logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis T27 - Podskakiwanie obrotów przy wrzucaniu na luz

Lechero0 15 Sty 2022 22:25 2412 3
REKLAMA
  • #1 19822770
    Lechero0
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Cześć. Mam pewien problem z obrotami w Avensis t27 2.0. Na rozgrzanym silniku gdy wrzucam na luz obroty spadają do 750obr później podskakuja na sekundę do 1250obr i dopiero do prawidłowych 750, bez względu czy klima włączona, światła itp. Czyszczona przepustnica, adaptowana, później zmieniona na inną, zmieniony pedał gazu, lambda, sprawdzana szczelność. Auto miało założony tzw. speed booster/pedal box czyli element wpięty między pedał gazu a ECU, podejrzewam, że to mogło uszkodzić ECU, element zdemontowany w tej chwili. Cały czas to samo. Wie ktoś co to może być, lub miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 20792954
    albertgalach
    Poziom 6  
    Ocena: 3

Witam. Kupiłem prawie to samo auto (z silnikiem 1,8) i mam taki sam problem. Udało się panu dojść przyczyny?
  • REKLAMA
  • #3 21585108
    albertgalach
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    >>20792954 >>20792954 Witam. Byłem w serwisie i serwis stwierdził, że te silniki i auta tak mają i jest to normalne. Ma to rzekomo pomagać przy zmianie biegów podczas jazdy. W sensie – silnik sam dopasowuje się z obrotami do prędkości i do biegu, na który jest przełączony. Jest to bardziej komfortowe dla pasażerów i lepsze dla silnika samochodu. Zapobiega szarpaniu auta.
    Pozdrawiam
  • #4 21624396
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 1004
    Przyjrzał bym się sygnałom z pedału gazu czy czasem po puszczeniu gazu i dobiciu pedału do spoczynkowej pozycji nie ma jakiejś anomalii że ecu wyczuwa brak kontaktu z pedałem lub wartości która podnosi obroty do tej zadanej z pedału.
    Przy uszkodzeniu pedału gazu również ECU podnosi obroty do około 1200.
    W toyotach podnoszenie obrotów na biegu jałowym ma też związek z klimatronikiem i ogrzewaniem. Jeśli temp. zewnętrzna jest niska silnik zimny a w środku też zimny to ECU podnosi obroty na biegu jałowym żeby motor szybciej się dogrzał i ogrzewanie ruszyło. Jak obniży się setpoint temp. na klimatroniku to obroty spadają lub jak motor jest gorący a w środku jest cieplej to nie ma tego efektu.
REKLAMA