logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prośba o pomoc w doborze sprzętu, dostawcy internetu LTE i ustawień.

ostroglaz 09 Mar 2023 18:03 567 9
REKLAMA
  • #1 20477816
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Cześć wszystkim!

Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie miał czas, aby mi pomóc. Ostatnio przetestowałem aplikację NetMonster i przeprowadziłem testy prędkości na 4 operatorach (wszystko na zewnątrz) i chcę teraz przygotować konfigurację dla internetu mobilnego.

Posiadam router Huawei B593 i chciałbym się dowiedzieć, czy będzie on odpowiedni do stworzenia takiego zestawu, czy muszę kupić nowy router. Co więcej, potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniej anteny do router'a.

Poniżej załączam zrzuty z aplikacji NetMonster i wyniki moich testów prędkości.

Orange:
    Prośba o pomoc w doborze sprzętu, dostawcy internetu LTE i ustawień. Prośba o pomoc w doborze sprzętu, dostawcy internetu LTE i ustawień.

T-Mobile:
    Prośba o pomoc w doborze sprzętu, dostawcy internetu LTE i ustawień. Prośba o pomoc w doborze sprzętu, dostawcy internetu LTE i ustawień.

Play:

Plus:

Obecnie posiadam internet z jedynej dostępnej opcji tj. radiówka 30/10 Mbs, ale coraz częściej pojawiają się z nią problemy i chciałbym też spróbować skorzystać z opcji internetu mobilnego. Być może uda się też ograniczyć nieco koszty internetu, poprzez wykorzystanie prepaidów w różnych konfiguracjach (wymieniać karty, nawet na różnych operatorów) - nie chciałbym korzystać z abonamentu.

Moja okolica to Konstantynów Łódzki rejon Ignacewa.

Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20478381
    razec11
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Pomiary, które przeprowadziłeś jednoznacznie wskazują na PLUS. Nie ma nad czym dywagować.
    Jeśli chcesz internet mobilny, to wybrany operator i tak wciśnie ci router, czy chcesz czy nie.
    Ja jak decydowałem się na internet mobilny poszedłem do operatora i mieli tam jakiś abonament próbny na kilka dni w celu sprawdzenia czy usługa działa czy nie tak jak sobie tego życzysz.
    Idź do PLUS-a i zapytaj czy mają taką usługę sprawdzającą, z tego co pamiętam to kosztuje niewiele (ja co prawda załatwiałem to w T-Mobile), weź modem podłącz i będziesz wiedział.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20478461
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5806
    Niewatpliwie odkrywcze, no i z tym Plusem to wcale nie takie oczywiste, speedtest o 17 to jeszcze nie wszystko, wykonałeś analizę wyników dla kolegi? A do niego mam pytanie czy to aby Ignacew bo mam watpliwości, jestem z ŁODZI, zajmuję się mobilnym zawodowo , znam doskonale lokalizacje w tej okolicy i nie tylko i cos mi z tymi testami nie halo, no i test T-mobile został wykonany na karcie która nie ma dostepu do LTE, u tego operatora często tak jest ze starszymi taryfami.Oczywiście kazdy operator po podpisaniu umowy daje klientowi 14 lub 30 dni na jego przetestowanie. Ale trudno aby brać 4 umowy i z 3 zrezygnować.
    Oczywiscie B593 do elektrosmieci, Plus korzysta z agregacji LTE2600+1800+900 w Konstantynowie ma 5g2600, pozostała 3 operatorów z agregacji 4 pasm LTE2600+2100+1800+800, Orange i T-mobile maja tez 5G2100 w ramach DSS z LTE2100 na kominie Konstilany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20478472
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedź. Też wydaje mi się, że Plus będzie najlepiej działał, ale co do zasady nie chcę korzystać z żadnej oferty abonamentowej. Opierać się chcę na internecie z ofert na kartę prepaid. Zatem kwestia skorzystania z oferowanego przez operatora zestawu odpada. Ponadto te zestawy narzucają z góry i niekoniecznie musi to być najlepsze rozwiązanie w moim przypadku. Na tę chwilę mam jeszcze radiówkę, ale docelowo chciałbym przejść na mobilny, przynajmniej do momentu podłączenia "mitycznego" światłowodu z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa realizowanego na moim obszarze przez Toya. Dlatego też zwróciłem się do Kolegów o wsparcie w tym temacie. Dodatkowo nie jest powiedziane, że zawsze będę korzystał z kart PLUSa. Karty mogą się zmieniać w zależności od aktualnej oferty operatorów.

Jak wspomniałem posiadam już jakiś stary router B593 i z ciekawości zapytałem czy byłby sens wykorzystać go w tym podłączeniu. Zdaję sobie jednak sprawę, że to jest staroć, który może już niekoniecznie jest w stanie sprostać obecnym wymaganiom łącz LTE i być może wskazanym byłoby użycie czegoś zupełnie innego.
    Anteny zewnętrznej nie posiadam żadnej.

==== Edyta
    Nie zauważyłem drugiej odpowiedzi.

Co do lokalizacji, to tak, jest to Ignacew. Do znanego poprawczaka mam dosłownie rzut kamieniem.
    T-Mobile faktycznie jest na starczej taryfie (nie jest to GO!, a chyba jakieś 7GB na 7 dni, ale nie wiem jak się nazywa).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20478522
    matek451
    Poziom 43  
    W tych testach zastanawia ten Plus z Porszewic na LTE1800+2600, to ponad 6 km ale Porszewice maja sektor w twoim kierunku i duży tilt anten, BTS w KANSAS ma tez sektor na Żabiczki ale pracuje z mniejsza mocą i mniejszym tiltem anten więc w Ignacewie jest juz problem z zasiegiem z niego. Na dziś do Plusa wystarczy router z agregacją 2 pasm LTE QAM256 i antena zew. kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha, do tego starter PLUSHA za 5 zł i 200GB na nim za darmo na 15 dni, alternatywa to Orange i 100GB za darmo na m-c , koszt 5 zł za starter plus 5 zł doładowanie, T-mobile i 555GB/m-c za 17,5 zł lub Play 216GB/M-C za 15 zł. Koszt routera z 2 CC CA QAM256 300-400 ZŁ, taki z 3 CC CA QAM256 około 500zł no i na antenę 200 zł. Sprzęt do 5G to już inna pólka cenowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20478585
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Dzięki za informacje - samo mięso ;)

Mnie też to trochę zaskoczyło, ponieważ najbliższy w Kanzasie jest BTS Plus i to niecałe 4 km ode mnie.

Powiedz mi jeszcze, czy wskazane przez Ciebie rozwiązanie sprzętowe będzie również w miarę uniwersalne pod pozostałych operatorów (rozumiem, że ciężko mówić o t-mobile - test wykonałem na złej taryfie)?

5G na chwilę obecną przy moich założeniach korzystania z ofert na kartę i wyciskaniu możliwie jak najwięcej pakietów danych po jak najniższych cenach wydaje się średnio opłacalnym rozwiązaniem. Przy okazji dzięki również za tipy z promocyjnymi pakietami - o t-mobile (jak zakładam konkretniej chodzi o Heyah) nie wiedziałem. A plus to zdaje się jeszcze 200GB na 30 dni oferuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20478622
    matek451
    Poziom 43  
    Ja bzdur nigdy nie wypisuję, u mnie zawsze sa konkrety w kazdym calu, oferty mam w małym palcu, stacje bazowe w kolejnym a sprzęt do kompletu, no i ja zawsze polecam to co sam mam u siebie i przetestowałem czyli praktycznie wszystko co jest warte uwagi. B535-333 do Plusa ale tez pozostałych, agreguje 2 pasma LTE, wspólpracuje z aplikacjami do zarzadzania pasmami na HiLink, ewentualnie B628-350 ten z kolei 3 pasma w QAM256 i też działa z aplikacjami do wymuszania pasm. Do Play, ORANGE, T-mobile na LTE2600+2100+1800 lub LTE2100+1800+800. Routery z 4 CC CA QAM256 to juz drozsze ale dla ciebie raczej zbędne.Plus na Plushu 200GB na 15 dni a jak nam-c to trzeba doładować, nie opłaca się. Ja kupuję startery po 2,5- 3 zł w hurcie, tak samo jak i odNowa po 3 zł, odpalam po kilka w m-cu. A Heyah za 17,5 zł to wersja dla UA , starter limitowany. Takie kombinacje pozwalaja mieć TB danych za niewielka kasę bez cyrografu na abonament. No i znam twoje rejony, mam znajomych w Mirosławcu, Babicach, Kazimierzu no i często robotę w tych okolicach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20478660
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Jeszcze raz wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś.

A okolica u mnie faktycznie tak, że roboty możesz mieć od groma, chociaż powoli wchodzi już Toya, ale to bardzo powoli.

Pozdrawiam.
  • #9 20478671
    matek451
    Poziom 43  
    U mnie Toya to m 3 lata opóźnienia na dziś, przewidywana data oddania światełka to za 7 m-cy a i tak nic się nie dzieje, ale jak ma się tak jak ja po 200-300Mb/s na mobilnym i na pre-pidach za psie pieniadze to czekanie nie boli. Ja dodatkowo pobieram czasami nawet po 200GB w nocy 0-9 na karcie Play, m-cznie wychodzi 2-3TB bo pliki UHD ważą, kosztuje mnie to około 7 zł/m-v na innym pre-paidzie z Play. Takze nigdy na mobilnym nie doswiadczyłem czym jest jakiś śmieszny limit.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20592754
    ostroglaz
    Poziom 4  
    Sprzęt zakupiony, internet podłączony. Okazuje się, że najlepiej sprawuje się Orange (Wrząca), bo chociaż Plus piki ma wyższe w godzinach małego oblężenia nadajnika, to mocno spada w godzinach szczytu (19-22) i stabilniejsze łącze ma Orange (50-80/25-35 Mbs). Antena z dachu doprowadzona do routera (B535-333) 10m kablem, ustawiona agregacja 1800+2600 MHz (zarówno na Plus jak i Orange - przy zmianie kart zmieniam kierunek ustawienia anteny) i wszystko działa bardzo ładnie.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w doborze sprzętu do internetu mobilnego, testując prędkości na czterech operatorach: Plus, T-Mobile, Orange i Play. Posiada router Huawei B593, ale zastanawiał się, czy jest on odpowiedni do jego potrzeb. Otrzymał sugestie, że Plus może być najlepszym wyborem, jednak podkreślono, że router B593 jest przestarzały. Rekomendowano zakup nowego routera, takiego jak B535-333 lub B628-350, które obsługują agregację pasm LTE. Użytkownik zdecydował się na antenę zewnętrzną i testował różne oferty prepaid. Ostatecznie stwierdził, że Orange zapewnia stabilniejsze połączenie, mimo że Plus miał lepsze wyniki w godzinach mniejszego obciążenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA