logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat PV do zgłoszenia dla Tauron Proszę o sprawdzenie poprawności.

Reca15 27 Gru 2021 23:56 30258 94
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić schemat przyłączenia mikroinstalacji PV do zgłoszenia w Tauronie, żeby został zaakceptowany?

Tauron odrzucił projekt przez nieprawidłową symbolikę na schemacie, a po poprawieniu oznaczeń dokument został przyjęty [#19841271][#19903244] Po stronie DC warto dodać rozłącznik izolacyjny; bezpieczniki topikowe są zbędne przy jednym stringu i mają sens dopiero przy więcej niż dwóch stringach równoległych [#19831747][#19831783] Po stronie AC w wątku uznano, że RCD 40 A / 30 mA lepiej zastąpić 100 mA, bo taka wartość została wskazana jako wystarczająca [#19785901][#19786199] Jeśli falownik nie figuruje na liście PTPiREE, Tauron może zażądać certyfikatu zgodności z NC RfG lub PN-EN 50549-1/-2, bo sama deklaracja nie wystarcza [#19792825][#19796810] Dla instalacji 1-fazowej zapis 3×6 mm² jest normalny, a większy przekrój przewodu nie jest problemem [#19906551][#19907640]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19785542
    Reca15
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.

W sumie nie ma co tu dużo opisywać. Proszę kolegów obeznanych w temacie o sprawdzenie prawidłowości schematu do zgłoszenie dla Tauronu instalacji pv. Zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, instalacja jednofazowa, Inwerter 3kw. 12 paneli po 260W. O ile radze sobie z elektryką w domu to ze schematami nie czuje się pewnie. Całość robiona w Panint.

Mile widziane uwagi kolegów. Dziekuje

• REKLAMA
  • #2 19785564
    PTNW
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,

Może nie na temat ale jaka jest skuteczność zadziałania wyłącznika RCD w takim układzie jak na schemacie ?
  • REKLAMA
  • #3 19785604
    Reca15
    Poziom 4  
    Pozwolę sobie powiedzieć, choć mogę się tu bardzo mylić, że chyba taka sam skuteczność jak w większości instalacji. Zaraz za licznikiem mamy w rozdzielnicach RCD a potem pod nimi zwykłe nadprądówki. W przypadku większej awarii zadziała nadprądówka. Natomiast w chwili np zawilgocenia układu tu bardziej sprawdzić się RCD. Tak czy owak moją odpowiedz należy traktować bardziej luźno. Nie chcę tu wprowadzać w błąd i niech na ten temat wypowiedzą się i uzasadnią osoby z bogatszym doświadczeniem technicznym. Takie jest tylko moje spostrzeżenie być może mylne.
  • #4 19785672
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    W instrukcji mojego falownika stoi, że jak chcesz RCD to minimum 300mA.
  • #5 19785757
    lary504
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Do zgłoszenia do Tauronu nie potrzeba schematów. Tylko oświadczenie instalatora jak zgłaszasz przez stronę.
  • REKLAMA
  • #6 19785889
    Reca15
    Poziom 4  
    Witam

We wniosku dla Tauron jest informacja, że do zgłoszenia należy dołączyć schemat sposobu podłączenia mikroinstalacji. Dlatego ów taki schemat zrobiłem jedynie minie mam pewności dco do jego poprawności. Co do oświadczenia instalatora to ów takie na zgłoszeniu posiadam tyle, że nie ma on uprawnień do PV.

W miejscu " informuje, że posiadam uprawnienia do wykonywania mikroinstalacji " zaznaczył ,że ma ważne świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do zajmowania się eksploatacją urządzeń i instalacji sieci.

Co do RCD 40A 0,03 - w instrukcji inwertera jest tylko info o zaleceniu zastosowania RCD. Jednak brak podania jego zalecanych parametrów. Wiec zastosowałem ów taki który był wolny w rozdzielnicy Pod ten RCD jest tylko jeden wyłącznik nadmiarowo-pradowy 16A miało być pod oświetlenie budynku ale ostatecznie zrezygnowałem wiec wykorzystane zostało do podłączania inwertera.

