbieram 2600 w ogóle. Z anteną - 2600 z ~90 RSRP.

ZTE działał dobrze w starej lokalizacji, gdzie BTS był dużo bliżej. Teraz - jest po prostu słabo.

Zrobiłem test z HUAWEI B525-23a od znajomego, podłączyłem antenę i tutaj zaskoczenie - agregacja działała - po 10mbps downloadu na każdym paśmie, przy agregacji powyżej 20mbps.

Stąd moje pytanie - jaki sprzęt byś polecił do agregacji pasm B3+B7 (a najlepiej jeszcze z B1+B3+B7 co by od razu mieć sprzęt na przyszłość i ewentualną przesiadkę na Play'a?). Sprzęt pewnie bym zamówił przez Internet i pierw przetestował czy będzie odczuwalna różnica - jak nie to zwrot.
    A ja nie potwierdzam że jest tak kiepsko z tym ZTE, ja mam co prawda wersję 286D, który pozwala agregować B1+B3+B7, lecz agregacja pasm to nie jest prosta matematyka "2+2"-o tym jakie są prędkości decyduje QoS-BTS-a/obciążenie nadajnika (mam router umieszczony przy maszcie/w odlewanej alu-obudowie, także nie gadania że modem odbiera sygnał z anten wbudowanych), prędkości osiąga takie w godzinach szczytu https://www.speedtest.net/result/12353723907.png, w Łodzi korzystam z modemu cat.18 i takie prędkości mam po godzinie 22, mimo że matematycznie osiągnąłbym tyle a nawet więcej/lecz BTS obciążony i basta (w skrajnych przypadkach agregacja może nie wnosić nic-tu mają też wpływ parametry sygnału na modemie, -90dB tj. słabo, a jak nadajnik obciążony efekt jest żaden).
  • #9 19752481
    wheezym
    Poziom 3  
    jarek7714 napisał:
    wheezym napisał:
    Mianowicie, przeczesałem trochę forum i natknąłem się na opinie, że ten mój ZTE MF286R ma niestandardowe ustawienie anten przez co nawet jak ma podłączoną antenę zewnętrzną to próbuje agregować pasma używając antenę wewnętrzną. Potwierdza to w mojej ocenie agregacja pasm, która również nie działa za bardzo, wg producenta wspiera B3+B7, ale nigdy nie udało mi się uzyskać sumy transferów z tych dwóch pasm korzystając z anteny. Dodam, że bez anteny nie odbieram 2600 w ogóle. Z anteną - 2600 z ~90 RSRP.

A ja nie potwierdzam że jest tak kiepsko z tym ZTE, ja mam co prawda wersję 286D, który pozwala agregować B1+B3+B7, lecz agregacja pasm to nie jest prosta matematyka "2+2"-o tym jakie są prędkości decyduje QoS-BTS-a/obciążenie nadajnika (mam router umieszczony przy maszcie/w odlewanej alu-obudowie, także nie gadania że modem odbiera sygnał z anten wbudowanych), prędkości osiąga takie w godzinach szczytu https://www.speedtest.net/result/12353723907.png, w Łodzi korzystam z modemu cat.18 i takie prędkości mam po godzinie 22, mimo że matematycznie osiągnąłbym tyle a nawet więcej/lecz BTS obciążony i basta (w skrajnych przypadkach agregacja może nie wnosić nic-tu mają też wpływ parametry sygnału na modemie, -90dB tj. słabo, a jak nadajnik obciążony efekt jest żaden).

Dzięki za opinie. Może jestem zbiasowany, ale robiłem testy kilka dni, zawsze te same pory, huawei zawsze wyszedł lepiej niż ZTE. Może sam ZTE jest wadliwy/uszkodzony, ciężko stwierdzić.

Niemniej chciałbym spróbować z jeszcze jednym routerem, dlatego tu pytanie o ten model. Zawsze te 14 dni na zwrot jest, więc może wezmę drugi raz ten sam ZTE co by wykluczyć/potwierdzić przypadek z uszkodzonym ZTE. Po testach jednak raczej będę celował w inny model.
  • #10 19752759
    jarek7714
    Poziom 27  
    wheezym napisał:

Dzięki za opinie. Może jestem zbiasowany, ale robiłem testy kilka dni, zawsze te same pory, huawei zawsze wyszedł lepiej niż ZTE. Może sam ZTE jest wadliwy/uszkodzony, ciężko stwierdzić. Niemniej chciałbym spróbować z jeszcze jednym routerem, dlatego tu pytanie o ten model. Zawsze te 14 dni na zwrot jest, więc może wezmę drugi raz ten sam ZTE co by wykluczyć/potwierdzić przypadek z uszkodzonym ZTE. Po testach jednak raczej będę celował w inny model.
    Ok, zwracaj uwagę na wersję-musi to być 286d.
  • Pomocny post
    #11 19753242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19754558
    wheezym
    Poziom 3  
    _cheetah_ napisał:
    wheezym napisał:
    Mianowicie, przeczesałem trochę forum i natknąłem się na opinie, że ten mój ZTE MF286R ma niestandardowe ustawienie anten przez co nawet jak ma podłączoną antenę zewnętrzną to próbuje agregować pasma używając antenę wewnętrzną

Źle przeczytałeś. 286 na antenach zewnętrznych agreguje, tyle, że jest problem z MIMO. A jak nie ma MIMO albo jest bardzo niesymetryczne z uwagi na różnice w sygnałach z anten zewnętrznych oraz tej dodatkowej wewnętrznej (o ile ją używa w zestawie z zewnętrznymi), to robi się problem niskich prędkości. Dlatego, ten router nie specjalnie nadaje się do pracy na zewnętrznych, bo dowolny z normalnym układem anten zewnętrznych z MIMO może go rozłożyć na łopatki w ogólności.

To router do pracy w pobliżu masztu albo tam, gdzie sygnały dochodzące do anten wewnętrznych są na tyle dobre, aby korzystał efektywnie z agregacji i MIMO.

Pamiętaj:

1. Agregacje dowolnej ilości pasm można zrobić z jednej anteny (o odpowiednim zakresie częstotliwości)

2. MIMO2x2 na paśmie można zrobić WYŁĄCZNIE mając dwie anteny dla danego pasma. Dla MIMO4x4 trzeba mieć odpowiednio cztery anteny. Itd.

Dzięki za wytłumaczenie, czyli problem jest trochę innej natury. Według moich eksperymentów ma to jak najbardziej sens, dlatego ZTE dobrze się sprawował w poprzedniej lokalizacji, a tutaj jest kaszanka. Jaki router byś w takim razie polecił?
  • #13 19754734
    matek451
    Poziom 43  
    Zamierzasz inwestować w sprzet do LTE z Plusa? Pokazałeś speedtest pokazujacy przeciążony BTS, sa lokalizacje gdzie nawet LTE2600+1800 jest zapchane. Wystaw MF286 za okno i zrób wieczorem testy na pasmach LTE2600 i LTE1800, pokaż screeny z informacji o urzadzeniu i szczegółowe informacje, pasma wymusza się po zalogwaniu do panelu zarzadzania na 192.168.0.1
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19754772
    jarek7714
    Poziom 27  
    wheezym napisał:
    .
    Dzięki za wytłumaczenie, czyli problem jest trochę innej natury. Według moich eksperymentów ma to jak najbardziej sens, dlatego ZTE dobrze się sprawował w poprzedniej lokalizacji, a tutaj jest kaszanka. Jaki router byś w takim razie polecił?
    Ten router tak nie działa jak piszę @_cheetah_, jest bezkonkurencyjny obecnie-cena/możliwości. Chcesz inny to np. B818, który też ma swoje wady i kosztuje około 1000.
  • #15 19754806
    matek451
    Poziom 43  
    @cheetah oczywiście pisze prawdę i ma rację, wszystkie routery z serii MF286 czyli jeszcze MF286r i MF286d z podłaczonymi antenami zew. pracują zasadniczo w SISO1X1, załaczenie MIMO2X2 wymaga udziału wewnętrznej anteny głównej szerokopasmowej która nie posiada złacza zewnętrznego, w praktyce w twoich warunkach jest to niewykonalne, poziom sygnału na 2600MHz na antenie wewnetrznej będzie za niski.
    Informacje jak dzialaja zlacza anten zewnetrznych i jak wygladają anteny wewnetrzne w nim pochodzą od ZTE Polska i inżyniera który zajmował sie tymi routerami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19756358
    wheezym
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Zamierzasz inwestować w sprzet do LTE z Plusa? Pokazałeś speedtest pokazujacy przeciążony BTS, sa lokalizacje gdzie nawet LTE2600+1800 jest zapchane. Wystaw MF286 za okno i zrób wieczorem testy na pasmach LTE2600 i LTE1800, pokaż screeny z informacji o urzadzeniu i szczegółowe informacje, pasma wymusza się po zalogwaniu do panelu zarzadzania na 192.168.0.1

Chciałbym zainwestować w router na testy, które na razie ogarnie mi plusa na 1800 + 2600 przy wykorzystaniu zewnętrznej anteny/anten oraz gotowego do zagregowania 1800 + 2100 + 2600 od Playa, również na zewnętrznych antenach/anten. Jeżeli okaże się, że na 1800 i 2600 nowy router będzie lepszy niż ZTE którego mam, wykorzystując zew anteny, to sobie go zostawię i poczekam na Play. Jeżeli okaże się gorszy/taki sam jak ZTE - zwrócę i poczekam z zakupem nowego na moment kiedy Play uruchomi nadawanie ze swojego BTS'a.

ZTE wystawiony za okno w ogóle nie łapie LTE 2600 bez wykorzystania zewnętrznej anteny, przerzuca mnie na 3g jak wspomniano w pierwszym poście. Mogę, pewnie, przeprowadzić jeszcze jedne testy, tylko wrócę z delegacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalnego operatora i sprzętu LTE na wsi, testując Plus i Play, a także planując sprawdzić Orange. W lokalizacji 54°09'18.7"N 19°31'58.4"E, testy wykazały, że Plus często ma problemy z przeciążeniem BTS-a, co skutkuje niskimi prędkościami pobierania. Play oferuje sporadyczny dostęp do LTE, głównie 3G. Użytkownik korzysta z routera ZTE MF286R, który w nowej lokalizacji nie działa zadowalająco, a agregacja pasm nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W porównaniach z routerem HUAWEI B525-23a, ten ostatni osiąga lepsze wyniki. Dyskusja dotyczy również problemów z MIMO i efektywnością anten zewnętrznych. Użytkownik planuje dalsze testy oraz rozważa zakup nowego routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA