Witam, mam do kolegów pytanie odnośnie wideodomofonów do domu jednorodzinnego. Konkretnie chodzi mi o polecenie jakiejś w miarę dobrej firmy, która ma na dzień dzisiejszy dobre produkty w dobrej relacji jakości do ceny. Obecnie mam założony domofon ORNO ,ale niestety od jakiegoś czasu strasznie siadła słyszalność w słuchawce i nie idzie w ogóle się dogadać z dzwoniącym. Zdecydowałem więc, że nie będę już nic kombinował i naprawiał, tylko zainwestuje w jakiś w miarę dobry wideodomofon oczywiście w rozsądnych pieniądzach
, tak aby można było przynajmniej widzieć, kto stoi przed bramką, nawet w nocy. Mile widziana opcja otwierania bramki jak i bramy z panelu w domu. W tamtym roku zmieniałem na nowe wszystkie przewody idące ziemią od domu do bramki ( 25mb) , więc raczej to nie od nich jest zależna obecna usterka. Mam w ziemi położone w specjalnym wężu PCV dwa rodzaje kabli, jeden to 6x0,5mm żelowany , oraz drugi to skrętka 5x2x0,5mm. też w żelu. Ponadto na słupku mam zamontowany już dodatkowo zamek szyfrowy ORNO OR-ZS-802 do otwierania bramki ( działa też z tzw. brelokami) który jest zasilany z osobnego zasilacza 12V , więc nie zależy mi , aby stacja bramowa nowego wideodomofonu posiadała na sobie klawiaturę kodową a jedynie przycisk dzwonka oraz kamerkę. Wiem, że jest wielu producentów i wiele rodzajów wideodomofonów w dość dużej rozpiętości cenowej, dlatego szukam sprzętu w miarę dobrego jakościowo ale w granicach tak do 1000 zł , oczywiście jak trzeba będzie dołożyć np. 100-200 zł do czegoś co oferuje np. dużo lepsze parametry, to nie będzie problemu. Zależy mi głównie na w miarę dobrej jakości odtwarzania obrazu i dźwięku na monitorze w domu jak i dobrej jakości kamerki na słupku, która nawet w nocy potrafi przekazać dobrze widoczny obraz. Słupki mam betonowe 40x40 cm, więc stacja bramowa może być też jako model wpuszczany, pozdrawiam.