Czy koledzy uważają, ze RCD 40A 0,03 jest nieprawidłowy i należy podmienić go na inną wartość?
    Dziekuje za dotychczasowe uwagi.
  • #8 19786199
    Reca15
    Poziom 4  
    Dziekuje za sugestie.
    Mimo że schemat nie jest wymagany to już poprawiłem na nim na 100mA. Dodatkowo już zakupiłem nowy RDC i za moment będę go podmieniał.
  • #9 19786968
    ksysju
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam

Od pewnego czasu zgłaszając mikroinstalacje online w Tauronie nie jest wymagany schemat instalacji. A jak inwenter jest z podanej listy, to tylko oświadczenie instalatora jest załącznikiem.
  • REKLAMA
  • #10 19787464
    Reca15
    Poziom 4  
    Zonk inwerter nie figuruje na tej liście bo to ORVALDI Solar Infini 3kW PLUS.
  • #11 19788138
    Reca15
    Poziom 4  
    Inwertera brak na dedykowanej liście Tauron a jedynie co posiadam to taki papierek do inwertera. Jest co prawda pieczęć ale zobaczymy czy będą coś jeszcze potrzebować.

• #12 19788516
    ksysju
    Poziom 15  
    Certyfikat RfG jest ważny czyli norma EN 50549-1.
  • #13 19788645
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1454
    lary504 napisał:
    Do zgłoszenia do Tauronu nie potrzeba schematów. Tylko oświadczenie instalatora jak zgłaszasz przez stronę.

Dokładnie :) mam pytanie tak przy okazji, Tauron w umowie prosumenckiej pisze że na pierwsze wprowadzenie energii do sieci trzeba wysłać zgłoszenie pisemne do nich, wiek ktoś coś więcej, bo nie widziałem nigdzie takiego formularza a co czytałem wątki o PV to nikt o tym nie wspominał, to wymóg czy radosna twórczość tauronu.
  • #14 19788673
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Janusz_kk napisał:
    Tauron w umowie prosumenckiej pisze że na pierwsze wprowadzenie energii do sieci trzeba wysłać zgłoszenie pisemne do nich, wiek ktoś coś więcej,

Dotychczas było tak że po montażu licznika dwukierunkowego z automatu można było uruchomić instalację PV, (tak twierdził monter licznika) i wprowadzać energię do sieci, chyba że to zmienili.

Janusz_kk napisał:
    to wymóg czy radosna twórczość tauronu.

Chyba to drugie.

Dodano po 8 [minuty]:

Faktycznie, teraz przeczytałem aneks do umowy i rzeczywiście jest punkt o tym mówiący, ale jest to chyba martwy zapis bo jak dotąd nikt się z Tauronu nie upomniał się o takie oświadczenie.
  • #15 19788970
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1454
    Ok, dzięki za info.
  • #16 19792825
    Reca15
    Poziom 4  
    A jednak nie tak prosto wyszło, że jest brak oto treść Szanowni Państwo,
    otrzymaliśmy od Państwa zgłoszenie o przyłączenie mikroinstalacji do sieci, niestety jest ono
    niekompletne/nieprawidłowo wypełnione.
    Czego brakuje w zgłoszeniu
    Prosimy, żeby Państwo uzupełnili zgłoszenie o następujące dokumenty/informacje:
    Informujemy , że zgłoszonego inwertera nie ma na liście inwerterów PTPiREE .Należy przedstawić
    certyfikat docelowy bądź też certyfikat przejściowy na zgodność z NC RfG lub 50549:1/2-2019 z
    oświadczeniem .
    W okresie od 1 sierpnia 2021 r. do 30 kwietnia 2022 r. w miejsce certyfikatów potwierdzających
    spełnienie wymogów kodeksu NC RfG oraz Wymogów ogólnego stosowania wynikających z
    Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci
    dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG), wystawianych
    na podstawie programu certyfikacji zgodnego z dokumentem Warunki i procedury wykorzystania
    certyfikatów w procesie przyłączania modułów wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych,
    możliwość stosowania:
    ? certyfikatów na zgodność z wymogami kodeksu NC RfG
    lub
    ? certyfikatów na zgodność z normą PN ?EN 50549-1 i/lub PN ?EN 50549-2
    wyłącznie wraz z dokumentem potwierdzającym, zgodnie z zawartą umową z jednostką certyfikującą,
    przystąpienie do procesu uzyskania certyfikatu potwierdzającego spełnienie wymogów kodeksu NC
    RfG oraz Wymogami ogólnego stosowania wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia
    14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia
    jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG), na podstawie programu certyfikacji zgodnego z
    dokumentem Warunki i procedury wykorzystania certyfikatów w procesie przyłączania modułów
    wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych.
    Rozpatrzymy Państwa zgłoszenie dopiero, gdy ponownie dostarczą nam Państwo poprawnie
    wypełnione zgłoszenie, uzupełnione o brakujące dokumenty/informacje.
  • #17 19796810
    Reca15
    Poziom 4  

Witam i ponownie odpicie od Tauron

"Informujemy , że na stronie internetowej PTPiREE znajduje się wykaz certyfikowanych urządzeń ,
    które można stosować . Jeżeli nie ma danego urządzenia w tym wykazie to należy przesłać do nas
    certyfikat ( nie deklarację zgodności )"

Wynika z tego że ów papier nie ma żadnego już znaczenia.
  • #18 19797082
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    To jest tylko deklaracja, więc producent może sobie napisać co chce. Dlatego akceptują tylko certyfikat.
  • #19 19797105
    Reca15
    Poziom 4  
    Ale na tej deklaracji wcześniej można było podłączyć normalnie urządzenie a teraz widać stawiają wielki problem. Problem w tym że to jedyny dokument.
  • #20 19797131
    Krek15
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Wiesz co jest najciekawsze w tym wszystkim. A no to że ty nigdy nie podłączysz tego urządzenia nie masz na to żadnych szans. I różni nas to ze to samo urządzenie ten sam model ten sam typ urządzenia u mnie działa w systemie Tauron a u ciebie nigdy to się nie stanie. A jeszcze lepsze to że ja zrobiłem to właśnie na tej deklaracji co tu podales. Tylko że wczesniej i to jest paradoks. Dzialajace urzadzenie jest zle a nowe jeszcze gorsze. parodia tsurona.
  • #21 19797149
    Reca15
    Poziom 4  
    Krek a możesz podesłać mi certyfikat?
  • #22 19797172
    Krek15
    Poziom 15  
    Nie bo go nie ma i nigdy nie bylo. Ten papier co masz powinien wystarczyc ale juz jest nieaktualny. Producent zaoszczedzil i wycofal produkt i nie zrobil certyfikacji. Ja swoje urządzenie gdybym teraz odłączyl to to samo koniec zabawy.

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

poza tym co masz mam jeszcze to co w zalaczniku.

Dodano po 15 [minuty]:

• #23 19798047
    Reca15
    Poziom 4  
    Ale to też deklaracja a nie certyfikat. Beznadzieja. Czyli Ty ja odłączysz swój inwerter to już go też nie podłączysz mimo że teraz pracuje. Głupota. Jak można nie akceptować czegoś co wcześniej akceptowano. A samemu ten certyfikat można uzyskać ktoś coś wie gdzie to się roibi?
  • #24 19798068
    galica01
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Sam certyfikatu nie zrobisz bo nie jesteś producentem oraz są to spore pieniądze.
    Takich głupot jest sporo i ciężko z tym coś zrobić i trzeba z tym żyć.

Jeśli chcesz legalnie to zrobić to pozostaje zmiana falownika dlaczego kupiłeś taki falownik bez certyfikatu który jest obecnie wymagany
  • #25 19798626
    Reca15
    Poziom 4  
    Serio bo pracował u gościa do 10 grudnia. Ten wymieniał na mocniejszy na 15kW . Więc jeśli pracował w sieci to nie spodziewałam się tego że teraz biedzie taki kłopot. Parodia. Panele kopiłem za grosze nowe. A inwerter konszował 1200zł. Nawet przetestowany i dział jak nowy. Nowe zasady powinny obowiązywać do nowo produkowanego sprzętu. Serio teraz co 3 inwerter działający w sieci to na takim papierku był instalowany. To co wszystkie do kosza trzeba je reinstalować.
  • #26 19799445
    Reca15
    Poziom 4  
    Dziś po długich rozmowach wojennych wyszło następująco. Każde urządzanie PV podłączone do sieci na deklaracji obecnie jest niezgodne z przepisami. Jeśli i podczas modernizacji instalacji nastąpi odłączanie tego urządzania wiąże się to z jego wyłączeniem i zdobycie na niego certyfikatu. Wiec każdy kto ma taki sprzęt i che go nawet przenieść to skończy się to wywaleniem go w kosz. Wiec każdy kto ma dokonane przyłącze na deklaracjach nie może już spać spokojnie. Dodam ze od połowy tego rojku przewiedzione jest sprawdzanie tego czy urządzanie mają deklaracje czy certyfikat. Jeśli deklaracja to będzie rozwiązywana umowa. Ponieważ aby uniknąć masowych wyłączeń PV to najpierw pozbędą się tych co na deklaracjach podłączyli instalacje PV. Wiec do sklepów po nowe urządzania. Powaliło ich .
  • #27 19799763
    ksysju
    Poziom 15  
    Nie powaliło. Od początku była mowa o certyfikatach. Tylko " wyproszono" na pewien czas deklaracje , aż firmy załatwią certyfikaty.
  • #28 19799809
    Krek15
    Poziom 15  
    też o tym słyszałem że połowy tego roku będą sprawdzane certyfikaty i sprzęt który był instalowany przed tym wprowadzeniem certyfikatów a opierał się tylko na deklaracjach będzie po prostu usuwany z sieci. Więc trzeba się z tym liczyć. Sam jestem w takiej sytuacji instalacja została zainstalowana na deklaracji i licze się z tym że zostanie zerwana ze mną umowa. To ma być forma awaryjna na masowe wyłączenia instalacji pv ponieważ nasz system nie jest do tego przystosowany. A jak zrobią takie czeski to sporo towaru odpadnie.
  • #30 19804152
    Reca15
    Poziom 4  
    Jeszcze wczoraj walczyłem z tematem i z informacji jakie mam to rozbudowa ,wymiana elementu lub zmiana lokalizacji eliminuje te urządzenia. To ma być obligatoryjne ponieważ, każda zmian w instalacji jest brana jako nowe zgłoszenie. Wystarczy, że awaria urządzenia dostaniesz odrobinę nowszy model oparty na deklaracji i koniec imprezy. Dodatkowo żaden odbiorca energetyczny w tym te z Tauron nie jest przygotowany do unijnych zaleceń i będą brane już w tym roku masowe wyłączania instalacji pv.

I jedyna opcja to usuwanie tych urządzeń opartych na deklaracjach i zrobienie miejsca dla tych co mają certyfikat. Inaczej musza się liczyć z tym, że nie będą przyjmować nowych wniosków a że tego zrobić nie mogą to trzeba wywalić własnie tych na deklaracjach.
    Szacują ,że to prawie 65%-70% uradzeń wyleci a to spory potencjał.

Dodam ,że podałem gdzie urządzenie było zainstalowane na deklaracji wcześniej i dostałem też odpowiedz że nie ma opcji ponownej przyłączenia nawet w tyn samym miejscu. Te urządzania sa eliminowane z sieci.

Powiedzmy sobie serio jest to głupota. Prawo nie powinno się cofać w stercz. Jak chcą na certyfikatach to te modele które obecnie działają na deklaracji powinny być dopisane do listy i tyle.

Z drugiej strony Tauron i inni jako monopolista pcha te urządzenia które im smarują. Okazuje się,że uzyskanie certyfikaty na urządzenie przez firmy jest mozolne i dość trudne. Gdzie inne firmy współpracujące mocno z monopolistami mają dużo dużo łatwej. Mimo że zasady przyznania certyfikatu są takie same dla wszystkich.

Ciekawe ilu użytkowników tego forum ma takie urządzania na deklaracji oparte.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o sprawdzenie poprawności schematu instalacji PV do zgłoszenia dla Tauron. Instalacja obejmuje zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, inwerter 3kW oraz 12 paneli po 260W. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące skuteczności wyłączników RCD, wymogów dokumentacyjnych dla Tauron oraz certyfikacji inwerterów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą liczników, procedurami zgłoszeniowymi oraz wymaganiami dotyczącymi schematów instalacji. Wskazano, że do zgłoszenia nie zawsze wymagany jest schemat, a kluczowe są certyfikaty inwerterów. Użytkownik ostatecznie poprawił schemat i zakupił nowy RCD, a także zadał pytanie o dostępne inwertery 1-fazowe do 3kW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA