logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stabilnego internetu domowego w Radom - testy NetMonster, BTS, T-Mobile, router B535

asradomiak2008 08 Gru 2021 10:07 495 4
REKLAMA
  • #1 19751150
    asradomiak2008
    Poziom 4  
    Witam, potrzebuje pomocy w wyborze internetu do domu, czytając forum przygotowałem screeny z aplikacji NetMonster i speed testy robione o godzinie 20:00 z telefonu na balkonie pokoju w którym będzie stał router, z balkonu widać BTS Radom, ul. Kielecka 16/24. Przez ostatnie 14dni testowałem inetrnet mobilny od T-Mobile w ofercie bez limitu danych i prędkości do 90MB/s z routerem B535 (tu mój błąd przy wyborze zamiast MC801A), na którym wyciskałem prędkości od 30MB/s do 60MB/s w zależności od pory dnia, obciążenia BTSu i agregacji różnych pasm, mocno natomiast przeszkadzał mi skaczący ping. Z internetu w domu korzystka kilka osób jednocześnie dlatego potrzebuję przede wszystkim stabilnego łącza bez limitu danych ( lub z dużym limitem) i w miarę szybkiego łącza (wszystko powyżej 50MB/s mnie zadowoli).

Moja lokalizacja: Radom, ul. Potworowska 3

PLAY
    Wybór stabilnego internetu domowego w Radom - testy NetMonster, BTS, T-Mobile, router B535 Wybór stabilnego internetu domowego w Radom - testy NetMonster, BTS, T-Mobile, router B535

ORANGE
    Wybór stabilnego internetu domowego w Radom - testy NetMonster, BTS, T-Mobile, router B535 Wybór stabilnego internetu domowego w Radom - testy NetMonster, BTS, T-Mobile, router B535

T-MOBILE
  • REKLAMA
  • #2 19752647
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Play z RON Wacyn jest zapchany na maksa, trzeba by sprawdzić jak działa ten BTS na kominie przy Kieleckiej 16/24. Orange i T-mobile chodza tez nie za bardzo z BTS-a który masz pod nosem, zrób testy ale z telefonem na zewnatrz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19752994
    asradomiak2008
    Poziom 4  
    Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. Testy były robione na zewnątrz na balkonie. Wczoraj podjechałem pod sam BTS o godz 20:30 PLAY na kominie przy Kieleckiej 16/24 wyniki podobne do tych które łapałem z domowego balkonu z RON Wacyn, natomiast T-Mobile wielkie zaskoczenie około 120-130 MB/s downloadu pokazał speed test. PLAY 7:00 z domu z RON Wacyn download w granicach 60MB/s ale wieczorami katastrofa. I teraz sam zgłupiałem szczerze mówiąc. Mogę przeznaczyć do 120zł miesięcznie na abonament z urządzeniem, oferta T-Mobile w mojej lokalizacji przechodzi tylko w opcji bez limitu danych z anteną zewnętrzną do 90MB/s i MF258K. Cena 110zł/msc. W Orange sprzętu nie ma żadnego sensownego z tego co patrzyłem czyli karta z limitem 500GB za 60zł/msc, ale jestem zrażony do tego dostawcy. Zostaję PLUS 100zł/msc karta z limitem 500GB + raty za sprzęt (5G CPE Pro 2/5G CPE T1a/MC801A) ale wtedy nie zmieszczę się w budżecie chociaż gdyby prędkości robiły wrażenie, mógłbym przemyśleć temat i I PLAY NETBOX 500GB z MF-258K za 90zł/msc lub MC7010 za 120zł/msc.
  • REKLAMA
  • #4 19753104
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Próbowałeś złozyć zamówienie on-line w T-mobile, bo teraz do 90Mb/s jest za 70 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19753123
    asradomiak2008
    Poziom 4  
    Na mój adres nie przechodzi w tej opcji, na moją lokalizację proponują mi tylko ofertę z anteną zewnętrzną:

"Dzień dobry,

Informuje, że nie mamy możliwości realizacji zamówienia z wybraną ofertą internetu bez limitu.
    Podany adres nie spełnia warunków sieciowych (zbyt słabe pokrycie zasięgu).
    Z tego powodu zamówienie zostało anulowane."

Natomiast zamówiłem usługę na adres spod samego BTSu Kielecka 16/24 bodajże na ul Drewnianą 17 i w domu na B535 miałem około 50MB/s downloadu bez anteny zewnętrznej, zwrot poszedł po 14 dniach do T-Mobile - bałem się, że wyłapią że jestem około 500m od granicy tzw "strefy domowej" i zostanę na 2 lata z lejkiem 512Kb/s. Poza tym na B535 jak zaznaczyłeś mi w innym temacie nie wycisnąłbym maxa ze stacji NetWorks.
REKLAMA