Witam, chcę zmodernizować instalacje i pociągnąć dodatkowy przewód PE. Instalacja jest jedno fazowa, 2 przewodowa. Chciałbym zabezpieczyć AGD w kuchni a raczej użytkowników. Czy na załączonym zdjęciu ta ramka jest formą GSU ten płaskownik i ramka do którego jest podpięty przewód. W tej instalacji pewnie występuje 3 fazy i N. Czy będzie to niezgodnie ze sztuką jeśli PE podłączę pod tą ramkę. Proszę o wyrozumiałość, dziękuje.
Licznik jest przypisany na mnie, nie chcę kraść prądu tylko ochronnie podprowadzić. Tu moje pytanie czy mam od czego. Robiłem tak w moim innym mieszkaniu, bo zmywarka kopała. Tylko tam był wyodrębniony żółto-zielony przewód. Mimo to, dzięki za odzew.
tomaszomielanczyk - modernizacja instalacji 1 fazowej blok lata 80,Brak uziemienia.
Uziemienie jest. Tylko brak gniazdek z bolcem.
tomaszomielanczyk napisał:
Witam, chcem zmodernizować instalacje i pociagnąć dodatkowy przewód PE. Instalacja jest jedno fazowa, 2 przewodowa. Chciałbym zabezpieczyć AGD w kuchni a raczej użytkowników.
Zleć to fachowcowi - elektrykowi.
Czy na załączonym zdjeciu ta ramka jest formą GSU ten płaskownik i ramka do kturego jest podpiety przewód.
Nie ! Nie nauczysz się elektytki czytając posty na forum i literaturę.
Bo nie rozumiesz treści tego co czytasz.
(np. "wielka mama" - nie oznacza. wymiarów mamy. tylko oznacza babcię)
Czy będzie to niezgodnie ze sztuką jeśli PE podłącze pod tą ramke.
Tak, bedzie niezgodne.
tomaszomielanczyk - nie kombinuj bezsensownie - zleć modernizacje elektrykowi.
Licznik jest przypisany na mnie, nie chcę kraść prądu tylko ochronny podprowadzić. Tu moje pytanie czy mam od czego. Robiłem tak w moim innym mieszkaniu, bo zmywarka kopała. Tylko tam był wyodrębniony żółto zielony przewód.
Mimo to Dzięki za odzew.
Dodano po 26 [minuty]:
>>20853169 Modernizacja w swoim czasie, na razie chciałem przewód ochronny pociągnąć do bezpieczników bo mam odmalować mieszkanie na szybko, mogę taki przewód przygotować czy w tej skrzynce licznikowej nie będzie do czego go podłączyć. Czy po prostu starczy od bezpieczników wewnątrz lokalu pociągnąć instalacje 3 żyłową.
Dziękuję i pozdrawiam.
Trzeci przewód oczywiście wyprowadź z mieszkania w okolice tego złącza, ale z podłączeniem wstrzymaj się, aż do kontaktu z kimś, kto odpowiada za całość instalacji w budynku.
@CYRUS2 Mówimy/piszemy o instalacji jednofazowej. Jeśli by założyciel tematu chciał robić siłę, to by o tym wspomniał, a tak po co mu przewód 5-cio żyłowy?
@cyrus21 Mówimy/piszemy o instalacji jednofazowej. Jeśli by założyciel tematu chciał robić siłę, to by o tym wspomniał, a tak po co mu przewód 5-ci żyłowy?
Zaleciłeś ciągnąć tylko PE do WLZ.
Kując klatkę warto być przygotowanym na 3fazy.
@CYRUS2 Idąc takim tokiem rozumowanie, można by komuś kto zamierza kupić mały samochód, zasugerować by kupił busa, albo tira, bo na pewno kiedyś będzie się wyprowadzał, to mu się przyda.
Na zmianę na 3 fazy trzeba mieć zgodę właściciela, czyli np. wspólnoty mieszkaniowej. A wspólnota się nie zgodzi, bo gdyby każdy sąsiad chciał np. indukcję i 3 fazy, to trzeba by było wlz wymienić, na co wspólnota nie ma pieniędzy. .
@cyrus21 Idąc takim tokiem rozumowanie, można by komuś kto zamierza kupić mały samochód, zasugerować by kupił busa, albo tira, bo na pewno kiedyś będzie się wyprowadzał, to mu się przyda.
Zreformuj swoje poglądy do 21 wieku.
Płyta indukcyjna.
Inne sprzęty......
Czajnik 2kW , pralka 2kW, piekarnik 2kW ,zmywarka 2kW,
odkurzacz 2kW, suszarka do ubrań ?, suszarka do włosów 2kW.
Płyta indukcyjna.
Inne sprzęty......
Czajnik 2kW , pralka 2kW, piekarnik 2kW ,zmywarka 2kW,
I pomyśleć że pisze to ktoś kto zawsze pisze że płyta indukcyjna z powodzeniem może działać w mieszkaniu z instalacją 1f i że ta płyta pobiera mniej niż 16A, nawet w święta. Piszesz to zaznaczając że tak masz u siebie. Swoich poglądów aby założyć sobie 3f jakoś nie wcielasz w życie, jakoś do 21 wieku nie chcesz wejść a innym proponujesz.
I pomyśleć że pisze to ktoś kto zawsze pisze że płyta indukcyjna z powodzeniem może działać w mieszkaniu z instalacją 1f i że ta płyta pobiera mniej niż 16A, nawet w święta. e.
Płyta indukcuyjna 3kW, Czajnik 2kW , pralka 2kW, piekarnik 2kW ,zmywarka 2kW,
Teraz jest ok. Ktoś_tam ?
Idąc takim tokiem rozumowanie, można by komuś kto zamierza ...
Klient chce 1f, to będzie ją miał, nieważne że za parę lat może będzie żałował. Elektryk ma wykonywać dokładnie to, co chce klient. W końcu reklamujemy się robię to co klient chce, tanio i tylko to przepisami konieczne. I tanio!
CYRUS2 napisał:
Proszę: SWZ, przewód ochronny, a nie jakieś tam zawodne RCD za 150 zł.
Tutaj na forum zabezpieczanie kuchni na stałe przez RCD jest uważane z "naciąganie na koszty".
CYRUS2 napisał:
Kując klatkę warto być przygotowanym na 3fazy.
Cicho! Może za 10 lat znowu będzie u niego robota.
Niewarto!
stanislaw1954 napisał:
Idąc takim tokiem rozumowanie, można by komuś kto zamierza kupić mały samochód, zasugerować by kupił busa, albo tira, bo na pewno kiedyś będzie się wyprowadzał, to mu się przyda.
Niech sobie kupi karawan. Na pewno się przyda. Do przeprowadzki i wyprowadzki.
Elektryk robi tylko to, co mu każe klient. To nie lekarz, że zaleca witaminę C, a klient się pokornie słucha i nawet nie pomyśli, że chce go naciągnąć na koszty.
Na papierze to wszystko jest możliwe, wiadomo
Nie zliczę w ilu projektach widuję takie kwiatki, gdzie napisane jest żeby instalację wykonać w układzie TN-S, a w załączonym warunkach jak byk stoi TT. A projektant zapytany o tę rozbieżność nie wie o co chodzi, bo dla niego TN-S to jest właśnie każda 5-żyłowa instalacja przecież... Ręce opadają.
✨ Użytkownik planuje modernizację jednofazowej instalacji elektrycznej w bloku z lat 80., w której brakuje uziemienia. Chce dodać przewód ochronny (PE) do zabezpieczenia urządzeń AGD w kuchni. Pojawiają się wątpliwości dotyczące podłączenia PE do istniejącej ramki, a także kwestia zgodności z przepisami. Użytkownicy forum sugerują, aby skonsultować się z elektrykiem, ponieważ instalacja może wymagać bardziej kompleksowych zmian, takich jak dodanie gniazdek z bolcem. Wskazują również na konieczność uzyskania zgody wspólnoty mieszkaniowej na ewentualną modernizację do instalacji trójfazowej. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące mocy urządzeń AGD oraz ich wpływu na obciążenie instalacji. Wygenerowane przez model językowy.