logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw do lutowania ICL8038: jakie pomiary wykonać i co podłączyć? Obsługa oscyloskopu cyfrowego

darecki777 04 Sty 2022 19:06 528 6
REKLAMA
  • #1 19800118
    darecki777
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam.
    Kupiłem taki zestaw do lutowania.

https://www.google.com/search?q=icl8038+gener...KHfCjBacQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=360&bih=648&dpr=3

Czy ktoś może wytłumaczyć, ale tak naprawdę początkującemu, jakie pomiary i co mogę do niego i jak podłączyć?

Podłączam oscyloskop cyfrowy kieszonkowy i mam wykresy generowane przebiegi: sinusoida, prostokąt, trójkąt.
    Więc działa. Ale co tym mogę więcej zmierzyć, może jakiś przykład dla praktykanta? ? Czy to tylko wersja do nauki lutowania?
    Wszystkie filmy z tym urządzeniem to podłączenie do oscyloskopu i pokaz wykresów.
  • REKLAMA
  • #2 19800234
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    darecki777 napisał:
    Ale co tym mogę więcej zmierzyć
    Przykładowo możesz testować tor sygnału we wzmacniaczach akustycznych 0-20 kHz.
  • REKLAMA
  • #3 19800246
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 443
    Można testować filtry akustyczne, wykorzystywać poszczególne przebiegi praktycznie do wszystkiego.
  • #4 19800308
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9452
    brofran napisał:
    Przykładowo możesz testować tor sygnału we wzmacniaczach akustycznych 0-20 kHz.
    Tylko bez podłączonych kolumn głośnikowych...
    darecki777 napisał:
    co tym mogę więcej zmierzyć
    To po co kupowałeś, jak nie wiesz do czego służy? Pytam poważnie. Jak naprawdę nie wiesz, do czego stosuje się taki generator, to można sądzić, że nie wiesz, jak powinien wyglądać sygnał prawidłowy, a jak nieprawidłowy. Można sądzić, że nie wiesz, po co stosuje się różne kształty przebiegów i do czego one służą... A skoro tak, to musisz się jeszcze baaaardzo dużo uczyć - teorii. A w tym to już nikt Ci nie pomoże.
    Proponuję zacząć od początku:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL3YHjGDoidyLHuwufWw4bOK9IAqzjjQ8U
  • REKLAMA
  • #5 19800578
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6129
    Najpierw trzeba mieć jakiś układ, który chcemy badać. Ja podłączałem generator i oscyloskop do różnych wzmacniaczy i regulatorów, żeby obejrzeć odpowiedź skokową albo sprawdzać pasmo przenoszenia i przesunięcia fazowe, podłączałem do stopni mocy układów impulsowych, żeby sprawdzać, jak zachowują się przy zmianach wypełnienia i częstotliwości itp. Jak budujesz urządzenia elektroniczne, to potrzeba się znajdzie.
  • #6 19801803
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    darecki777 napisał:
    Ale co tym mogę więcej zmierzyć,
    Nic?
    Generator sygnału (źródło sygnału), jest bardzo przydatny, lecz nie jest to multimetr, lub jakieś inne urządzenie pomiarowe.
    Warto byłoby poczytać.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 19802453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił zestaw do lutowania z generatorem ICL8038 i poszukuje informacji na temat pomiarów oraz podłączeń, szczególnie w kontekście użycia oscyloskopu cyfrowego. Odpowiedzi sugerują, że generator może być używany do testowania torów sygnałowych w wzmacniaczach akustycznych, filtrów akustycznych oraz do analizy odpowiedzi skokowej i pasma przenoszenia w różnych układach elektronicznych. Użytkownicy podkreślają znaczenie znajomości teorii sygnałów oraz eksperymentowania z elementami biernymi, takimi jak rezystory, kondensatory i cewki, aby zrozumieć przesunięcia fazy i efekty różnych kształtów przebiegów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA