logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 2001 1.9 Diesel - trudności z odpalaniem na zimno po wymianie świec

lukasz.. 03 Lis 2005 22:52 8366 13
REKLAMA
  • #1 1953194
    lukasz..
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam, otóż jeźdzę Meganką z roku 2001 przejechane ma 110 tyś, jechałem ostatnio w trase 500 km wszystko było wporządku, auto postało na wolnym powietrzu i rano nie odpaliło, próbowałem z drugiego akumulatora ale to nic nie dawało, pojechałem do mechanika i stwierdził żeby wymienić świece,i tak też zrobiłem - świece zostały wymienione, auto zapaliło i było wszystko ok dopóki auto było ciepłe, po powrocie do domu gdy auto stoi w garażu nadal jest ten sam problem że ledwo zapala, nie mówiąc jakby postał w tej chwili na dworze gdzie temp jest minusowa.

co sie dzieje?czy to wina świec?może to zły model?

Renault Megane Kombi
    1,9 Diesel
    rok. prod. 2001
    przebieg 110 tyś
  • REKLAMA
  • #2 1953256
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    podlacz je pod kompa i zobacz jakie ma bledy i jak wyglada sprawa parametrow mierzonych.
  • #3 1953960
    larro
    Poziom 12  
    Sprawdz cewki zapłonowe na swiecach. Czasami maja male przebicia, szczegolnie w niskich temp. i przy duzej wilgotnosci powietrza.
  • #4 1956407
    hyper2000
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    larro napisał:
    Sprawdz cewki zapłonowe na swiecach. Czasami maja male przebicia, szczegolnie w niskich temp. i przy duzej wilgotnosci powietrza.

Nie wiem czy w dieslu masz cewki zaplonowe???

Sprawdzc czujnik temperatury, filtr paliwa , powietrza i swiece zarowe
  • REKLAMA
  • #5 1956510
    lukasz..
    Poziom 14  
    mam świece żarowe...no wlasnie bede sprawdzał filtr paliwa.
  • #6 1956556
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Najpierw sprawdź świece żarowe. Najprościej przykładać kabel +12V do świecy i sprawdzać czy iskrzy.
  • #7 1956667
    lukasz..
    Poziom 14  
    świece były wymieniane dopiero
  • #8 1956970
    bkia
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam wszystkich a jaki masz układ wtryskowy na standartowej pompie wtryskowej czy na pompo-wtryskiwaczach
  • REKLAMA
  • #9 1997932
    lukasz..
    Poziom 14  
    nie wiem:(

Ale doszlismy do wniosku że tam gdzie idzie paliwo od filtra wężykiem dochodzi do silnika czy czegos i tam były takie bakble które uwierały na ten kabel z paliwem i tam dochodzi powietrze bardzo mało bo prawie tego nie słychac ale jednak cos tam jest a ropa nie bedzie ciekła przez taką małą dziurke!

Po weekendzie bedziemy próbowac to zrobić, jaki bedzie skutek?to Wqas poinformuje!
  • #10 7018316
    Jan19652
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    moja meganka nie chce w ogóle odpalić myślałem że to cewka zapłonowa ale problem jest nadal ten sam próbuje załapać ale bez rezultatu

co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #11 7018371
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Kolego, napisałem Ci już, że przyczyn może być wiele. Zasugerowałem od czego trzeba zacząć. Tymczasem Ty wolisz nadal pytać, choć uzyskałeś już odpowiedź.

Dodano po 2 [minuty]:

No i podpinasz się do tematu dotyczącego zupełnie innego samochodu, a nie podałeś żadnych danych o swoim.
  • #12 7018446
    Jan19652
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    iskra jest, pompa chodzi
  • #13 7018553
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Napisz wreszcie jaki masz silnik. Twierdzisz, że pompa chodzi, a paliwo tryska z krućca?
  • #14 7032590
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Zdejmij filtr powietrza i sprawdź czy wtrysk podaje paliwo. Jeśli tak i masz iskrę to proponuje sprawdzić kompresję. Pewnie zawór poleciał i nie pali na dwa cylindry

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane Kombi 2001 1.9 Diesel z przebiegiem 110 tys. km ma problem z odpalaniem na zimno po wymianie świec żarowych. Auto odpalało dobrze na ciepło, natomiast po postoju, zwłaszcza w niskich temperaturach, zapłon jest utrudniony. Sugerowano podłączenie diagnostyki komputerowej w celu odczytu błędów i parametrów pracy silnika. Poruszono kwestie sprawdzenia świec żarowych poprzez podłączenie napięcia 12V, filtra paliwa, filtra powietrza oraz czujnika temperatury. Zwrócono uwagę na możliwe nieszczelności w układzie paliwowym, które mogą powodować przedostawanie się powietrza i utrudniać dopływ paliwa do silnika. W dyskusji pojawiła się sugestia sprawdzenia kompresji silnika, gdyż uszkodzony zawór może powodować problemy z zapłonem. Wskazano, że w silniku Diesla nie ma cewek zapłonowych, a problem może leżeć w układzie wtryskowym lub świecach żarowych. Zalecane jest dokładne sprawdzenie układu paliwowego, świec żarowych oraz diagnostyka komputerowa w celu identyfikacji przyczyny trudności z odpalaniem na zimno.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA