logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik szeregowy 230 V - regulacja obrotów ze stabilizacją

TM85 01 Sty 2022 12:57 1098 6
  • #1 19793327
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Cześć, szukam sprawdzonego układu stabilizacji obrotów do silnika wiertarki stołowej z Lidla.
    Oryginał działał zaskakująco dobrze bez tacho. Jednak po zablokowaniu wiertła następowało po sekundzie dodanie mocy na maksa. Powodowało to albo wyrwanie elementu albo złamanie wiertła.

Układ 2008u nie sprawdza się tu zupełnie. Przełączenie go w tryb pomiaru prądu silnika powoduje cuda na kiju, szarpanie silnikiem, totalne rozstrojenie zakresów regulacji. Nie jest to uszkodzony chip - podmieniany.
    Ma ktoś pomysł poza aliexpress i regulator z tacho?
  • #2 19793384
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    To chyba wynika z idei silnika szeregowego - zwiększenie obciążenia - zwiększenie prądu wirnika - zwiększenie prądu wzbudzenia - zwiększenie momentu. Być może rozwiązaniem byłoby rozpięcie uzwojeń i zasilenie wzbudzenia prądem niezależnym od prądu wirnika. Choć będą komplikacje wynikające z różnicy faz. Bardziej przewidywalne byłoby zasilenie uzwojeń prądem stałym - silniki DC z osobno zasilanym stojanem i wirnikiem są jeszcze powszechnie stosowane i nie sprawiają problemów.
  • #3 19796780
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Z fimiku wynika,że silnik jest za mały(za mala moc) dla wiertła fi 10mm do stali i f18mm do drewna.Tu nic się nie da zrobić.
    Uklad regulacj i stabilizacji obrotów na U208 działa poprawnie.
  • #4 19796807
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6375
    Zasilanie prądem stałym przebiegiem PWM - dołoży trochę mocy na niższych obrotach. Co i tak nie zmienia postaci rzeczy, że szału nie będzie. Silnik jak to silnik - moc znamionową osiąga na obrotach znamionowych. Na niższych, będzie słabszy, niezależnie od rodzaju regulacji.
  • #5 19796929
    TM85
    Poziom 27  
    Nie dodałem najważniejszego. Myśląc że poprawie układ poprzez korekcję stałych czasowych ( aplikacja oryginalna bardzo podobna jest do u2008b ale NIE IDENTYCZNA) rozebrałem układ zalany czarną smołą. Niestety nie zwróciłem uwagi że w ferworze walki pękł triak. No i wszyscy wiedzą, poszło 230V na bramkę i w tył. I jest po zawodach. Proszę o sprawdzone przykłady układów. Ten na 2008b albo nie umiem ustawić albo się nie nadaje.
  • #6 19796997
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Wydaje mi się,że nic tu nie pomoże zastosowanie innego regulatora fazowego do tego silnik.Zawsze będzie tak,że w przypadku wiercenia tym wiertłem fi 10mm
    przy końcu przewiercania materialu zwiększa się opór a co zatym idzie i wzrasta moment oprowy.Obroty spadają prądnica daje mniejsze napięcie a kąt wysterowania fazowego silnika rośnie do max.W chwili podniesienia wiertła do góry obroty idą na maxa i to jest wadą tego napędu.
    Takie sterowanie jest stosowane w pralkach automatycznych tylko tam jest duże przełożeni silnik - bęben 1:8 a to daje wiekszy momen rozruchowy.
    Ponadto nie ma w pralce tak gwałtownych obciążeń tak jak przy wierceniu a w szczególności ta faza przy końcu przewiercanego materiału.
    Trudno coś ci poradzić w takim przypadku.
    Można zastosować inny silnik ze sterowaniem PWM.
    Można jeżeli się da przewinąc silnk na bocznikowy.
    Można zastosować silnik z magnesami trwałymi.
    To wszysko to koszt i nie wiem czy się opłaca.
    Rasumując jeżel się da naprawić te regulator (może tylko wymiana triaka) to ja bym to zrobił i dał sobie spokuj.
    Uszkodzenie jego nie wiadomo z jkiego powodu?
    Może za mały prąd znamionowy triaka lub za mały radiator.
    W takim przypadku zwiększył bym prąd znamionowy triaka i dał większ radiator.
  • #7 19797966
    TM85
    Poziom 27  
    Uszkodził się oryginalny chip bo podczas wyciągania z żywicy pękł triak. Nie zauważyłem tego i 230V poszło na scalak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sprawdzonego układu stabilizacji obrotów do silnika wiertarki stołowej z Lidla, który działał bez tacho, ale po zablokowaniu wiertła dochodziło do gwałtownego zwiększenia mocy, co prowadziło do uszkodzeń. W odpowiedziach zasugerowano, że problem wynika z charakterystyki silnika szeregowego, gdzie zwiększenie obciążenia prowadzi do wzrostu prądu i momentu. Proponowano różne rozwiązania, takie jak zasilanie uzwojeń prądem stałym, zastosowanie regulatora PWM, czy wymiana silnika na model z magnesami trwałymi. Użytkownik napotkał również problemy z uszkodzeniem oryginalnego układu regulacji, co dodatkowo skomplikowało sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA