logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana żarówek halogenowych na LED w okapie Amica OKS 961 T - migotanie po zmianie

PlugAndPlay 04 Sty 2022 22:07 3378 17
REKLAMA
  • #1 19800570
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Dzien dobry, w w/w okapie wymieniłem oryginalne żarówki halogenowe (2x20W) na LED-owe 3W, najpierw była jedna LED-owa i jedna halogenowa i wszystko działało, z tą uwagą, że halogenowa żarówka zdawała się lekko migać w tandemie z LED-em. Przy dwóch żarówkach LED-owych, przestało działać w ogóle. Stwierdziłem, że to wina zasilacza. Po jego wymianie, oświetlenie działa, ale... cały czas rytmicznie miga. Co może być nie tak? Załączam zdjęcia zasilaczy (oryginalnego i nowego). Dziękuję za wsparcie.
    Wymiana żarówek halogenowych na LED w okapie Amica OKS 961 T - migotanie po zmianieIMG_202201...220157.jpg (663.79 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Wymiana żarówek halogenowych na LED w okapie Amica OKS 961 T - migotanie po zmianieIMG_202201...220210.jpg (3.13 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19800603
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Może słabe filtrowanie (prostowanie) zasilacza. Spróbuj na wyjściu zasilacza dołożyć równolegle do LED zgodnie z biegunowością kondensator 100 uF na 50 V i napisz czy miganie się zmniejszyło? Rozumuję, że ten pierwszy zasilacz jest nowy i do niego podłączasz tylko 2xLED po 3W? Nie wiemy jakie masz LEDY na 12V: AC czy DC czy AC/DC (metka)?
  • #4 19800618
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Ledy są 12V AC/DC, mają dokładnie 2.6W (Osram model G4) więc nowy zasilacz nie powinien mieć z dwoma Ledami żadnego problemu jeśli chodzi o moc.
    78db78 napisał:
    Nowy zasilacz jest na minimalne obciążenie 10W u ciebie wychodzi 3x3W=9W.
    Nie widzę aby na zasilaczu było wyszczególnione minimalne obciążenie. Mógłbym prosić o szczegóły? Dziękuję
  • REKLAMA
  • #5 19800715
    elktrod
    Poziom 41  
    AC/DC jeżeli już pracowały z halogenami to z czasem lubią fiksować i migać. Spróbuj na LEDACH DC nowych?
  • #6 19801463
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Pojawiły się nowe fakty. Otóż zasilanie do nowego zasilacza wychodzi z takiego sterownika jak na zdjęciu (niebieski i brązowy przewód przy przekaźniku). Ku mojemu zdziwieniu gdy światło na panelu okapu nie jest aktywowane prąd wypływający ze sterownika ma napięcie 78V natomiast po aktywacji światła napięcie wzrasta do 160V. Czy to może być przyczyna ? Nie wiem jakie napięcia były przed awarią. Co mógłbym tutaj zrobić.
    Załączniki:
    • Wymiana żarówek halogenowych na LED w okapie Amica OKS 961 T - migotanie po zmianie IMG_20220104_222423.jpg (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19801559
    elktrod
    Poziom 41  
    PlugAndPlay napisał:
    Co mógłbym tutaj zrobić
    Mógłbyś wiele:
    Podałeś napięcie przed i po aktywacji światła a nie napisałeś czy światło się zapaliło czy nie! W ogóle nie napisałeś do tej pory, czy udało Ci się prawidłowo wymienić ten zasilacz i uzyskać prawidłowe świecenie LED-ów? Jeżeli nie pomyliłeś kabli to przed awarią napięcie w kierunku starego i nowego zasilacza powinno mieć około 230 V zmiennego (AC). Mogłeś pomylić zakresy pomiarowe w mierniku i zamiast AC mierzyłeś DC, stąd mogą wynikać dziwne wyniki pomiaru - sprawdź jeszcze raz na właściwym zakresie (AC) :)

Na tym samym zakresie pomiarowym AC sprawdź jakie napięcie pokazuje ci miernik w jakimkolwiek gniazdku w kuchni i podaj nam ten wynik... Napisz nam czy cały okap działa OK pomimo Twoich dziwnych pomiarów bo tego zapomniałeś napisać? Pisząc 78V i 160V powinieneś oprócz tego podać nam czy to było AC czy DC, bo to robi różnicę... Podaj nam jeszcze raz te napięcia wykonując pomiary w sposób prawidłowy, czyli zgodny ze sztuką elektryczną czy też pomiarową, nie wiem jak się to pisze.
  • #8 19801640
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Napięcie w gniazdku miernik pokazuję 246V AC na kostce gdzie prąd wchodzi do sterownika jest to samo 246V. Po wyrzuceniu zasilacza i podłączeniu żarówki jest 99V AC przy nie włączonym oświetleniu na panelu sterującym (żarówka wtedy się lekko świeci). Przy włączonym oświetleniu jest 160V AC żarówka świeci mocno. Poprzednie wartości 78V i 160V również były AC na tym samym zakresie pomiarowym. W okapie jest jeszcze nawiew z kilkoma prędkościami i wszystko działa elegancko. Również podświetlenie panelu sterującego podświetla się prawidłowo. Dodam że ledy o których pisałem na początku przy włączonym oświetleniu działają natomiast po wyłączeniu migają jak dyskoteka, czyli nie da się ich wyłączyć. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Tak wygląda ta usterka.
  • #9 19801649
    elktrod
    Poziom 41  
    No to jesteśmy prawie w domu, włącznik oświetlenia okapu jest podświetlany? Jeżeli tak, to zlikwiduj podświetlanie i napisz jak się teraz zachowuje włączanie i wyłączanie oświetlenia? Podświetlanie możesz zlikwidować odłączając z jednej strony neonówkę w tym włączniku... Jest to problem ogólnie znany i czasem bardzo trudny do usunięcia przy przejściu na LEDy... Sprzedawcy oferują różne dingsy aby to zlikwidować ale nie wszystkie zadziałają... Po prostu LEDY mają tak mały pobór prądu, że do ich świecenia wystarczy podanie napięcia z fazy poprzez neonówkę podświetlenia w wyłączniku światła na Twój zasilacz... :)
  • #10 19801667
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Nie jest to stricte podświetlenie włącznika tylko wyświetlacza - załączyłem zdjęcie jak to wygląda. Niestety że zlikwidowaniem owego podświetlenie będzie problem bo nie ma tam kompletnie dostępu. Jeżeli istnieje inna droga (kondensator :) to chętnie ją wybiorę.
    Wymiana żarówek halogenowych na LED w okapie Amica OKS 961 T - migotanie po zmianie
  • REKLAMA
  • #11 19801716
    elktrod
    Poziom 41  
    Próbuj:
    https://www.youtube.com/watch?v=kva4SVtqKAw
    https://www.youtube.com/watch?v=7OYV3lX_91M
    https://www.youtube.com/watch?v=3eCvzDN061c
    Sposobów jest wiele, są też inne sposoby oprócz kondensatora, ale akurat na szybko google nie znajdują tych innych, gdy żaden nie zadziała to wróć do poprzedniego oświetlenia...
    Jeżeli jednak jak napisałeś po wyrzuceniu zasilacza podłączona żarówka do obwodu po jego wyłączeniu potrafi się lekko świecić to według mnie nie uda Ci się tak łatwo zlikwidować tego efektu! Po prostu projektant czy też wykonawca tego okapu nie popisał się a w dobie wzrastających cen prądu pozostawienie tego w takim stanie rodzić będzie nieuzasadnione koszty za energię na podświetlanie panelu, gaszenie podświetlania LED itd itp - poprosiłbym dobrego elektryka o przyjrzenie się temu problemowi i zlikwidowałbym to podświetlanie lub podpiął gdzie indziej...
  • #12 19801763
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Dziękuję, panel udało mi się wyjąć, jednak do podświetlenia chyba się nie dostanę - załącznik? Jeżeli jestem tak daleko to chętnie bym to jednak zrobił.
  • #13 19801794
    elktrod
    Poziom 41  
    No, jesteś daleko, a widzisz, zobaczysz co świeci, neonówka czy dioda LED, boję się jednak, że nie tędy droga, bo zlikwidujesz podświetlanie a zasilanie całego panelu może nadal powodować przejście napięcia przez niego na zasilacz LED gdy cały panel jest podłączony pod wyłącznik oświetlenia?
    Czy faktycznie po włączeniu oświetlenia włącza się podświetlanie panelu? Czy ten włącznik oświetlenia jest jednobiegunowy czy inny? Ile ma styków i jak działają? Dasz radę to ustalić? Czy widzisz, ustalisz skąd panel jest zasilany? Jakie napięcie jest na kablu zasilającym panel? Czy dasz radę odłączyć cały panel - jego kabel gdzieś i napisać czy to pomogło na miganie? Rób zdjęcia kolorów kabli jak coś rozłączasz... Czy posiada on osobny zasilacz czy zasilacz jest w nim? Nie ogarniemy tego chyba teraz bo muszę iść do pracy... Może ktoś inny Ci pomoże i wpadnie na jaki pomysł?
  • #14 19802148
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Mimo wszystko nie rozumiem dlaczego takie wartości napięcia AC są na wyjściu z tego sterownika (pomijając kwestię podświetlania). Gdyby było AC 230V po włączeniu i 0V po wyłączeniu nie powinno być takich problemów. Przecież z tego ostatniego zasilacza impulsowego wychodzi prąd DC - chyba przy takim prądzie nie powinno być migania ?
  • Pomocny post
    #15 19802255
    elktrod
    Poziom 41  
    Masz rację zastanawiąjące to jest coraz bardziej. Po wyłączeniu żadna żarówka nie powinna świecić i nie powinno być aż 78V czy 99V! Chyba musisz rozkręcić sterownik i przyjrzeć mu się od strony druku czy nie ma zwarć powodujących przedostawanie się napięcia pomiędzy obwodami oświetlenia i zasilania podświetlanego panelu lub w innych miejscach? Może jakiś przekaźnik skleja styki robocze i je zostawia w takiej dziwnej pozycji? Pomyłki jakiejś na wsuwkach sterownika nie popełniłeś? Gdy sterownik okaże się zepsuty w tym zakresie a wszystko reszta chodzi OK, to zasilanie do oświetlenia wziąłbym z kostki zasilającej i zamontował gdzieś dyskretnie osobny włącznik oświetlenia...

Przypomniał mi się podobny problem jaki kiedy rozgryzaliśmy - trochę to trwało zanim głupia wyszukiwarka znalazła:
    Link
    Poczytaj - błędy z pomylonymi przewodami fazy i N podłączonymi do sterownika nie tam gdzie trzeba bywają zrobione przez instalatora, użytkownika jak i producenta co ostatnio częściej mi się zdarza zdiagnozować... Weź lupę, neonówkę i sprawdź jak to jest u Ciebie z fazą L oraz N na sterowniku czy są podłączone zgodnie z opisami na kostkach jeszcze przed wyjmowaniem sterownika...
  • #16 19803883
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Dokładnie tak było, przewody neutralny był podłączony pod literkę R a przewód fazowy pod literkę N. Teraz przynajmniej jest właściwe napięcie AC na wyjściu ze sterownika czyli takie jak w gniazdku, przy wyłączonym jest ok 130V AC i takie napięcie idzie wtedy do zasilacza. Teraz tak, napięcie DC na ledach gdy są włączone 11,5V a gdy teoretycznie są wyłączone (i wtedy mrugają) multimetr pokazuje 0.05V. Chcę spróbować opcji z kondensatorem. Jakie powinien on mieć parametry ? I w którym miejscu powinienem go wpiąć ? Między zasilaczem a ledami ? Dziękuję
  • #17 19803950
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdy po wyłączeniu LEDY migają lub lekko świecą to na zasilaczu ale po drugiej stronie LED, czyli pomiędzy L przychodzące z wyłącznika a N spróbuj wpiąć kondensator około 0,1 µF, lub taki "dings" jak w linku niżej ale na 400V zmiennego a ok. 275 stałego!
    https://led-hurt.pl/pl/p/Kondensator-KL-do-swietlowek-energooszczednych-i-LED/761
    Nie patrz na mój #3 post wyżej, bo tam nie miałem informacji, że miganie jest po wyłączeniu zasilacza, więc tam porada dotyczy innej sytuacji: gdy miganie jest w czasie gdy jest załączony zasilacz i dotyczy innego kondensatora i innego miejsca wpięcia...
    Stąd wniosek, że opisywanie problemu trzeba wykonać zawsze szerzej, rzetelniej, dokładniej, precyzyjniej, aby potem nie męczyć się zbyt długo z ustaleniem przyczyny...
    A teraz usiądź w kuchni i wypij piwko za moje zdrowie i życz mi abym szybciej kojarzył fakty, bo zbyt późno przypomniałem sobie o wcześniej rozwiązywanym podobnym problemie a po wypiciu mam zgagę, więc nie piję... :)
  • #18 19820633
    PlugAndPlay
    Poziom 6  
    Z miłą chęcią jakiegoś czeskiego pilsa:) Wracając do sprawy podłożyłem na wejściu kondensator 0.15uF 275V AC (taki miałem) i żadnych zmian. To co zauważyłem jak ledy sobie poświęciły chwilę (30sek) przy pozycji włączonej zaczęły się mocno nagrzewać. Dało się je chwycić ręką ale były bardzo ciepłe. Wcześniej tak nie było (gdy świeciła jedna z halogenem). Ma ktoś pomysł ? Jeśli nie założę zasilacz bezpośrednio do źródła prądu i zamontuję jakoś dodatkowy włącznik. Dziękuję

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił żarówki halogenowe 20 W na LED-owe 3 W w okapie Amica OKS 961 T, co spowodowało migotanie oświetlenia. Po wymianie zasilacza problem migotania nie ustąpił, a LED-y świeciły nawet po wyłączeniu. Ustalono, że zasilacz ma minimalne obciążenie 10 W, a LED-y mają 2,6 W. Pojawiły się sugestie dotyczące kondensatora do poprawy stabilności zasilania oraz sprawdzenia napięcia na wyjściu sterownika. Ostatecznie okazało się, że błędne podłączenie przewodów w sterowniku było przyczyną problemu. Po poprawnym podłączeniu, migotanie LED-ów zmniejszyło się, ale nadal występowały problemy z ich nagrzewaniem. Użytkownik rozważał dalsze modyfikacje, w tym zastosowanie dodatkowego włącznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA