logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens SN64M030EU/52 - Spalony element (cewka?) w module sterującym EPG60613 -

pmatysiewicz 06 Gru 2021 19:47 873 19
REKLAMA
  • #1 19748520
    pmatysiewicz
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    W zmywarce Siemens SN64M030EU/52 zaśmierdziało i padła. Naocznie zidentyfikowałem opalenie w okolicy podwójnej cewki (transformator?) odczytałem z boku 122x. Od spodu żadnych widocznych nadpaleń, uszkodzeń. Czy ktoś jest w stanie to naprawić, wymienić elementy (sprawdzić?). Szczegółowe zdjęcia w załączeniu.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19748654
    barton21
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Witam. Wylutuj ten dławik i sprawdź czy nie ma przebicia na nim lub zwarcia. Po za tym musisz wykonać pomiary czy nie ma zwarć w tej części płytki na którymś elemencie. Sprawdź tą diodę co jest koło tego dławika w okopconym miejscu czy nie ma przebicia na niej i czy jest sprawna.
  • Pomocny post
    #3 19749774
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Bez niego (zastąpić zworami) też będzie działać. Uprzednio diagnostyka czy nie ma zwarcia, bardzo możliwe, że upalił się drut tuż przy wyprowadzeniu karkasu - zdarza się :-)
  • Pomocny post
    #4 19750402
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    To układ zabezpieczenia zasilania w postaci filtra LC zastapienie zworkami dorazne Kiedy doszlo do bum czwartek lub piatek w ubieglym tygodniu.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500
  • REKLAMA
  • #5 19750476
    pmatysiewicz
    Poziom 4  
    Dziękuję za odzew.
    W sobotę jeszcze działała. W niedzielę okazało się że nie odpowiada.
    Próbowałem wylutować ale nie mam wprawy (lutownica, odsysacz) - nie drgnie. Wklejone?
    Po przyjrzeniu się, wydaje mi się że jest to lut w powietrzu - nowe lepsze zdęcia poniżej - strony upalonej i nie upalonej.
    Jakby wytopił się lut... ale jeszcze przewodzi - może sadza?
    Sprawdziłem omomierzem dławik (bez wymontowania): wprost - 0ohm; w poprzek - brak zwarcia.
    Dioda - przewodzi w jednym kierunku (nie dowód).
    Czyli mam zmostkować 'w poziomie' patrząc na pierwsze zdjęcie w wątku - spalony-spalony; nie spalony - nie spalony?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19750585
    rstlen29

Poziom 22  
    To sa dwie osobne cewki na jednym rdzeniu
    Po ich wyjeciu bedzie widac gdzie jest Wej 1-2 i Wyj 3-4 ale po stronie druku jeśli jest jednostronny.
    Naprawa na kilka godzin trzeba bedzie coś wstawić skoro zabezpieczenie zadziałało.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
  • #7 19750600
    psooya
    Poziom 38  
    Mógł puścić lut miedzy uzwojeniem a pinem karkasu. Dwie cewki maja mieć dwa przejscia na uzwojeniach. Brak na którymś spowoduje brak zasilania mostka prostowniczego. Wylut tylko z dużym dołożeniem cyny z olowiem bo to rohs wiec przyjemnie nie bedzie. Do tego dobra kolba, topnik i plecionka. Bez takiego fultra bedzie rownie do rze działać kolejne 100 lat.
  • Pomocny post
    #8 19750706
    rstlen29

Poziom 22  
    Z pewnościa na sieci zasilania gdzie strzela zabezpieczenie do następnego bum które może być ostatnie A to wlaśnie cewka dlawików filtru zabezpiecza przed nad napięciowym Voltem który jest do 275V i czemu strzelil np. lut na takim grubym drucie?
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
  • #9 19751041
    psooya
    Poziom 38  
    Cewka nic nie zabezpiecza, jest to filtr zakłuceń współbieżnych tzn common mode. Nie PFC więc może działać bez tego. Czasem sie zdarza uszkodzenie w takim miejscu. Nawet ostatni film Daniela Rakowieckiego gdzie naprawial jakieś głośniki komputerowe z uszkodzonym dlawikiem CM.
  • REKLAMA
  • #10 19751062
    pmatysiewicz
    Poziom 4  
    Znalazłem jeszcze jedno - nie wiem czy to ma wpływ - w tym miejscu "nic nie ma".
    Może przebicie poszło?
    Na środku na dole ogólnego zdjęcia.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #11 19751075
    psooya
    Poziom 38  
    Chyba grubo tam strzelilo. Może nie być co naprawiać. Po burzy to jest? Trzeba by cos wylutować, pomierzyć i wtedy może bedzie cos wiadomo. Nie padł jakis element wykonawczy w zmywarce i zrobil zwarcie?
  • #13 19751103
    pmatysiewicz
    Poziom 4  
    Burzy nie było.
    Inne elementy - nie wiem.
    Czuję że sam nie podołam (uda mi sie to wymienic cos wyjdzie w pozostałych elementach) .... a zmywarka jest potrzebna (presja narasta).
    Szanse na naprawę w sensownym terminie mijają.

Opcją jest wymiana zmywarki potem opcje:
    - sprzedaż na części
    - próba naprawy w garażu potem opcje:
    -- sprzedaż po naprawie
    -- zakonserwowanie i czekanie aż nowa się popsuje?
    Ktoś jest zainteresowany?

W lutym bedzie miała 10 lat.
  • #14 19756010
    psooya
    Poziom 38  
    Ktoś pomoże w identyfikacji transila ze zdjęcia numer 2 w pierwszym poście:
    DU
    47
    B
    Obudowa SMA / DO-214AC.
    Przeszukałem już różnych producentów i jak Vishay ma oznaczenia 2 literowe tak DU nie występuje a logo z tej diody nie jest mi znane.
    Dodatkowe uszkodzenia to przepalona ścieżka bezpiecznikowa pod kondensatorem z postu # 10
  • Pomocny post
    #16 19756840
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    pmatysiewicz napisał:
    Czuję że sam nie podołam

Skoro tak i jesteś z Warszawy to skontaktuj się z kolegą Piotrem( :arrow: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany) też z Warszawy dopóki jeszcze moduł nie został całkowicie zmasakrowany niefachową naprawą.
  • Pomocny post
    #17 19758002
    psooya
    Poziom 38  
    Moduł już naprawiony :-)
    Wstawiony nowy BC817-25, Dz 12V, P6KE200A, UF4007, nowe X2 220nF i jakieś tam pierdoły typu 470µF Rubycon ZLH itp.
    Pochwała od moderatora TONI_2003:

Poniżej link do przeprowadzonej naprawy :idea:

• #18 19760972
    pmatysiewicz
    Poziom 4  
    Rewelacja.
    @psooya - "Sąsiad z Krakowa" przysłał naprawiony moduł.
    Podłączyłem - furczy buczy - działa!!!
    Wielkie podziękowania dla wszystkich a największe dla @psooya który dokonał tego wyczynu.
    Jak inaczej nazwać opcję wywalenia całkiem sprawnej zmywarki vs naprawa.
    Oryginalny moduł w BSH to 800zł - zważywszy na 10 lat zmywarki i brak pewności że jakiś czujnik za 400zł nie padnie za pół roku ...
    Rozważę jedynie wymianę uszczelek.
    Przyroda na pewno skorzystała.
    Jeszcze raz dziękuję.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ... Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Edit: Szybko się powstrzymałem od zmasakrowania modułu lutownicą.
  • #19 19769986
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 292
    To standardowa naprawa. Gorzej jak przetwornica działa a moduł jest martwy.
  • #20 19770025
    pmatysiewicz
    Poziom 4  
    W ramach zamknięcia tematu filmik autorstwa @psooya z naprawy tej płyty. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Dziękuję całemu forum za pomoc.

Dodano po 3 [minuty]:

Jw. @psooya naprawił. Instrukcja w poście powyżej

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Siemens SN64M030EU/52 wystąpił problem z uszkodzeniem modułu sterującego EPG60613, objawiający się zapachem spalenizny i brakiem reakcji urządzenia. Użytkownik zidentyfikował opalenie w okolicy podwójnej cewki. Uczestnicy dyskusji sugerowali wylutowanie dławika, sprawdzenie diody oraz pomiary w celu wykrycia zwarć. Wskazano, że cewka może nie być niezbędna do działania urządzenia, a jej usunięcie może być tymczasowym rozwiązaniem. Po wymianie uszkodzonych elementów, takich jak BC817-25, kondensatory i inne komponenty, moduł został naprawiony, a zmywarka wróciła do działania. Użytkownik podziękował za pomoc i wskazał na możliwość dalszej konserwacji urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA