Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Generator funkcyjny za 26 zł, obsługa

darecki777 04 Jan 2022 19:06 312 6
    darecki777
    Level 13  
    Witam.
    Kupiłem taki zestaw do lutowania.

https://www.google.com/search?q=icl8038+gener...KHfCjBacQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=360&bih=648&dpr=3

Czy ktoś może wytłumaczyć, ale tak naprawdę początkującemu, jakie pomiary i co mogę do niego i jak podłączyć?

Podłączam oscyloskop cyfrowy kieszonkowy i mam wykresy generowane przebiegi: sinusoida, prostokąt, trójkąt.
    Więc działa. Ale co tym mogę więcej zmierzyć, może jakiś przykład dla praktykanta? ? Czy to tylko wersja do nauki lutowania?
    Wszystkie filmy z tym urządzeniem to podłączenie do oscyloskopu i pokaz wykresów.
    brofran
    Level 39  
    darecki777 wrote:
    Ale co tym mogę więcej zmierzyć
    Przykładowo możesz testować tor sygnału we wzmacniaczach akustycznych 0-20 kHz.
    Interval
    Level 32  
    Można testować filtry akustyczne, wykorzystywać poszczególne przebiegi praktycznie do wszystkiego.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    brofran wrote:
    Przykładowo możesz testować tor sygnału we wzmacniaczach akustycznych 0-20 kHz.
    Tylko bez podłączonych kolumn głośnikowych...
    darecki777 wrote:
    co tym mogę więcej zmierzyć
    To po co kupowałeś, jak nie wiesz do czego służy? Pytam poważnie. Jak naprawdę nie wiesz, do czego stosuje się taki generator, to można sądzić, że nie wiesz, jak powinien wyglądać sygnał prawidłowy, a jak nieprawidłowy. Można sądzić, że nie wiesz, po co stosuje się różne kształty przebiegów i do czego one służą... A skoro tak, to musisz się jeszcze baaaardzo dużo uczyć - teorii. A w tym to już nikt Ci nie pomoże.
    Proponuję zacząć od początku:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL3YHjGDoidyLHuwufWw4bOK9IAqzjjQ8U
    jarek_lnx
    Level 43  
    Najpierw trzeba mieć jakiś układ, który chcemy badać. Ja podłączałem generator i oscyloskop do różnych wzmacniaczy i regulatorów, żeby obejrzeć odpowiedź skokową albo sprawdzać pasmo przenoszenia i przesunięcia fazowe, podłączałem do stopni mocy układów impulsowych, żeby sprawdzać, jak zachowują się przy zmianach wypełnienia i częstotliwości itp. Jak budujesz urządzenia elektroniczne, to potrzeba się znajdzie.
    gumisie
    Level 43  
    darecki777 wrote:
    Ale co tym mogę więcej zmierzyć,
    Nic?
    Generator sygnału (źródło sygnału), jest bardzo przydatny, lecz nie jest to multimetr, lub jakieś inne urządzenie pomiarowe.
    Warto byłoby poczytać.

Pozdrawiam.
    User removed account
    Level 1