logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra MDS 442 nie działają silniki po wymianie żarówki

martinnrw 07 Sty 2022 16:51 960 5
REKLAMA
  • #1 19806071
    martinnrw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam serdecznie
    Mam problem z magnetofonem MDS442 Chciałem wymienić żarówkę od podświetlenia kasety kupiłem żarówkę 12V 1,2W po włożeniu żarówki i włączeniu magnetofonu żarówka nie zaświeciła się było również słychać jak by chciał silnik wystartować od napędu kasety na 0,5 sekundy i cisza . Teraz nie działa nic oprócz podświetlenia skali działają też przełączniki dolby i wyboru kasety metal normal . Co można sprawdzić w pierwszej kolejności ? czy mógł by ktoś naprowadzić ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19806133
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    No i zamiast naprawić, popsułeś. Być może po wymianie żarówki i pierwszym włączeniu, kiedy nie zaświeciła doprowadziłeś do zwarcia w układzie. Pobierz schemat tego magnetofonu i posprawdzaj napięcia w obwodach zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 19806320
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 229
    martinnrw napisał:
    Co można sprawdzić w pierwszej kolejności ? czy mógł by ktoś naprowadzić ?

Sprawdzić czy jest dostępny schemat, potem go pobrać, otworzyć i prześledzić sekcję zasilania silników.

Usterka kompletnie od czapy. Zasilanie żarówki jest brane z innej linii niż dla silników, no ale co jeden naprawiacz to ciekawsze usterki :D.
  • REKLAMA
  • #4 19806458
    martinnrw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Napięcia silników rozwiązane działają żarówka od podświetlania taśmy jest z tego samego zasilania żarówka robiła zwarcie uszkodzona wewnątrz . Ale pojawił się inny problem. Po wymianie bezpiecznika i przywróceniu zasilania na silniki jest problem z odtwarzaniem brak dźwięku tylko słychać silnik a jak jest stop kaseta nie idzie to świecą się diody od poziomu wysterowania lewy kanał -18 i -12 dB a na prawym kanale - 18dB . Po włączeniu i wyłączeniu migają wszystkie diody od wysterowania . W czym problem ? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19806464
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9434
    martinnrw napisał:
    dziękuję za odpowiedź .
    Ja chętnie bym podziękował za pisanie tak, by można było zrozumieć co chciałeś przekazać. O przecinkach i składni zdania słyszałeś? Dobrze by było wykorzystać tę wiedzę w praktyce...
REKLAMA