logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja starej instalacji elektrycznej, dwużyłowej

autominus 03 Lut 2022 17:44 2541 13
  • #1 19862196
    autominus
    Poziom 3  
    Ocena: 29
    Witam,
    Mam nie lada problem, ponieważ chcę w mieszkaniu zmodernizować instalację elektryczną z dwużyłowej na trzyżyłową.
    Na klatce schodowej są niestety tylko dwa przewody, a z tego co mi wiadomo instalacja nie była modernizowana od czasu budowy budynku. Zamieszczam zdjęcie (moja strona jest lewa):
    Modernizacja starej instalacji elektrycznej, dwużyłowej

W mieszkaniu będzie montowane ogrzewanie elektryczne. Producent paneli grzewczych podaje, że należy zastosować przewody 3x1.5mm2.

Wracając do sedna problemu, w jaki sposób możnaby zbudować nową instalację elektryczną w mieszkaniu, aby uzyskać trzeci przewód ochronny?
    Czy można dokonać podziału przewodu wchodzącego do mieszkania PEN na PE i N?
    Czy można w jakiś sposób dokonać uziemienia przewodu PE do np. rur wodnych (są stalowe)?

W budynku wszystkie przewody są miedziane.

Proszę o podpowiedź.
  • #2 19862219
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    autominus napisał:
    Czy można dokonać podziału przewodu wchodzącego do mieszkania PEN na PE i N?

Obawiam się że to nie jest PEN (wymagania dla PEN, to 10mm² CU lub 16mm² AL)
    Pierwsze co trzeba znać to typ zasilania (TT, TN) dowiesz się u dostawcy lub z umowy.
    autominus napisał:
    ogrzewanie elektryczne, producent paneli grzewczych podaje że należy zastosować przewody 3x1mm^2.

Co to za panele? Jaką mają moc?
    Instalacja powinna być wykonana minimum 1.5mm², a nie 1mm².
    Jeszcze jaką masz moc umowną, a jaką przewidujesz u siebie?
    Sądząc po zdjęciu, ta moc umowna nie jest zbyt duża i może nie wystarczyć na Twoje potrzeby.
  • #3 19862352
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Jeśli dobrze widzę, to wkładka 25A. Na jednej fazie na więcej nie ma co liczyć.
  • #4 19862383
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3508
    Tam jest stary WLZ z przewodami fazowymi i tzw. "zerem"
    Ostatnie piętro, dwa mieszkania, więc nie doprowadzono trzeciej fazy, bo nie było potrzeby.
    Należy/wypada skontaktować się z właścicielem budynku oraz jego elektrykiem, by sprawdzić możliwość :
    albo
    - zwiększenia przekroju przewodów poprzez wymianę
    - pozostawienia istniejących po uprzednim sprawdzeniu.
    No i na koniec ewentualna zwiana przyłączenia mieszkania do trzech faz, ale to wówczas, gdy inaczej nie można. Oczywiście zgłoszenie do ZE (ul. Widok) o nowe warunki i porozumienie z włascicielem budynku.
    Jest możliwość, że sieć zasilająca pracuje w układzie TT (Katowice), do zweryfikowania.
    autominus napisał:
    W mieszkaniu będzie montowane ogrzewanie elektryczne. Producent paneli grzewczych podaje, że należy zastosować przewody 3x1mm?.
    Kolega nic nie wspomina o sumarycznej mocy tych grzejników, a to ważne.
  • #5 19862415
    autominus
    Poziom 3  
    Cytat:
    Pierwsze co trzeba znać to typ zasilania (TT, TN) dowiesz się u dostawcy lub z umowy.

U dostawcy spróbuję się dowiedzieć czy jest to sieć TT, czy TN.

Cytat:
    Instalacja powinna być wykonana minimum 1.5mm², a nie 1mm².

Rzeczywiście wkradł się błąd. Ma być 1.5mm².

Mam licznik na moc umowną 5kW, a będzie zmieniony na 7kW. Cztery panele na podczerwień 600W (2 pokoje + kuchnia + przedpokój) i 450W łazienka.
    Mam podstawowe urządzenia: 2x telewizor, lodówka, piekarnik elektryczny, czajnik elektryczny, komputer, oświetlenie LED. Osoba zajmująca się montażem paneli mówiła, że przyłącze 7kW wystarczy. Wymieniony miałby być licznik i tablica, bo jest stara i są w niej jeszcze dwa korki, zarówno na L (faza) i N (neutralny). W mieszkaniu jest instalacja jednofazowa.

Przypuszczam, że mając starą instalację monterzy podłączając panele wykonają po prostu mostkowanie (zerowanie) przewodu PE i N.
    Wcześniej planowałem modernizację instalacji elektrycznej, ale jak teraz niebawem będą montowane panele do ogrzewania, to bym wolał ją od razu zmodernizować.

P.S.
    Znalazłem informację, że w TT bezpiecznik będzie zabezpieczał fazę i przewód "N" - to tak jak u mnie.
  • #6 19862440
    kokapetyl
    Poziom 43  
    autominus napisał:
    Cztery panele na podczerwień 600W

W sumie 600W, czy każdy po 600W?
    autominus napisał:
    Mam podstawowe urządzenia: 2x telewizor, lodówka, piekarnik elektryczny, czajnik elektryczny, komputer, oświetlenie LED.

Bez pralki/zmywarki ?
    Jaka ma moc piekarnik?
  • #7 19862446
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    kokapetyl napisał:
    (wymagania dla PEN, to 10mm² CU lub 16mm² AU)

Wykonane ze złota (AU) przewody 16 mm²? A kto je będzie pilnował?
  • #8 19862448
    autominus
    Poziom 3  
    Cytat:
    W sumie 600W, czy każdy po 600W?

Każdy po 600W, czyli 4x 600W + 450W

Mam podstawowe urządzenia: 2x telewizor, lodówka, czajnik elektryczny, komputer, oświetlenie LED.
    + pralka
    + kuchenka gazowa, ale piekarnik elektryczny podane max. 3kW
    + kuchenka mikrofalowa 800W
    - podgrzewacz ciepłej wody junkers jest gazowy.

Znalazłem informację, że w TT bezpiecznik będzie zabezpieczał fazę i przewód "N" - to tak jak u mnie.
  • #9 19862473
    kokapetyl
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    A kto je będzie pilnował?

Mogę osobiście :D . Mój błąd, ale już poprawiłem.

Dodano po 4 [minuty]:

autominus napisał:
    a będzie zmieniony na 7kW.

Trzeba będzie się mocno gimnastykować :cry: , aby tej mocy nie przekroczyć.
  • #10 19862556
    autominus
    Poziom 3  
    Cytat:
    Jeśli dobrze widzę, to wkładka 25A. Na jednej fazie na więcej nie ma co liczyć.

Tak jest tam wkładka 25A.

Cytat:
    Ostatnie piętro, dwa mieszkania, więc nie doprowadzono trzeciej fazy, bo nie było potrzeby.

Mieszkanie jest na 1 piętrze, a na jednym poziomie są dwa mieszkania. Budynek ma 7 mieszkań + strych.
  • #11 19862609
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    autominus napisał:

raczej pamiątka po zasilaniu 220V dwufazowym, znowu :D
  • #12 19862636
    autominus
    Poziom 3  
    Cytat:
    raczej pamiątka po zasilaniu 220V dwufazowym, znowu

Możliwe, bo budynek jest z lat 60-dziesiątych.
  • #13 19862733
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3449
    autominus napisał:
    Czy można w jakiś sposób dokonać uziemienia przewodu PE do np. rur wodnych (są stalowe)?
    Nie.
    Elektryk musi zaprojektować instalację.
    autominus napisał:
    Mieszkanie jest na 1 piętrze, a na jednym poziomie są dwa mieszkania. Budynek ma 7 mieszkań + strych.
    Protokół z ostatniej kontroli okresowej instalacji.
    To wszystko wyjaśni.
    Administrator ma taki protokół - dostaniesz do wglądu.
  • #14 19866148
    terminus
    Poziom 20  
    Ocena: 161
    Do autora tematu.
    Po prostu zrób w mieszkaniu instalację 3-przewodową, z odpowiednią rozdzielnicą i zabezpieczeniami, np. RDC i p. przepięciowym.
    Podłącz to do istniejącego zasilania.
    Zamów elektryka / firmę do położenia nowego przewodu zasilającego i zabezpieczeń przed-licznikowych od ZK, czy ZKP, to już on będzie wiedział.
    Poinformuj administratora / właściciela budynku.
    Zapłać elektrykowi / firmie.
    To wszystko.
    Ew. jw., wynieś licznik na klatkę schodową - wtedy wystąp o warunki przyłączenia do zakładu energetycznego (koszt większy).
    Rozumiem, że licznik jest w mieszkaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji elektrycznej w mieszkaniu z dwużyłowej na trzyżyłową, jednak napotyka na problemy związane z brakiem trzeciego przewodu ochronnego (PE) w istniejącej instalacji. W budynku, który nie był modernizowany od lat 60-tych, zasilanie może być w układzie TT. Użytkownik zamierza zainstalować panele grzewcze, które wymagają przewodów 3x1.5mm². W dyskusji poruszono kwestie związane z mocą umowną (5kW, planowane 7kW), koniecznością wymiany liczników oraz rozdzielnicy, a także możliwości podziału przewodu PEN na PE i N oraz uziemienia do rur stalowych. Uczestnicy sugerują skontaktowanie się z elektrykiem oraz administratorem budynku w celu zaplanowania odpowiednich prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA